Petiţie privind RGEFF

Proiectul modificărilor în Codul fiscal pentru anul 2017 prevede modificarea radicală a destinaţiei registrului RGEFF.

Începînd cu anul 2017 se propune înregistrarea datelor în acesta nu de către furnizor, ci de către cumpărător şi din toate facturile fiscale primite, indiferent de sumă. În esenţă, registrul procurărilor capătă o formă electronică obligatorie cu cerinţe stricte privind completarea lui:

1. Termenul de înregistrare a facturilor fiscale primite – pînă la data de 10 a lunii următoare
  2. Neînregistrarea sau înregistrarea tardiva atrage după sine:
  • Lipsa dreptului la trecere în contul a TVA, şi
  • Amendă în mărime de 3 600 lei pentru fiecare factură fiscală neînregistrată.

Considerăm că modificările propuse nu sunt justificate şi vor avea consecinţe negative pentru economia Moldovei:

1. Lipsirea agenţilor economici – cumpărători de dreptul trecerii în cont a TVA aferentă facturilor fiscale achitate sau care urmează a fi achitate va influenţa nefavorabil activitatea acestora;
  2. Aplicarea amenzii asupra contribuabilului pentru faptul că el nu a prezentat TVA spre trecere în cont, majorîndu-şi astfel datoriile faţă de buget, nu este justificată din punctul de vedere al echităţii fiscale;
  3. Elaborarea şi implementarea programelor informatice pentru introducerea facturilor fiscale în registrul procurărilor va necesita costuri suplimentare. Va creşte şi sarcina asupra contabililor, care, de altfel, abandonează profesia din cauza responsabilităţii şi complexităţii înalte a activităţii lor;
  4. Înrăutăţirea relaţiilor reciproce dintre agenţii economici din cauza reţinerilor de ordin obiectiv în transmiterea facturilor fiscale, fapt care poarte condiţiona rezilierea contractelor, acţiuni în judecată;
  5. Reducerea încrederii antreprenorilor, inclusiv a investitorilor, în politica economică şi fiscală a statului, fapt care va condiţiona refluxul capitalului uman şi investiţional.

Din considerentele de mai sus, rugăm să fie excluse din proiectul modificările în Codul fiscal pentru anul 2017 cele propuse la articolele 102 alin. (10), 118 alin. (3), 118.1 alin. (1) şi (1.1), 260 alin. (4.1).

Comunitatea contabililor din Republica Moldova    Contactați autorul petiției