Opriti ilegalitatile de la Protectia Copilului Mures

Una dintre problemele prioritare la nivel international in acest moment de criza economica este direct legata de utilizarea corecta si eficienta a potentialelor umane si de dezvolatarea acestora la nivelul cerut de competitivitatea pietei. Din acest motiv peste tot in lume la nivel international se pune problema abilitatilor si programelor de dezvoltare a  abilitatilor atat pentru copiii fara nevoi speciale cat mai ales pentru copiii care au nevoi speciale de educatie.

                Este constatat faptul ca orice handicap fizic, sensorial, social, cultural, familial, dezvolta complementar abilitati deosebite in directii compensatorii. Astfel copilul orb dezvolta un auz extraordinar ce suplineste handicapul sensorial, copiii strazii fortati sa supravietuiasca in conditii grele dezvoltata capacitati antreprenoriale incredibile, si exemplele pot continua.

Ken Mc Klusky de la universitatea din Winnipeg lucrand cu copiii vagabonzi carora le-a stimulat talentul artistic si cel antreprenorial deja  existentent a reusit sa-I determine sa se integreze social, sa faca facultati si sa performeze in domeniile pe care si le-a ales, eliminand riscul abandonului social. Experimentul initiat de Mc Klusky a devenit in timp practica curenta peste tot in lume, in mod paradoxal ajungandu-se sa se pretuiasca abilitatile complementare si sa se initieze programe de educare specifica mai ales a copiilor si tinerilor crescuti in conditii stresante date de handicapul fizic, senzorial, mental, social, economic. Exemple in acest sens din Uniunea Europeana sant Robert  Delhaas care promoveaza in toata lumea programe antreprenoriale pentru tineri sau Arnoud Raskin care lucreaza in special cu tinerii cu probleme social economice sau culturale.

Tanarul Kristof Lajos crescut in sistemul institionalizat este membru IRSCA Gifted Education, unul dintre vicepresedintii organizatiei si sub indrumarea mea, initiatorul unui program similar pentru copiii din sistemul institutionalizat din Romania. Aici incepe marea aventura romaneasca a absurdului, prostiei, ineficientei, lipsei de umanitate si calcarea legislatiei nationale si internationale si a drepturilor copiilor ce se poate constata si trebuie corectata in atitudinea specifica a sistemului din judetul Mures. Tote  incercarile de a intia programele educative care sa sprijine integrarea sociala a tinerilor cu handicap aflati in sistemul institutionalizat pe care le-a initiat sub indrumarea mea Kristof Lajos s-au lovit de o atitudine in permanenta ostila in mod inflexibil din parte sistemului institutionalizat. Pot afirma ca, datorita studiilor colaterale intense pe care le-a facut Kristof Lajos pentru rezolvarea problemelor sensibile a colegilor sai din sistemul institutionalizat, in acest moment este posibil ca el sa fie poate cel mai pregatit in acest domeniu in Romania. Desi legislatia in  vigoare poate nu este perfecta, ea totusi stimuleaza initiativele de integrare sociala a tinerilor si dezvoltarea de programe specifice si respecta recomandarile de la Slamanca ale Uniunii Europene.

Este de judecat insa reactia ilegala, imorala a sistemului institutionalizat la momentul cand in mod oficial Kristof Lajos a intrat intr-un concurs pentru ocuparea unui post care sa-i permita actiunea directa in proiecte de integrare sociala. Respingerea totala, calcand orice urma de deontologie profesionale si fata de legislatia in vigoare, facand fals in acte publice la evaluarea lucrarii, arata ca sistemul institutionalizat din Romania, cel putin la nivelul judetul Mures, are nevoie de reformare totala, de primenire cu oameni noi, devotati, competenti si care au experienta directa a cea ce se intampla in sistem. Faptul ca acest post marunt a fost dat unei pile de partid in loc sa fie dat tanarului specializat in programe arata nu numai dispret la adresa acestor copii, nu doar coruptie si necinste prin falsul in acte publice, nu numai nepasare si mafiotism ci in primul rand credinta oarba ca sistemul putred cladit pe compromisuri, coruptie si minciuna poate dainui vesnic in beneficiul lingailor de partid si in detrimentul poporului roman.

Demersul nostru nu se va opri la autoritatile locale din Mures sau la Parlamentul si Guvernul Romaniei si in caz de nesolutionare, neimplicare sau atitudine pasiva din partea  autoritatilor va merge la organismele internationale de profil iar problema locala va deveni problema Romaniei in fata lumii intregi.

Doresc ca acest caz a lui Kristof Lajos sa fie varful de lance a schimbarii istorice in Romania si cer tuturor oamenilor responsabili sa ia atitudine in acest sens, organelor de drept ale statului sa ancheteze aceste infractiuni si sa ia masurile corespunzatoare, iar celor care doresc binele tarii si politicienilor onesti si patrioti sa initieze un proces de reforma legislativa care sa le confere tinerilor sansa de a deveni buni cetateni si oameni care isi pot implini visele, care isi pot atinge idealurilor si care pot adauga ceva valoros in viata tuturor.

Marea intrebare pe care trebuie sa ne-o punem cu totii este: dorim ca tinerii din sistemul institutionalizat sa devina niste oameni cu o contributie pozitiva in viata sau dorim sa ii transformam in niste vagabonzi, infractori, incapabili sa se integreze social. Diferenta dintre aceste 2 optiuni este facute de catre programele speciale de educatie in care este pregatit sa actioneze Kristof Lajos.

 

Dr. Florian Colceag

Presedinte IRSCA Gifted Education

Presedinte Consortiului Edugate

Membru Club of Rome

Membru World Council for Gifted and Talented Children

Membru Europeean Council for High Ability

Membru Asia Pacific Federation

Membru Network of International Excelency

Initiatorul proiectului delege a educarii copiilor cu nevoi speciale ce se afla in acest moment in discutii in Comisia Europeana de Educatie de la Bruxelles

www.edu-gate.ro


Dr. Florian Colceag    Contactați autorul petiției