Petiție pentru Interzicerea Ocuparii Funcțiilor din Structurile Teritoriale ale Ministerului Educației de către Persoane Înregimentate Politic

Destinatar: Guvernul României, Ministerul Educației

 

Noi, semnatarii acestei petiții, solicităm următoarele:

1. Interzicerea Ocuparii Funcțiilor din Structurile Teritoriale ale Ministerului Educației de către Persoane Înregimentate Politic Propunem ca în structurile teritoriale ale Ministerului Educației să fie interzisă ocuparea posturilor de către persoane care sunt membri ai partidelor politice. Acest lucru este esențial pentru a asigura un mediu administrativ neutru și profesionist, dedicat exclusiv intereselor educaționale și nu influențelor politice.

2. Crearea unui Cadru Legislativ pentru Implementarea Acestei Măsuri Solicităm elaborarea și adoptarea unui cadru legislativ clar și ferm care să interzică explicit ocuparea funcțiilor de conducere și administrative din structurile teritoriale ale Ministerului Educației de către persoane înregimentate politic.

3. Asigurarea Transparenței în Procesul de Recrutare și Promovare Cerem ca toate posturile din structurile teritoriale ale Ministerului Educației să fie ocupate prin concursuri transparente, bazate pe criterii de competență și performanță, fără influențe politice. Procedurile de recrutare și promovare trebuie să fie publice și supravegheate de un organism independent.

4. Monitorizarea și Sancționarea Încălcărilor Solicităm înființarea unui mecanism independent de monitorizare care să supravegheze respectarea acestei măsuri și să sancționeze orice încercare de a politiza funcțiile din structurile teritoriale ale Ministerului Educației.

 

Motivație:

Educația este un pilon fundamental al societății noastre, iar politizarea acesteia compromite calitatea și integritatea sistemului educațional. O administrare neutră politic este esențială pentru a asigura un mediu educațional echitabil și centrat pe nevoile elevilor și studenților, nu pe interesele politice. Prin interzicerea ocupării funcțiilor din structurile teritoriale ale Ministerului Educației de către persoane înregimentate politic putem promova o administrație educațională bazată pe competență, profesionalism și imparțialitate. Această măsură va contribui la creșterea încrederii publice în sistemul educațional și la îmbunătățirea calității educației oferite în România.        

Pentru a constientiza necesitatea semnarii acestei petitii urmariti analiza edupedu: https://www.edupedu.ro/analiza-inspectorii-scolari-generali-in-campanie-electorala-cel-putin-31-de-sefi-de-inspectorate-scolare-candideaza-la-alegerile-locale-din-iunie-2024-pentru-pnl-psd-si-udmr/

Pe scurt:

Cel puțin 31 de inspectori generali școlari candidează la alegerile locale din 9 iunie 2024, conform datelor analizate de Edupedu.ro pe baza listelor de candidați depuse de partidele politice la Biroul Electoral Central.

 .........  

De remarcat, pe site-urile instituțiilor sau pe cel al Ministerului Educației, șefii de inspectorate sau alți politicieni angajați ai acestor instituții nu apar să fie suspendați din funcțiile actuale pe perioada campaniei electorale.

Amintim că potrivit unui raport al Ministerului Educației din 2023, toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate prin detașare, iar Edupedu.ro a arătat într-o analiză că asta înseamnă numiri politice.”

 

Semnează și tu pentru un învățământ administrat profesionist și neutru politic!

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Un profesor va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...