programul-de-lucru-24-cu-48-este-ilegal

http://legislatiamuncii.manager.ro/a/3197/programul-de-lucru-24-cu-48-este-ilegal.html 

Împotriva programului operativ în ture de 24/48 al pompierilor militari

03MAR

Traim intr-o societate democratica, tin sa va aduc aminte. Sau dv. credeti ca militarul orbiteaza precum o cometa in afara democratiei, a drepturilor si libertatilor fundamentale fiind la discretia dumneavoastra precum o broasca de laborator?
Reiau din ideile colegilor mei punct cu punct:

1. Modificarea programului de lucru al subofiterilor operativi s-a luat brusc si brutal, fara o notificare rezonabila in prealabil, pe repede inainte, fara ca macar sa fie stabilita dinainte o metodologie clara, concisa si edificatoare astfel incat sa nu fie loc de interpretari. In schimb ce s-a petrecut? Schimbarea programului s-a facut in baza unei NOTE RAPORT, iar nu in baza unui ordin al ministrului, secretarului de stat Raed Arafat ori a sefului IGSU. Prin natura sa juridica, Nota raport nu poate fi emisa pentru astfel de situatii, precum modificarea programulu de lucru si implicit a salarizarii ( a se vedea aici: http://prolex.ro/precizari-referitoare-la-natura-juridica-…/ ).
Decizia modificarii programului de lucru nu intruneste conditiile de legalitate atat ca fond cat si ca forma dar si ca oportunitate.
2. Un program legal si oportun este cel de 12/24-24/48, insa, cel putin in cazul ISU Bucuresti acest lucru este aproape de imposibil avand in vedere ca cel putin 1/3 din subofiterii operativii nu sunt din Bucuresti, ei facand naveta din localitatile de domiciliu.
Intr-adevar, nimeni nu i-a chemat aici, ci au venit benevol. Nu sunt detasati din localitatile lor de domiciliu pentru a lucra in cadrul ISU Bucuresti. Multi spun ca e treaba lor, nimeni nu i-a chemat. Asa este, nimic mai adevarat. INSA din moment ce au fost primiti sa lucreze in cadrul institutiei si au facut asta atatia ani de zile, nu inseamna ca pot fi aruncati la gunoi ca o masea stricata. Ei au venit benevol fiindca programul de lucru, adica cel de 24/72 le permitea acest lucru. Iata un motiv pentru care schimbarea programului la 24/48 este inoportuna.
Al doilea motiv pentru care schimbarea programului este inoportuna este urmatorul: uzura fizica si psihica a personalului operativ, cu atat mai mult pt cei care sunt nevoiti sa faca naveta chiar si de la 200 de km distanta.
Pentru cei care nu inteleg de ce au venit tocmai din Caracal, Slatina etc sa se angajeze in Bucuresti, lamuresc si aceasta situatie. Avand in vedere cazurile de trista amintire de la Constanta si Giurgiu, unde sute de candidati au fost angajati prin metode corupte, prin pile si relatii, este evident de ce multi din colegii din provincie nu au avut loc. Troneaza nepotismul, mita, combinatiile, de aceea nu au putut avea loc in localitatile lor de domiciliu. Este o ineptie sa crezi ca ii convine unuia din acesti navetisti sa vina si de la 200 km distanta ca sa munceasca. Au facut asta fiindca nu au avut de ales. De aceea, decidentii au o responsabilitate cat se poate de morala si legala.
Revenind la uzura fizica si psihica, cred ca domnii decidenti ar trebui sa citeasca studiile referitoare la lucrul in ture de noapte ( aici e doar un exemplu: http://www.descopera.ro/…/12297849-cei-care-lucreaza-in-tur… si aici:http://www.homeopatie.ro/tura-de-noapte-nocivamp259-pentru-… ). Si nu orice tip de munca. Munca efectuata noaptea, in conditii de stres psihic, de uzura fizica, de radiatii ale antentelor radio, mai ales in cazul celor care lucreaza pe ambulantele SMURD. Cazul celor care lucreaza pe ambulante este pe atat de aparte pe cat este de ingrijorator. Nu era de ajuns impactul psihic, emotional al cazurilor in sine, surmenajul fizic al unei ture aglomerate, hranirea necorespunzatoare in cadrul programului de 24/72 ca domnii decidenti au decis sa ingreuneze si mai mult povara: in loc de 7-8 ture au decis sa mai adauge volume de munca pana la 10-11 ture.
