Petiție pentru rezolvarea in regim de urgenta a situației create de urși in localitatea Predeal, judetul Brașov.

Către,

Ministerul Mediului, apelor și pădurilor!

In atenția d-lui Mircea Fechet

De mai multi ani, localitatea noastră se confrunta din ce in ce mai frecvent cu situațiile în care ursul își face aparitia in zonele populate in plina zi, ceea ce reprezintă un real pericol. Copiii noștri, bătrânii și nu în ultimul rând turiștii sunt într-un real pericol, deoarece ursul nu se mai rezuma la vizite nocturne la pubelele de gunoi. In ultima perioada s-au spart mai multe locuințe iar prezența lui în parcuri și chiar în centrul orașului a devenit o normalitate.

Pentru evitarea unor tragedii și pentru rezolvarea acestei situații în care populația este amenințată dar și animalul sălbatic ( ursul ) este in pericol va rugam ca, in regim de urgenta sa dispuneți măsuri pentru eliminarea acestor pericole. Astfel va rugam sa efectuați o analiză reală asupra numărului (real) de exemplare de urs brun in arealul Predeal și sa dispuneți sterilizarea, crearea de sanctuare, montarea de zgărzi cu GPS ( pentru monitorizarea exemplarelor care fac probleme) și în ultimul rând eliminarea.

Așadar având în vedere gradul ridicat de periculozitate, specia vizată cu precădere de procedura de relocare și in ultima instanță etapa de eliminare in localitatea Predeal, judetul Brașov este ursul brun ( ursul arctos).

Mecanismele de intervenție se aplica în timp real, pentru că există un risc crescut de periculozitate.

Astfel se prevede intervenția asupra speciei urs:

- Situația în care ursul ataca și rănește omul;

-Situatia în care ursul pătrunde în locuințe și gospodării din intravilanul orașului.

-Situatia în care ursul ataca, rănește sau omoară animale domestice in gospodării din intravilan.

Toate acțiunile se vor desfășura de membri specializați ai unității UISAS. Specialiștii acreditați UISAS, au rolul de a interveni în situațiile conflictuale cu animalul sălbatic. Analizează situația în sine, decid natura intervenției, sprijină populația, evalualeaza pagube și conflicte cu animalul sălbatic. Pentru fiecare intervenție în teren, se vor completa formulare tipizate, care vor cuprinde datele de identificare ale zonei Predeal, natura conflictelor și datele biometrice ale exemplarului.

In concluzie, va rugam să luați măsuri de urgență pentru evitarea unor tragedii. Așa cum pentru câinii vagabonzi au fost găsite soluții( sterilizare, crearea de adăposturi) așa trebuiesc găsite soluții și pentru urși.

Mulțumim!

Prin semnătura mea, autorizez Pop Valentin să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.