Pentru restabilirea standardelor ISO pentru denumirea "moldovenească" a limbii majoritar vorbite în Republica Moldova (Transnistria) și unele regiuni din Ucraina

Noi, vorbitorii de limba moldovenească și toți adepții valorilor democratice în spiritul egalității națiunilor europene,
 
Amintind că:
- limba majoritar vorbită în Republica Moldova (inclusiv Republica Moldovenească Nistreană) și în România, la fel și în arealele geografice învecinate din Ucraina, este oficial numită în două feluri în țările respective - "Română" în România și "Moldovenească" în Republica Moldova și regiunile învecinate din Ucraina.
- oficial, Constituția Republicii Moldova prevede denumirea limbii ca "moldovenească în baza grafiei latine" (art. 13)
- hotărârile Curții Constituționale a RM din 2013 în privința denumirii limbii nu au impact direct asupra denumirii oficiale a limbii, din cauza lipsei de conflict dintre Declarația de Independență (care nu declară o limba de stat), și Constituție (care declară limba de stat).
- există precedente similare în Europa, când aceeași limbă (sârba) are denumire oficială diferită - limba montenegreană, scrisă, ca si limba moldovenească/română atât cu caractere chirilice, cat si cele latine.
 
Recunoscând divergentele intre opiniile din cercurile științifice, care nu sunt unanime, însă care nici nu pot ieși din cadrul subiectiv personal sau de grup, insuficiente, timp de trei decenii de a influența opinia publică majoritară, exprimată de populație via recensămintele naționale.
 
Considerând că cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și României ca având aceleași drepturi în cadrul arealului european comun.
 
Cerem Centrului International al Informației pentru Terminologie de la Viena, de a restabili codurile denumirii ISO 369 alpha-2 și alpha-3 "mo" și respectiv "mol" în standardul ISO respectiv, pentru ca cetățenii vorbitori de moldoveneasca sa poată utiliza nestingherit denumirea limbii tradițional utilizata în aceste teritorii, la fel cum au aceasta posibilitate cetățenii din teritorii, unde codurile respective "ro' și 'ROM' sunt utilizate.
 

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Moldovenii să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...