Nu trebuie sa fii medic, psiholog sau nutritionist ca sa realizezi faptul ca in acest ritm uzura personalului se va accentua intr-un ritm alert.
Se pare ca in cazul celor care decid ne aflam in “noaptea mintii”.
In viziunea lor conteza doar ca “sa mearga treaba”, nu conteaza cum si pe spinarea cui, atata timp cat hartiile sunt in regula iar ei sunt degrevati de orice raspundere reala.
Tin sa reamintesc ca nu suntem sclavi pe plantatia institutiei si ca sistemul este alcatuit din oameni pentru oameni, iar nu omul este creat pentru sistem. Totodata, cei care ” guverneaza” sistemul, nu se situeaza deasupra lui. Din contra raspunderea lor este duala: atata fata de oamenii carora se adreseaza sistemul cat si pentru cei care fac parte din sistem.
Citez, din memorie, o vorba de duh a unui asemenea conducator: “Inainte s-a lucrat 24/48 sau chiar 24/24 si nu au fost probleme”. Tin sa reamintesc acestui decident cat si celor asemenea sa, ca o astfel de gandire este anacronica si total neconforma cu realitatea cotidiana.
In primul rand, nu exista volumul de munca actual, complexitatea interventiilor cat si expunerea mediatica.In al doilea rand, in acea perioada nu existau actualele reglementari in disciplina muncii. Intre timp, am aderat la UE, care, cu bune si rele, a stabilit niste reglementari care prevad precis ( nu si pentru aceasta institutie, se pare ) conditiile, orele si remunerarea muncii. Se prea poate ca acesti decidenti, care nu au habar de reglementarile specifice legislatiei muncii, sa creada ca asupra militarilor nu are efect Codul Muncii. Au intrat deja in “folclor” vorbele pline de duhul arogantei si necunoasterii a unor ofiterii: ” Mai, Codul Muncii nu vi se aplica voua…voi sunteti militari, nu aveti drepturi, ci indatoriri” sau ” Mai, plata orelor suplimentare nu e pentru voi, ci pt noi ofiterii”. Astfel de vorbe, paravan al gandirii imbecile,arogante si incompetente, sunt auzite de ani buni incoace.
3. Se pare ca subofiterii operativi nu sunt altceva decat o masa amorfa, fara drepturi sau nevoi. Tin sa reamintesc decidentilor abuzurile ce au trebuit sa le suporte acesti “sclavi”:
– neplata orelor muncite sambata, duminica si in sarbatorile legale, desi legislatia muncii prevede acest lucru inca din 2003;
– neplata orelor suplimentare, de ordinul sutelor, prin bani ori timp liber, desi acest lucru este prevazut inca din 2003;
– desfasurarea muncii in conditii inadecvate. Adica: uzura tehnicii de lupta, echipamente de protectie individuala neconforme cu standardele internationale, nepregatirea profesionala din cauza lipsei bazei materiale, participarea la interventii ce depasesc competentele ( vezi paramedicii SMURD ).
– reducerea salariilor cu pana la 35% in anul 2010;
– disponibilizarile total haotice si inoportune din anul 2011 care aproape ca au paralizat activitatea celei mai importante institutii din tara. Asupra acestui subiect fac urmatoarele precizari: Nici macar un singur subofiter non-operativ nu a fost disponibilizat, singurii care au fost dati afara fiind cei care participau in mod activ si concret la interventii, adica cei din teren. Aceasta monstruozitate arata incompetenta, lipsa de viziune si de barbatie a conducatorilor ISU.
– programul de pregatire individuala pe tura de serviciu necesita un update serios. Este absurd sa ceri unui subofiter operativ sa ia masa la ora 11.30 cand el poate avea o interventie la ora 10-11. Acest lucru este o regula in cazul celor care isi desfasoara activitatea pe ambulantele SMURD cand adeseori nu au timp nici macar sa manance.
Totodata este absurd fie prevazut pregatire fizica specifica cand nu exista baza materiala pentru asa ceva, ori pregatire de specialitate cand nu exista tehnica de interventie. Cum se poate invata utilizarea unei drujbe ori a unui flex daca 1 om explica in fata a 100 de oameni. Apoi se semneaza. Ofiterii sunt acoperiti. Noi am fost instruiti. Restul e can-can. Trist, foarte trist, dar adevarat.

