PETIȚIE Pentru scăderea tarifelor la apa potabilă și canalizare în județul Alba!

petitie1.jpegPNL Alba te arde la buzunar cu facturile la apă!

Nu te lăsa umilit! În Alba, prețul apei este un lux din cauza PNL Alba!

Susține PSD Alba pentru facturi mai mici la apă!

      În ultimii ani 8 ani, tarifele la apa potabilă și canalizare au crescut constant ajungând, astăzi, la un nivel insuportabil pentru populație: apă potabilă (7,56 lei/mc) și apă uzată (7,86 lei/mc).

      În 2017, spre exemplu, tariful pentru un metru cub de apă potabilă era 3,01 lei, iar tariful pentru un metru cub de apă uzată era 2,86 de lei.

     Creșterea constantă a facturilor la aceste utilități este rezultatul politicii și incompetenței administrative a PNL Alba. În județul Alba, APA CTTA Alba este furnizorilor serviciilor de apă potabilă și canalizare. Aceasta este o companie de utilitate publică, aflată în subordinea Consiliului Județean Alba.

    Atât Consiliul Județean Alba, cât și APA CTTA Alba, sunt conduse de PNL, iar creșterea tarifelor s-a realizat cu votul aleșilor județeni ai PNL, la inițiativa, propunerea sau cu acordul președintelui președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel (PNL), președintelui ADI APA Alba, primar PNL din Sebeș, Dorin Nistor, respectiv directorului PNL al APA CTTA Alba, Ștefan Bardan.

    În timp ce populația plătește facturi incredibil de mari, șefii APA CTTA Alba, puși de PNL, își umplu buzunarele din veniturile obținute. Salariile șefilor PNL ai APA CTTA Alba se plătesc din costurile mari ale serviciilor de apă și canalizare. Și sunt incredibil de nesimțite! Directorul APA CTTA Alba, pus de PNL, are venituri anuale mai mari decât președintele României, Klaus Iohannis. Într-un an, Ștefan Bardan a obținut venituri totale de 210.649 de lei, reprezentând 17.554 de lei pe lună, în vreme ce Klaus Iohannis a câștigat 181.944 de lei, reprezentând 15.162 lei pe lună.

     Tarifele la apă potabilă și canalizare, în Alba, sunt mai mari decât în multe zone din România. Spre exemplu, în Alba, tariful pentru canalizare a ajuns 7,21 lei/mc (fără TVA), fiind 7.86 de lei pe facturile noastre. Aceasta este o situație de-a dreptul revoltătoare întrucât, în Botoșani, tariful pentru apa uzată este 3,33 lei/mc, în Tulcea 3,82 de lei/mc, în Sibiu 3,89 lei/mc, iar în orașul Voluntari 3,99 lei/mc. Pe lângă acestea, în țară mai sunt opt companii de apă, în județe din zone diferite, care practică tarife la apă uzată sub sub 5 lei/mc. Nu doar tarifele la apa uzată sunt mai mari în județul Alba, ci și cele la apa potabilă. În comuna Dudeștii Noi din județul Timiș, de exemplu, un metru cub de apă potabilă costă doar 3,52 lei. La Orăștie tariful este de 5,02 lei/mc, la Sibiu 5,12 lei/mc, în Tulcea 5,21 lei/mc, la Botoșani 5,79 lei/mc, la Oradea 5,83 lei/mc, la Miercurea Ciuc 5,86 lei/mc, iar la Pitești 5,89 lei/mc (tarife exclusiv TVA). Acestea sunt doar câteva exemple care demonstrează că există administrații conduse de toate formațiunile politice care au reușit să stabilească tarife corecte la utilități.

Această situație injustă determină PSD Alba să acționeze, să strângă semnături pentru scăderea tarifelor la apa potabilă și canalizare, dar și să vină cu un plan de măsuri pentru reorganizarea activității APA CTTA Alba astfel încât prețurile pentru populație să scadă. PSD are posibilitatea de a acționa direct asupra tarifelor la apă, prin scăderea acestora, doar dacă primește sprijin din partea oamenilor la alegerile locale din 2024. Fiind, în prezent, un partid de opoziție la nivel de județ, PSD Alba are posibilitatea de a acționa doar indirect pentru scăderea tarifelor, iar prezenta petiție este un astfel de demers. Dacă va primi susținere din partea cetățenilor la alegerile din 2024,  PSD va acționa direct pentru scăderea tarifelor la apă și va adopta următoarele măsuri:

- Scăderea veniturilor directorilor companiei și eliminarea posturilor de șefi neesențiale;

- Reducerea pierderilor de apă din rețea prin programe de înlocuire a conductelor vechi și prin implementarea de tehnologii avansate de detecție a scurgerilor;

- Implementarea de tarife progresive în funcție de consum pentru stimularea economisirii  apei și reducerea costurile operaționale;

- Colectarea și utilizarea apei de ploaie pentru irigarea grădinilor;

- Atragerea de fonduri externe pentru îmbunătățirea infrastructurii existente și depolitizarea conducerii instituției;

- Instituirea unei conduceri performante care va adopta un plan de management de scădere a tarifelor cu 37% pentru populație;

- Reducerea cheltuielilor prin îmbunătățirea eficienței proceselor de tratament, distribuție și mentenanță;

- Modernizarea rețelei de apă și canalizare cu fonduri europene;

- Dezvoltarea unui serviciu antifraudă pentru protejarea consumatorilor corecți care să nu fie nevoiți să plătească facturi mai mari decât consumurile;

- Utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru operațiunile de tratare.

 


Partidul Social Democrat Alba    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Partidul Social Democrat Alba să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...