Opriți demolarea Morii Crăpătureanu din Tetoiu/Vâlcea! Spuneți NU Gropii de gunoi din mijlocul satului!

Moara din Tetoiu/Vâlcea, mai precis Moara Crăpătureanu este pentru mulți o amintire, dar pentru alții prilej de a face bani și....groapă de gunoi.

Moara din Tetoiu/Moara Crăpătureanu reprezintă, în primul rând, un simbol al satelor ce compun comuna Tetoiu. Străbunicii, bunicii satului le-au dat pâine să mănânce chiar unora din consilierii ce au acum în pixul lor demolarea acesteia!  

Săptămânile trecute Primăria Tetoiu a început o așa-zisă dezbatere publică pentru demolarea acesteia. Pentru ei important este doar terenul, pe care ar urma să construiască o Groapă de gunoi în care se vor depozita inclusiv DEȘEURI PERICULOASE. O Groapă de gunoi ce se va afla la mai puțin de 50m de un drum județeam, la mai puțin de 150m de o apă curgătoare (pârâul Șasa) și la 5m de prima casă locuibilă în care cresc 2 copilași.

Și uzează de expertiză FALSĂ, ce nu cuprinde date reale, efectuată la comandă, pentru a acoperi lăsarea acesteia INTENȚIONAT în paragină, dezinteresul ultimilor 3 ani în păstrarea și conservarea patrimoniului comunei.  

Pentru a SALVA o astfel de clădire, reper istoric al comunității, trebuie: -       schimbată denumirea din Moara Tetoiu în Moara Crăpătureanu;

-       trecută în patrimoniul industrial local și recondiționată cu fonduri europene, fonduri în exces chiar pentru astfel de obiective! Sau, de ce nu, cu fonduri locale. E un simbol al comunității, dacă se găsesc 10.000 euro pentru un spectacol anost, se găsesc și pentru a salva această clădire.

-       crearea unui perimetru de siguranță în jurul acesteia, garduri împrejmuitoare și sistem de supraveghere;

-       transformarea ulterioară a acesteia într-un muzeu. Sunt convins că orice cetățean ce iubește aceasta comună ar aduce de acasă ciubăre, site, orice lucru arhaic doar pentru ca Moara să devină un reper al comunei, un loc de vizită pentru școlari, un loc în care cei mici pot fi "plimbați" prin istoria strămoșilor.  Valorificarea patrimoniului arhitectural industrial ca factor de dezvoltare educaţional, cultural, social şi economic în folosul comunităţii.

-       amenajarea în imediata apropiere a acesteia a unui teren de joacă pentru copii! Această utilitate lipsește cu desăvârșire într-o comună în care tineretul nu găsește motive să se reîntoarcă. Și nici nu implică sume considerabile. Cel puțin nu ar trebui ....

 

Comuna se poate dezvolta și altfel, NU tranformând-o într-o Groapă de gunoi! Salvați-i istoria. Ea e totul!  

 

 

660.jpgMoara_2.jpgMoara_4.jpgMoara_3.jpgMoara_5.jpg Moara_1.jpg

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Alin Popescu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...