4. As dori sa fac anumite precizari cu privire la specialitatea de “paramedic”. Este bine cunoscut faptul ca pompierul paramedic desfasoara munca cea mai solicitanta din tot ISU. Participa la cel mai mare numar de solicitari; incarcatura psihica si emotionala isi spune cuvantul. Alimentatia si somnul este dat peste cap. Spre deosebire de colegii de stingere, acestia pleaca mereu obositi din tura de serviciu. Nu stiu cum e in alte localitati insa in Bucuresti, a fi paramedic e un adevarat martiriu: in medie 10-15 solicitari pe tura, lunar bilant efectuat la iesirea din tura, verificari fizice de 4 ori pe an si acelea tot la iesirea din tura, misiuni in timpul liber, etc.
Nu pot sa nu constat ca din volumul total de solicitari, mai mult de 1/2 sunt cazuri ce nu tin ori depasesc competenta paramedicului roman. Am spus roman, fiindca pompierul care lucreaza pe ambulanta nu este cu adevarat un paramedic. In acceptiunea nord americana (SUA), britanica, etc, la nivelul actual pompierul de pe ambulantele SMURD nu este decat un EMT-B ( Emergency Medical Tehnician-Basic ), in nici un caz paramedic care este ultimul nivel de specializare al pompierului de pe ambulanta ( vezi aici:http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_medical_technician…
si aici: http://firstaid.about.com/…/emergencymedi…/qt/06_EMTBvsP.htm)
Este anormal si cu totul lipsit de practica sa fiu trimis la un caz de coma hipoglicemica in care ma uit ca mata-n calendar, la un atac de panica in care nu fac altceva decat pe psihologul, o hipocalcemie cu spasmofilie in care ma uit ca vitelul la poarta noua, o criza convulsiva generalizata ori nou nascuti si copiii mici cu viroze respiratorii. Ce competente am in asemenea cazuri in afara de a oferi “panaceul universal”, oxigenul?? Sincer, m-am angajat sa fiu paramedic si sa ajut oamenii, am ales acesta specializare benevol, nu am fost numit fortat. In schimb vad ca sunt un taximetrist, care duce orice pacient ce poate fi “remediat” la locul solicitarii, la spital. Asta e menirea mea de paramedic?
Solutia este urmatoarea:
– ori suntem trimisi la cazurile in care putem face ceva, desi sunt putine;
– ori suntem pregatiti medical ( asa cum ni s-a promis, prin cele 5 module );
Se pare ca se vrea cantitate ( cat mai multe ambulante) fara se avea in vedere si calitatea serviciilor oferite.
O alta problema o reprezinta tehnica de interventie, starea deplorabila a autosanitarei atat pe parte de mecanica cat si pe parte de dotare medicala. Sunt ambulante in serviciu permanent de 7 ani fara ca macar sa se fi efectuat reparatii capitale. Este normal sa merg la interventie fara centura de siguranta in cabina medicala desi primul pas este cel al sigurantei salvatorului? Au avut efect raportarile succesive catre esaloanele superioare? Nicidecum. Este normal sa fim echipati cu combinezoane total nepractice, mai ales vara? Este normal sa fie dat ordin ca aerul conditiionat sa fie in functiune doar cand ai pacient? Noi ce suntem, africani obisnuiti cu temperaturi de 40 grade? E normal sa intru in casa la om mirosind a transpiratie? In SUA, Aglia, Franta, toti poarta camasi la maneca scurta vara. Mai nou, a venit un ordin potrivit caruia paramedicul trebuie sa aiba pe ambulanta si casca de incendiu ( nu cea rosie deja aflata in dotare) si costum protectie NOMEX. Probleme:
– ori sunt paramedic si lucrez pe ambulanta ori sunt 2 in 1: intru in cladire, scot pacientul, il sui in ambulanta, ma schimb de achipament si il duc la spital;
– unde este spatiul fizic pentru depozitarea in ambulanta a 3 costume NOMEX, cu casti, manusi, brau?
Domnilor decidenti, nu vedeti cat de absurzi si rupti de realitate sunteti??

