Petiția privind calitatea proastă a apei potabile din Republica Moldova

cover_retea1.png

D-lui Vasile Bîtcă,

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului 

D-nei Stela Grigoras,

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale 

D-lui Iurie Eremia,

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor

 

Petiție

 

În conformitate cu Legea nr. 190 din 19.07.1994 cu privire la petiționare, noi, semnatarii prezentei petiții, membrii Reţelei Naţionale de Activişti PUNE UMĂRUL,  reprezentanţi ai 10 localităţi din Republica Moldova, invocăm încălcarea drepturilor noastre de a trăi într-un mediu sigur şi sănătos. 

Vă informăm, că una din cele mai importante probleme, identificate în timpul completării chestionarelor şi discuţiilor cu locuitorii a 36 de sate şi oraşe din diferite zone ale Republicii Moldova, este calitatea proastă a apei potabile. Pe parcursul lunilor februarie - mai 2017, activiştii civici PUNE UMĂRUL au vorbit față în față cu 1244 de persoane despre apa potabilă pe care o consumă. Principalele concluzii care reiese din chestionarele completate cu cei 1244 de oameni sunt:

-   51% din numărul respondenţilor au ca sursă principală de apă potabilă apa din robinet sau fântâna arteziană, iar pentru 49 % - sursa principală rămâne a fi fântâna sau izvorul;

-   65 % din numărul respondenților consideră că apa folosită în alimentaţie este de calitate proastă;

-   21 % din numărul respondenților au menţionat că din cauza calităţii proaste a apei potabile se îmbolnăvesc de boli intestinale;

-   21 % din numărul respondenților au spus că apa din sursele pe care le folosesc este prea dură şi nu poate fi folosită în alimentaţie;

-   17 % din numărul respondenților consideră că din cauza calității proaste a apei au dinții stricați.

Este îngrijorător faptul că majoritatea respondenților simt efectele negative ale calității proaste a apei pe care o consumă, însă nu au fost informați despre rezultatele oficiale ale analizelor privind calitatea apei potabile la ei în localitate și nici nu știu unde ar putea accesa această informaţie.

Oamenii spun că apa pe care o folosesc în alimentaţie este murdară, are viermi şi rugină, are un conţinut înalt de nitraţi. Nici cei care cheltuie sume mari pentru a procura filtre şi apă îmbuteliată la fel nu sunt siguri de calitatea apei pe care o consumă în final.

Semnăturile de mai jos vin pentru a vă informa că problema este o prioritate pentru oameni, fiindcă apa de calitate proastă afectează direct sănătatea cetățenilor Republicii Moldova. 

Reieșind din cele expuse mai sus, cerem să ne informaţi: 

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, D-nul Vasile Bîtcă: 

1. Care este calitatea surselor de apă potabilă în Republica Moldova?  Există un registru național al calității surselor de apă și unde poate fi accesată această informație?

2. Care este strategia Ministerului de a asigura cu apă de calitate toți cetățenii Republicii Moldova?

3. Câți bani au fost cheltuiți în 2016 și alocați în 2017 pentru îmbunătățirea calității apei potabile în Republica Moldova? Care este destinația lor? 

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, D-na Stela Grigoraş: 

1. Câte persoane se îmbolnăvesc anual din cauza calităţii proaste a apei potabile? Care este dinamica acestor indici pentru ultimii 5 ani?

2. Cum s-a schimbat calitatea apei potabile în Republica Moldova pe parcursul anilor 2007 - 2017?

3. Care este impactul apei potabile de calitate proastă asupra sănătăţii populaţiei pe termen lung? 

Directorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, D-l Iurie Eremia:

1. Care sunt politicile naţionale privind protecția consumatorilor de apă potabilă, inclusiv a consumatorilor de apă îmbuteliată?

2. Ce măsuri ați întreprins pentru protecţia consumatorilor de apă potabilă în ultimii 2 ani?

Semnează petiția ca problema apei potabile să devină prioritară pentru Guvernul Republicii Moldova!


Rețeaua Națională de Activiști „Pune Umărul”    Contactați autorul petiției