Prescriptia executarii silite trebuie invocata din oficiu, de instanta de judecata

prescriptia_dreptului_de_a_cere_executarea_silita.jpegPrescriptia executarii silite impiedica executarea silita a debitorului, insa legea deschide portita creditorilor de a demara executarea silita in ciuda lipsei acestui drept. 

Articolul 707 din Codul de procedura civila creeaza premisele unor executari silite abuzive intrucat prevede: Prescripția nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate."

Un rol important il joaca si articolul 2.512 alin. (2) din Codul Civil, ce prevede: Organul de jurisdicție competent nu poate aplica prescripția din oficiu.

Executarea silita in materie civila a unui debitor se obtine doar prin intermediul instantei de executare sau, mai bine spus, nicio executare silita nu poate fi demarata fara incuviintarea prealabila a executarii silite de catre un judecator.

Astfel, in faza incuviintarii executarii silite, judecatorul ar trebui sa poata verifica daca creditorul detine un titlu cu adevarat executoriu, neafectat de piedici precum prescriptia dreptului de a cere executarea silita.

Situatia actuala e cea in care instanta nu poate invoca din oficiu prescriptia, astfel judecatorii ofera drepturi tuturor creditorilor, inclusiv acelora ce au asteptat suficient de mult timp ca sa fie implinit termenul de prescriptie.

Este esentiala modificarea legislatiei (in special Codul de procedura civila), scopul fiind pe de o parte increderea cetateanului in justite in general, in actul de justitie in special.

Puterea judecatoreasca detine interesul ca nicio persoana sa nu obtina in mod concret si efectiv efectele si beneficiile fortei coercitive a Statului, cat timp nu exista un titlu executoriu, din cauza implinirii prescriptiei dreptului de cere executarea silita.

Exista un interes public la baza necesitatii schimbarii legislatiei intrucat, in prezent, creditorul care nu detine dreptul de a obtine executarea silita dobandeste drepturi procesuale pe care nu le are, in raport cu debitorul.

Insa, din cauza precriptiei, faza executionala civila nu ar trebui sa demareze, din cauza culpei exclusive a creditorului ce a lasat sa se implineasca prescriptia.

Instanta de judecata, in faza incuviintarii executarii silite, ar trebui sa poata sa invoce din oficiu prescriptia.

Situatia actuala nu este sanatoasa pentru sistemul de justitie in general si nu cuprinde suficiente garantii privind un proces echitabil.

Creditorul, in situatia actuala a legislatiei, poate demara oricand executarea silita, chiar si dupa 30 de ani de la implinirea prescriptiei.

Desi nu ar trebui, debitorul e obligat sa demareze un proces sa obtina anularea unei executari silite vadit ilegale, ce poate fi evitata prin interventia legiutorului.

Astfel, prin modificarea legislatiei, se poate obtine degrevarea instantelor de judecata de un numar imens de dosare viitoare, avand ca obiect contestatia la executare, dat fiind realitatile actuale.

Daca prescriptia sterge puterea executorie a unui titlu pretins executoriu, intregul esafod al executarii silite dispare.

Titlul afectat de prescriptie nu poate beneficia de forta coercitiva a Statului, intrucat ar genera abuzuri in continuare.

Esential de retinut este ca prescriptia presupune ca acel creditor, ce a ramas in pasivitate o perioada mai mare decat termenul de prescriptie, nu mai detine dreptul de a obtine executarea silita, intrucat prescriptia tocmai asta afecteaza – posibilitatea de a mai obtine executarea silita.

Prin urmare, situatia actuala, ce contine un nonsens juridic, necesita interventia legiuitorului.

Modificarea propusa se intemeiaza pe un interes public in care execuarea silita sa fie demarata in temeiul unui titlu executoriu cu valoare efectiv executorie, neafectat de prescriptie.

Astfel, acel creditor sa detina dreptul legitim, conferit prin lege, de a obtine executarea silita, in lipsa unui abuz de drept.

Forma propusa de mine este urmatoarea:

- articolul 707 din Codul de procedura civila

Efectele împlinirii termenului de prescripție (1) Prescripția operează de plin drept, urmand ca instanta de executare sa invoce prescriptia in faza incuviintarii executarii silite

- articolul 2.512 din Codul Civil

Articolul 2.512 Invocarea prescripției de partea interesată (2) Organul de jurisdicție competent nu poate aplica prescripția din oficiu, cu exceptia instantei de executare in faza incuviintarii executarii silite.

Sustineti si voi modificarea legislatiei, astfel ca niciun creditor sa nu mai obtina executarea silita civila, atata timp cat a intervenit prescriptia executarii silite!


Avocat Velicu Daniel    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Avocat Velicu Daniel va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...