5. Am fost si sunt un sustinator al ideilor de modernizare si de integrare intr-un sistem unit promovate de catre dr. Raed Arafat. Trebuie sa fim echidistanti si echilibrati in analiza si judecata lucrurilor. Acest om are extrem de multi dusmani caci multora le-a stricat apele. Tin sa reamintesc ca prin viziunea sa a luat nastere ISU ca si concept modern si s-a dotat “cat de cat” aceasta institutie. Nu cred ca in prezent ar fi existat descarcerari, autospeciale de transport victime multiple, spitale de campanie, descarcerari grele, autospeciale de lucru la inaltime, elicoptere sau avioane daca nu exista viziunea si munca dr. Raed Arafat care, timp de multi ani, s-a zbatut sa creeze acest sistem. Vad cum este criticat pt ca a facut parte din toate guvernele incepand cu 2007. Ce este gresit in asta atata timp cat este un pur tehnocrat ultraspecializat pe domeniul urgentei? Nu este normal sa aruncam cu pietre si bolovani intr-un om care a reformat un sistem atat de crucial cum este cel al urgentei.
Dupa cum se stie, poti face 1000 de lucruri minunate, insa daca faci o greseala vei fi judecat aspru pt ea.
Domnul dr. Raed Arafat nu a facut o greseala, ci mai multe. Unele sunt si firesti, toti gresim si din greseli invatam.
INSA dr. Raed Arafat a facut o greseala majora: s-a lasat pierdut in sistem. Din dorinta sa de a moderniza si de a da un caracter mai amplu sistemului a “lovit fara mila” exact in oamenii care tin acest sistem: pompierii.
In aceasta speta, dr. Raed Arafat a pierdut orice urma de respect din partea mea. Domnia sa a facut urmatoarele:
– a stabilit cresterea numarului de ambulante cu pana la 35 pentru anul in curs ( vb aici de Bucuresti ) desi este evidenta lipsa cronica de personal. In loc sa faca lobby pentru angajare, a decis sa modifice programul de lucru intr-o maniera total inoportuna si ilegala, neexistand un ordin scris si semnat de domnia sa;
– nu a stabilit o metodologie care sa stabileasca clar si fara loc de interpretari: baza legala a acestei schimbari de program, plata sau recuperarea orelor suplimentare lucrate. In schimb nu se “aude” ( asa este normal, sa se auda zvonuri?? ) decat ca orele suplimentare vor fi scazute din concediile de odihna, ca ele vor fi calculate anual ( desi noi suntem platiti lunar ), etc.
– a oferit explicatii doar pe facebook si doar atunci cand a fost “agasat” de intrebarile colegilor mei, pentru ca in final sa spuna ca nu mai raspunde la intrebari si sa cerem clarificari comandantilor. Tin sa-l informez: comandantii nostri de subunitati au participat si la cate 3 sedinte pe zi si au venit in fata noastra spunand: Nu am inteles nimic. Nu stiu daca se platesc orele suplimentare,daca se da liber si etc. Deci ce sa aflam de la ei?
Tin sa va reamintesc domnule dr. Raed Arafat ca pestele de la cap se impute si ca unde nu-in cap, e vai de picioare. In aceasta ordine de idei tin sa va reamintesc ca o organizatie nu se prabuseste in urma atacurilor din exterior, ci din pricina eroziunii interne.
– a motivat schimbarea programului facand referire la pompierii parizieni. Am crezut ca nu citesc bine cand am vazut explicatiile oferite. M-am dus sa ma spal pe fata si sa beau o cafea, atat de uluit am fost.
Cum sa compari pompierii din Paris cu cei din Romania? Sa expun diferentele:
– colegii nostri parizieni au asigurare de viata;
– au tehnica moderna de interventie;
– au echipamente de protectie individuala la cele mai inalte standarde;
– au salarii pe masura muncii prestate ( nici nu se pune problema de disponibilizari in masa ori de reduceri salariale );
– zilele libere legale sunt recompensate corespunzator de ani de zile;
– recupereaza in mod judicios orele suplimentare.
Despre ce vorbim noi aici? Amestecam merele cu perele?
Asadar domnule dr. Raed Arafat, secretar de stat in MAI si coodonator al DSU, aveti urmatoarea responsabilitate:
– sa va asumati prin ORDIN scris, clar si fara loc de interpretari, modificarea progamului de lucru;
– precizati in mod oficial prin act cu valoare juridica cat tine acest program si ce perspective ori variante sunt pe masa de lucru;
– luati toate masurile ca aceasta schimbare de program sa fie in deplin acord cu prevederile legale nationale si europene ;
– stabiliti clar modalitatea de recuperare a orelor suplimentare si de plata;
Intelegeti, sunt intre 48 si 72 de zile lucrate lunar. Se depaseste cu mult numarul legal prevazut! Un calcul simplu: lunar cu tot cu ore suplimentare nu se poate depasi 192 de ore. La programul actual, un pompier lucreaza intre 240 si 264 de ore, dintre care jumatate in timpul noptii si o buna parte in timpul zilelor legale de odihna. Asadar stabiliti clar baza legala pentru un asemenea program cat si modalitatea clara si judicioasa de recuperare, astfel incat sa se evite uzura fizica si psihica a personalului.
Sper ca cele scrise sa ajunga la ochii si urechile decidentilor.
Cu mult respect, un coleg.


RADU ALEXANDRU    Contactați autorul petiției