Memorandum pentru o salarizare corecta !
MEMORANDUM.
Către
Guvernului României,
Ministerului Muncii.
Prin prezentul,vă informăm cu privire la evaluarea profesiei de polițist local,așa cum este aceasta denumită de COR,și așa cum este reprezentată în legea 155/2010 și HG 1332/2010,acte normative incidente .
Deoarece în perioada următoare Ministerul Muncii și Solidarității Sociale se pregătește de expunerea în dezbatere publică a proiectului de lege care vizează salarizarea bugetarilor, considerăm că este impetuos necesar ca acest memorandum să fie luat în considerare la stabilirea clasei de salarizare pentru polițiștii locali .
În conformitate cu prevederile codului administrativ,evaluarea atribuțiilor pentru funcționarii publici nu distinge între domeniul de activitate unde aceștia își desfășoară activitatea,actul normativ prevăzând același criterii de evaluare a performantelor profesionale !
Cu toate acestea,legea salarizării personalului bugetar diferențiază între funcții publice de execuție pe criterii complet subiective sau neprofesioniste !
Nu întelegem mecanismul prin care un polițist local a fost situat pe clasa de salarizare 4,iar un registrator de carte funciară pe clasa de salarizare 7 !
Dacă este să comparăm atribuțiile celor 2 lucrători cantitativ și calitativ polițistul local are in jur de 60 de atribuții specifice domeniilor de activitate cuprinse în legea 155 /2010 (ordine publică ,circulație rutieră {doua domenii de siguranță }) la care se adaugă atribuțiile generale precum și drepturi profesionale ce țin de menținerea ordininii publice ( cum sunt:constatarea contravențiilor și sancționarea contravenienților prin decizie proprie și în deplină responsabilitate, legitimarea,încătușarea (sub controlul normat al unui act de stabilire a masurilor de forță folosite), conducerea la sediu,control corporal sau de domeniul infracțional cum ar fi: stabilirea elementelor preliminare înfaptuirii infracțiunii flagrante și luarea măsurilor care se impun) iar registratorul de carte funciară are 5 atributii conf.Ordin director OCPI 633/2006 dintre care 3 atribuții specifice care vizează executarea unor lucrări care îi sunt atribuite de șeful ierarhic și unde nu are nici o răspundere decizională, actele emise fiind verificate de funcționarul ierarhic superior .
Totodată, vă învederăm faptul că,polițistul local este funcționar public cu statut specific,în care sunt prevăzute interdicții suplimentare la fel ca cele ale magistraților.
Cu privire la încadrarea profesiei de polițist local în Codul Ocupațiilor din Romania se poate observa că acesta profesie se află în grupa polițiștilor 5412, alături de pompieri și polițiștii din cadrul penitenciarelor,toate categoriile bugetare enunțate fiind beneficiare de plata legala a sporului de SDSL (sâmbete,duminici și sărbători legale ).Singurii care nu beneficiază de acest spor fiind polițiștii locali, fapt care poate fi asociat unui caz de discriminare la nivel profesional .
Totodată,vă învederăm că activitatea tuturor categoriilor enunțate mai sus,nu poate fi cuantificată cantitativ.Nivelul de performanță profesională având la bază criterii care implică cunoașterea tuturor actelor normative incidente,interacțiunea fizică cu cetățenii,stabilirea unor situații de fapt și de drept în acord cu legislația,viteza de reacție , discernământ decizional nealterat.
Acesta este și un motiv principal pentru stabilirea unei salarizării care NU poate fi divizată pe salariu de bază + componenta bazată pe criteriu de performanță deoarece s-ar creea premisele unei activități abuzive din dorința unei salarizări maximale.
Vă aducem la cunoștință faptul că,ignorarea cerințelor din prezentul memorandum,conduce inevitabil la o situație de neîndeplinire a atribuțiilor stabilite în hotărârea de organizare și funcționare a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale .
Totodată,vă informăm că prezentul memorandum va fi trimis tuturor candidaților aflați pe listele electorale,partidelor politice parlamentare și neparlamentare .
Cu stimă!
Orzetic Oana Contactați autorul petiției