Salvarea locomotivelor istorice din muzeul Dej Triaj, confiscate de ANAF

15-768x512.jpgCFR_40007_Dej_20130709.jpgdepou-2(1).jpgMuzeul Dej Triaj, unul dintre putinele muzee feroviare din țară, are peste 10 locomotive expuse în cadrul său.

Acest proiect a fost înființat în anii 90 de către câțiva pasionați, printre care și Florin Nan, cel care lucrează la administrarea și restaurarea locomotivelor din cadrul muzeului. Ideea acestuia, de înființare a acestui muzeu feroviar, a salvat până acum zeci de locomotive, vagoane și automotoare importante de la casare, restaurandu-le.

Printre exponate se regăsesc locomotive precum 040-EC-001, prima de tipul său în România, fiind produsă de uzinele Rade Koncar și importata în România la începutul anilor 70; 060-DA-001, prima locomotivă de tipul 060 DA, cel mai cunoscut model de locomotivă diesel românesc; 151.002, una dintre cele mai importante locomotive din istoria României, fiind construită de uzinele Malaxa și, alaturi de locomotiva 151.001 (actualmente distrusă), fiind unică în Europa; 40.007, o locomotivă cu aburi folosită pe calea ferată ferată Caransebeș - Boutari, unica cale ferată cu cremalieră din Romania. Pe lângă aceste locomotive, și altele au fost salvate și restaurate de Muzeul Dej Triaj.

Totuși, locomotivele aparțin și în prezent CFR Marfă, iar CFR Marfă are o parte majoră din parcul de locomotive sechestrate de ANAF, inclusiv o parte din locomotivele istorice din Muzeul Dej Triaj. Locomotivele sechestrate sunt: 040-EC-001, LDM 022 și LDM 193, construite în anii 30 la uzinele Malaxa, locomotiva cu aburi 131.063, care, încă nu a fost restaurată, locomotiva cu aburi 40.007, prezentată mai sus, locomotiva cu aburi 150.1123, restaurată și automotoarele istorice Malaxa 938 și 949.

Iar, pentru cei care nu știu, locomotivele sechestrate vor fi vândute, inclusiv cele istorice. Probabil, cel mai trist este că, aceste locomotive cu o importanță istorică majoră ar putea ajunge, după ce au fost restaurate cu sute de ore de muncă, la fier vechi. Probabil, locomotiva 040-EC-001 va ajunge, dacă nu se va face nimic, la un operator privat, unde va fi modernizată, pierzandu-si toată importanța istorică. Iar, și mai trist este ce se va întâmpla cu locomotivele cu aburi, restaurate cu multă muncă, ce, probabil, vor ajunge, pur și simplu, la fier vechi...

Asistăm la distrugerea patrimoniului feroviar românesc sau cât a mai rămas din el!

Nu lăsa aceste locomotive istorice să se piardă după zecile de ani in care au făcut servici și au transportat atât de mulți oameni! Dacă locomotivele prezentate mai sus se vor pierde, vom pierde cam 40% din patrimoniul feroviar de locomotive istorice!

Nu lăsa patrimoniul să dispară! Semnează și tu petiția pentru a salva istorie!

Surse fotografii: mobilitate.eu ,wikipedia.ro, turism-dej.ro

În fotografii sunt câteva locomotive din Muzeu, dintre cele sechestrate de ANAF.

Alin Sasca Trainsporter    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Alin Sasca Trainsporter să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.