Referendum privind demiterea primarului municipiului Turda - Cristian MateiDatorită unei opoziții anemice a așa-ziselor partide de opoziție, care au membri în consiliul local, referitoare la activitatea primarului Cristian Matei, am hotărât să declanșez, la nivelul municipiului, un referendum privind demiterea primarului.

Conform art. 162 din Codul administrativ, referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puțin 25% din numărul cetățenilor înscriși în registrul electoral Turda. În acest sens, în cele ce urmează voi prezenta motivele care m-au determinat să solicit acest lucru.

 


1. Primul motiv este mai mult de ordin moral, dar are și destule conotații penale.

Primarul Matei a deschis în Turda, fără nici o logică, cel puțin 30 de puncte de lucru, creând un disconfort teribil majorității turdenilor.

Datorita lipsei mâinii de lucru și a fondurilor - celebra clamare „modernizăm Turda cu fonduri europene” este valabilă până la un punct - sunt lucrări care stagnează de peste 2 ani. În desfășurarea lucrărilor este un haos total, muncitorii sunt plimbați de la un punct de lucru la altul pentru a crea senzația că se lucrează continuu. Cei care îi coordonează nu prea sunt și unde sunt dau dovadă de nehotărâre și incompetență. Lucrările finalizate sunt executate superficial, cu materiale de proastă calitate, fără să se respecte norme tehnice minime în domeniu.

Primarul Matei nu a declanșat aceste lucrări de dragul Turzii sau a turdenilor. Nu are profilul moral corespunzător unor asemenea fapte. Egolatria și alte interese vor ieși la iveala când vom avea acces la modul de cheltuire a uriașelor fonduri, pentru ca n-a existat nici o transparență. Atunci latura penală își va spune cuvântul.

 

2. Conform anexei la O.U.G. 63/2010, tabelul 1.3, primăria Turda trebuie sa aibă în jur de 200 de angajați. În momentul de față , primăria are peste 600 de angajați, la o populație sub 40000 de locuitori (la recensământul din 2011 a avut 47000 de locuitori). Asta cu acordul primarului Matei. Este un caz flagrant de încălcare a normelor legale, de domeniul penalului, la care consilierii privesc cu seninătate! Și toată lumea știe că angajații primăriei au salarii (indemnizații) la care un lucrător din construcții nici nu visează! Primarul are o indemnizație lunara, numai cu unul dintre sporuri, de peste 18000 de lei, viceprimarul de peste 12000 de lei, directorul politiei locale încasează peste 10000 lei și mai este și pensionar M.A.I., administratorul public, despre care n-a auzit nici 5% din populația Turzii - se numește Dorin Apahidean - încasează peste 12000 de lei lunar. Asta fără sporurile pe care dacă le-am ști ne-am crucii. Consilierii locali încasează frumoasa sumă lunara de 1456 de lei,fără să producă nimic în afară de mătreața. Căci toate hotărârile le ia tătucul primar, iar ei, după câteva scârțâieli, le execută.Dragi turdeni, cheltuielile de personal reprezintă mai mult de o treime din buget! Banii noștri merg la aristocrația funcționărească a Turzii, cei care ne sfidează ori de câte ori avem nevoie de ei, și care îl votează cu două mâini pe primar. Vi se pare normal? Aleșii noștri nu ne reprezintă. Trebuie sa-l oprim pe acest primar penal.


 3. Un alt domeniu în care primarul Matei încalcă flagrant legea este cel al poliției locale. Potrivit O.U.G. 63/2010, anexa 1, pct. 3, lit. a, municipiul Turda ar trebui să beneficieze, ca și alte localități, de 1 polițist local la 1000 de locuitori. La numărul actual al populației ar trebui să avem în jur de 40 de angajați în poliția locală Turda. Dar, după ultimele date, avem peste 100, din care, evident, o jumătate sunt șefi. De ce?


Sunt localități în țară care nu și-au organizat serviciu de poliție locală, preferând să aloce banii respectivi în domenii mai folositoare obștii. Pentru că poliția locală este o instituție cu atribuții vagi, o slugă umilă și credincioasă primarului, pe bani publici. 80% dintre ei sunt niște borțoși deformați, cred că burta mare este un criteriu pentru angajare în poliție. Îi întâlnești în locurile publice aglomerate, plini de suficiență, cu o privire marțială împingând cu sârg aerul. Pe niște salarii frumoase (am menționat într-o postare anterioara că șeful lor are un salariu de peste 10000 de lei) și cu alte drepturi la portofoliu,ținută , alocație pentru hrană și, aproape sigur, altele pe care nu le știm. Se zice că au preluat ordinea publică de la poliția națională . Ăia erau cu toții vreo 8.

 

4. În frumoasa tradiție pe care primarul Matei a consacrat-o în Turda, personalul care încadrează serviciul public de asistență socială este de 3 ori mai numeros decât prevede normativul legal. Se încalcă cu nonșalanță hotărârea nr. 797/2017, unde legiuitorul, ceva mai lax, lasă alcătuirea serviciului local de asistență socială relativ la mâna primarului. Gravă eroare!
În anexa 1 la hotărâre se precizează la poziția b, pct. 4: la sub 50000 de asistați sociali, numărul maxim de posturi de asistenți sociali este de 55. Or, la municipiul Turda, la serviciul asistență socială sunt peste 150 de angajați.

Acest serviciu, ca și poliția locală, este locul ideal pentru plasarea pe salarii frumoase a rudelor, prietenilor, în general a apropiaților și evident viitori votanți Matei.

Acest serviciu are la cârmă un director general secondat de un director general adjunct ca la marele combinate. De ce? Pentru că titlul costă.

Trebuie stopate aceste abuzuri de către cei care mai avem un pic de respect, în primul rând față de noi.

Gheorghe Prundaru    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Gheorghe Prundaru să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...