Pensii militare de stat decente și suficiente

Domnului Președinte al României,

Domnului Președinte al Senatului,

Domnului Președinte al Camerei Deputaților,

Domnului Prim Ministru,

Domnului Ministru al Apărării Naționale,

Domnului Președinte al PSD,

Domnului Președinte al USR-PLUS,

Domnului Președinte al Pro România,

Domnului Președinte al UDMR,

Domnului Președinte al PMP,

Domnului Președinte al ALDE,

Raportăm :
     Cu respect, încredere și speranță vă adresăm rugămintea de a analiza, împreună cu specialiștii militari și a decide de urgență asupra situației din ce în ce mai complicate a pensionarilor militari, situație generată printre altele de alterarea prevederilor Legii Nr. 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat.
     În condițiile în care multe categorii sociale, printre care și pensionarii, au primit sau urmează să primească măriri substanțiale ale veniturilor, singurii care nu se bucură de atenția Guvernului și a Parlamentului suntem noi, pensionarii militari, iar situația multora devine critică.
     Măsurile administrative adoptate cu ani in urma încalcă chiar principiile enunțate in Legea menționata și ne referim la principiul recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi familiile acestora pe timpul carierei. Atunci când se blochează aplicarea articolelor din Lege care permit actualizarea pensiilor și se plafoneaza valorea acestora, neținându-se cont de evoluția costurilor traiului, nu poate fi vorba de recunoștință.
     Suntem extrem de supărați, mâhniți, frustrați, furioși față de tot ce ni se întâmplă, fata de faptul ca unii dintre noi la pensionare au avut 60-70% din veniturile unui militar activ, iar acum au sub jumătate. Prezentam câteva dintre realitățile existente printre pensionarii militari. Sunt strigăte de deznădejde provocate de prevederile Legii actuale, poate de modul de aplicare a acesteia, in mod sigur de amendarea nejustificata și afectarea dramatica a veniturilor și vieții majorității pensionarilor: "Semnez pentru că sunt colonel în rezervă și am pensia mai mică decât a anui miner care a lucrat 20 de ani." - Petru Calarasu (Baia Mare, 2020-09-16); "Mi se pare umilitor ca dupa 25 de ani de cascheta din care 18 operativa sa am aceasi pensie cu un muncitor necalificat." - Iosif J . Jon (C Turzii, 2020-09-17); "Semnez pentru că, mă simt frustrat de toate drepturile care mi se cuvin și nu pot beneficia de ele. Am deținut o funcție deosebit de sensibilă și importantă, am ieșit din sistem și acum colegul meu care a mai rămas un an a ieșit cu o sumă încă o dată și jumătate din cît am eu. De ce s-a ajuns la așa ceva. Funcție egală, vechime egală, studii superioare și...." - Gheorghe Galeș (Brașov , 2020-09-18); "Am fost militar si am lucrat intr-un Punct de Comanda de aviatie, am avut colege - salariat civil, care erau plansetiste. Una dintre ele a iesit la pensie si in acest moment, dupa marirea cu 14%, are pensia mai mare decat mine! Este normal?" - Liliana-Emilia Mihalcea Fosta Bucos (Timisoara, 2020-09-18); "pensia mea reprezinta mai puțin de 50 la suta din pensia unor subordonați" - Adela Georgescu (Bucuresti, 2020-09-18); "Am gradul de colonel și pensie de 3850 lei." - Eugen Dane (Spanțov, 2020-09-20); "Am fost medic militar în Spitalul Miltar Timisoara. M-am pensionat în 24.11.1999 cu gradul de colnel medic primar,cu vechime de 56 ani și 4 luni. Urmașii mei,cu o vechime de 25 ani s-au pensionat cu pensii mai mari cu 2-3.mii." -Podeanu Pompiliu (Timișoara, 2020-09-20); "Sunt mâhnit de nedreptatea care sa făcut și se face in continuare:
- discriminare in ceea ce privește cuantumul pensiei între pensionarii militari care au ieșit la pensie și cei care ies acum la pensie
- de mulți ani se măresc pensiile in sistemul public iar pensiile militare rămân la fel pe motiv ca avem pensii speciale in condițiile in care personal cu gr de LT Col am 3000 lei pensie" - Tiron Vasile (Iasi, 2020-09-20; "Am iesit la pensie cu gradul de col.ing.avand fnctia de ing.sef.si cu o vechime cumulata de 48 ani . Am o pensie mi mica decat a unui M Mil. cu aceeasi vechime" - Gheorghe Cazanaru (Com.Magura .Teleorman, 2020-09-20);
"Mă consider discriminat și înșelat de Casa de Pensii Sectorială a MAp.N. Militarii din MApN au cele mai mici pensii din SNA.Personal pensia mea de Lt.col e egală cu a unui sergent din MAI !!!" - Constantin Nuțu (Focsani, 2020-09-21). Poate părea o lege făcută pentru a favoriza un grup de pensionari și nu una care trebuie sa asigure normalitate și tratament egal pentru cei care și-au servit patria.
     Va rugam sa analizați posibilitatea adoptării unor măsuri reparatorii, cum ar fi actualizarea începând cu data de 01.11.2020 a valorii pensiilor cu solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special existente la data actualizării.
     De asemenea insistam sa analizați posibilitatea modificării prevederilor Legii, aplicabile cu 01.12.2020, in sensul calculării pensiilor având ca baza de referință gradul militar avut la trecerea in rezerva, gradul exprimând cel mai bine evoluția in carieră. La valoarea soldei de grad ar trebui sa se adauge maximul soldei de funcție pentru gradul respectiv, fapt motivat de imposibilitatea multor foști militari de a accede pe funcții cu grad mai mare din cauza desființării de unități, restructurării unităților, modificării statelor de organizare și alte cauze generate de modernizarea structurilor militare in conformitate cu obligațiile internaționale asumate. Se vor mai lua in calcul procentele corespunzătoare vechimii in serviciu și cele acordate pentru cei decorați cu Ordinul Meritul Militar. Desigur sunt categorii de militari care au beneficiat pe timpul serviciului militar de indemnizații pentru activități specifice, iar acestea trebuie sa se regăsească in baza de calcul. Din categoria sporurilor, apreciem ca numai cel de comanda ar trebui sa fie luat in calcul, in forma procentuală, de ex:30%,60%,100%, funcție de numărul de ani cât a fost acordat. Pensia de serviciu astfel calculata se va acorda in procent de 100% militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani. Suntem siguri ca o astfel de abordare ar asigura pe deplin respectarea principiului egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege. Pensiile militare ar fi oglinda clară a ierarhiei militare, ar elimina inechitățile și ar evita apariția unor pensii artificiale,exagerate, fie ca ne referim la un minim sau la un maxim. Și cel mai important, in acest mod se va asigura o pensie decenta și suficientă pentru toți pensionarii militari.
     Menționăm ca ne dorim ca eventualele măsuri in favoarea demersului nostru să fie luate înainte de 01.12, pentru a sti exact care este poziția dumneavoastră referitoare la politica privind pensiile militare de stat. Astfel, atunci când se va desfășura procesul electoral, militarii și foștii militari, despre care se cunoaște ca sunt cetățeni cu un înalt spirit civic, pot decide în cunoștință de cauză.
     Așteptăm cu multă speranța un răspuns la punctele noastre de vedere și măsuri urgente și clare de reglementare a problemelor noastre.

Fata de cele raportate rugam dispuneți!
     Avem onoarea sa va salutam!

Boian Gheorghe    Contactați autorul petiției