Solidari pentru respectarea dreptului la educatie in transnistria

SOLIDARI pentru respectarea dreptului la educație în regiunea transnistreană

Imaginați-vă pentru o clipă că pentru a merge la școală, trebuie să treceți o frontieră în fiecare
zi. Vă sunt verificate actele de grăniceri înarmați și tot ei decid dacă veți
putea traversa frontiera sau nu. Același lucru vi se întâmplă la întoarcerea
acasă.

Imaginați-vă că lucrați/învățați într-o școală îngrădită cu sârmă ghimpată.

Imaginați-vă că la serbările de început și sfârșit de an școlar sunteți obligați să intonați în șoaptă
imnul țării în care locuiți.

Imaginați-vă că ați venit la lecție, iar profesorul lipsește pentru că a fost arestat fără a i se
explica motivele.

Imaginați-vă că sunteți numit și considerat terorist doar pentru că ați ales să studiați în limba
oficială a țării în care locuiți.

Pentru majoritatea dintre noi este doar un exercițiu de imaginație. Totuși, în Europa anului 2014,
pentru mai mult de 1500 de elevi aceasta este realitatea zilnică.

Astăzi, 1 iunie - Ziua Internațională a Copilului, lansăm petiția „SOLIDARI pentru respectarea dreptului la educație în regiunea transnistreană”. 1 iunie este un ziua în care sunt sărbătoriți copiii şi este în armonie cu scopul petiției noastre. Este momentul să amintim despre importanța protejării și bunăstării copiilor din întreaga lume.

Petiția „SOLIDARI pentru respectarea dreptului la educație în regiunea transnistreană” îşi propune să atragă atenția asupra abuzurilor la care sunt supuși elevii din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Colegiul Naţional„Unirea” (CNU) din Focșani, România are o istorie de 148 de ani şi reprezintă o instituție care aduce mândrie învățământului românesc. CNU se solidarizează cu aceste școli şi cere respectarea dreptului la educație a copiilor din regiunea
transnistreană. Autorii acestei petiții - profesori şi elevi ai CNU, sunt stupefiați de tratamentul la care sunt supuși elevii școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului şi cer respectarea drepturilor acestora în conformitate cu Declarația Universală a Drepturilor Omului și Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

De asemenea, considerăm că soluționarea problemei acestor instituții de învățământ depinde de autorităţile de la Chișinău, București şi Bruxelles. Aceste capitale europene trebuie să ia atitudine fermă și promtă în privința presiunilor și intimidărilor la care sunt supuse școlile românești din stânga Nistrului.

Atâta timp cât regiunea transnistreană rămâne a fi parte din teritoriul Republicii Moldova, elevii din raioanele de est au dreptul fundamental să primească educația în limba oficială a statului suveran în care locuiesc, iar autorităţile de la Chişinău au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru garantarea acestui drept. Pe de altă parte, administrația de la Tiraspol trebuie să înceteze aplicarea sancțiunilor pentru utilizarea alfabetului latin, aceasta reprezentând o gravă ingerință și o sfidare a obligației sale morale de a nu încălca dreptul fundamental la instruire al elevilor.

educaţional în condiţii decente.

La 27 iunie 2014 Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Opțiunea europeană a Republicii Moldova aduce cu sine nu doar beneficii, ci și obligația de a asigura fiecărui cetățean al țării un viitor sigur și liber.

În acest context, solicităm Instituției Prezidențiale din România, Parlamentului României, Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova și Parlamentului European:

1. Respectarea alegerii elevilor din regiunea transnistreană și a familiilor acestora de a studia în limba română;
  2. Neadmiterea închiderii celor 8 școli cu predare în limba română dn regiunea transnistreană;
  3. Sancționarea celor care se fac vinovați de încălcarea drepturilor profesorilor,
    elevilor și familiilor acestora;
  4. Situarea problemei școlilor cu predare în grafia latină printre prioritățile agendelor autorităților de la Chișinău, București și Bruxelles, în condițiile în care pe 15 aprilie 2014 administrația separatistă de la Tiraspol a cerut oficial alipirea regiunii
    la Federația Rusă, iar începând cu 1 septembrie 2014 există riscul ca aceste instituții să fie închise.
  5. Acordarea de suport (moral, financiar, logistic, didactic, etc.) școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Catalin Aurica, Valentina Tanase, Madalina Nistoroiu, Ada Bratie, Victoria Capatici    Contactați autorul petiției