SCRISOARE DE PROTEST Împotriva falsurilor din expoziția Brauner

În data de 22 ianuarie 2024, Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR), prin Președintele ei, a semnalat public că în expoziția Victor Brauner. Între oniric și ocult, deschisă pe 1 decembrie 2023, în curs, organizată de MNAR și curatoriată de directorul instituției, domnul Călin Stegerean, figurează, regretabil, 5 lucrări cunoscute în spațiul public ca falsuri Victor Brauner. Faptul neautenticității acestora fusese deja adus la cunoștința curatorului și directorului MNAR, prin viu grai, atât din interiorul muzeului, cât și de câțiva cunoscuți istorici ai avangardei. Totodată, Asociația a sesizat acest aspect Ministerului Culturii prin adresă scrisă. Simultan, istoricul si expertul de artă Adrian Buga a protestat public cu privire la includerea în expoziție a lucrărilor neautentice, exemplificându-le și numind colecțiile din care acestea provin. 

Atât Asociația Experților cât și domnul Adrian Buga au solicitat același lucru: ca Ministerul Culturii să numească cu celeritate o comisie de experți acreditați de minister, cu participarea unui expert internațional specializat, care să analizeze lucrările și să lămurească asupra suspiciunilor de neautenticitate, iar ulterior să ia măsurile necesare pentru rezolvarea situației.  Așa cum s-a amintit deja, falsurile incluse în expoziție sunt lucrări de multă vreme (din anii ‘90) cunoscute în piața de artă drept falsificări ridicole ale operei lui Brauner, concepute pe plan local, cu intenția vinovată de a fi vândute drept Brauner, artist cu cotă internațională semnificativă, de sute de mii de euro.

Ceea ce este important în acest caz este gravitatea consecințelor includerii unor falsuri alături de lucrări autentice din patrimoniul românesc și internațional, vicierea imaginii artistului și erodarea credibilității MNAR în relație cu marile muzee din străinatate care au consimțit colaborarea în vederea organizării expoziției Brauner. În mod trist și inexplicabil, doamna ministru al Culturii Raluca Turcan a preferat ca, în loc să ia în considerare solicitarea de a fi expertizate lucrările menționate, să se solidarizeze explicit cu conducerea MNAR, expediind chestiunea pe un palier inferior al “relativității și nerelevanței”, sperând într-o mușamalizare rapidă și mizând pe lipsa de reacție a spațiului public. Acest eveniment se suprapune pe intentia Ministerului Culturii, implicit a Doamnei Ministru, de a impune curând un Nou Cod al Patrimoniului Cultural, ce reactualizează Decretul-Lege din 1974 al lui Nicolae Ceaușescu, care condamna proprietatea privată a bunului cultural, și recreează premizele confiscării acestuia (în ipoteza în care colecționarii de bunuri culturale nu își declară bunurile culturale deținute către direcțiile culturale județene etc.).

Acest fapt, care constituie o agresiune la adresa fenomenului artistic românesc, capătă o nouă semnificație prin prisma atitudinii doamnei ministru față de expoziția Brauner: Domnia sa nu are competențe, nu înțelege fenomenul cultural și este interesată doar de popularitate si de propriul confort. Chiar dacă în data de 26 ianuarie expoziția a fost temporar închisă și falsurile retrase, aparent, de către colecționar – solicitarea noastră rămâne neschimbată în ceea ce privește expertizarea lucrărilor și clarificarea privind statutul acestora. Totodată, câtă vreme MNAR refuză, din neștiință ori din orgoliu, să își asume că lucrările în discuție sunt neautentice, solicităm măsuri în vederea întăririi competențelor științifice și atribuțiilor specialiștilor din MNAR, actualmente total ignorați.

Invităm, în consecință, instituțiile culturale, oamenii de artă, artiștii, colecționarii și toți actorii spațiului cultural românesc să ni se alăture în demersul nostru de a salubriza circulația bunurilor culturale, atât în instituțiile publice, cât și pe piața de artă, fără ca libertatea lor să fie atinsă sau restricționată!


Asociația Experților si Evaluatorilor de Artă din România    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Asociația Experților si Evaluatorilor de Artă din România va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...