Legalizarea vanatorii cu arcul in Romania

    Arcul a fost inventat in mod independent, pe toate continentele lumii, exceptand Australia. Se presupune ca acest lucru a avut loc acum peste 40.000 de ani, iar dupa unii cercetatori chiar peste 60.000 de ani. Pana la inventarea armelor de foc arcul a fost una dintre cele mai eficiente si  temute arme.  Utilizat deopotriva la vanatoare si razboi, in societatile civilizate moderne a devenit doar o arma de agrement si tir sportiv , insa in multe tari traditia vanatorii cu arcul a fost pastrata.

    La aceasta data exista o mare varietate de arcuri, pornind de la cele primitive, traditionale, pana la cele traditionale din materiale moderne sau chiar tipuri noi de arc, cum ar fi arcurile recurve-olimpic si cele compound, care utilizeaza pe langa proprietatile elastice ale materialului folosit si diferite dispozitive aplicate pe structura arcului, compunand intr-un fel mai eficient fortele care arunca sageata si precizia acestora.  In general, intreg echipamentul aferent a evoluat intr-un fel de neinchipuit incepand in ultimii 50 de ani.  

   De ce vanatoarea cu arcul?  

   Opus parerii generale din Romania ca daca s-ar legaliza vanatoarea cu arcul  fenomenul de braconaj ar lua amploare, arcul fiind considerat o arma silentioasa, vanatoarea cu arcul este mult mai dificila si provocatoare decat cu arma de foc. 

   Pentru a vana cu arcul ai nevoie de experienta  si  practica in tirul cu arcul, cunostinte temeinice despre obiceiurile vanatului, a terenului  in care habiteaza,  rabdare si pricepere in a te apropia de vanat pana la 20-30 de metri  fara a fi simtit de acesta . 

   Spre deosebire de vanatoarea cu arma de foc , raza mica de actiune a arcului da o sansa  vanatului  , deasemenea  tot datorita razei mici de actiune vanatoarea cu arcul este mult mai putin periculoasa decat vanatoarea cu arma de foc.  

  Referitor la braconaj, legalizarea vanatorii cu arcul nu presupune o crestere a fenomenului ,  braconierii oricum netinand seama ca este legala sau nu metoda prin care prind vanatul. Pusca si laturile sunt mai eficiente si mai lipsite de risc decat vanatoarea cu arcul.  

  Privitor la protejarea animalelor din fondul de vanatoare practicarea vanatorii cu arcul nu deranjeaza restul  faunei  prezente in zona , acestea ramanand in fondul de vanatoare nefiind speriate ca in cazul armelor de foc .  

  Ca si eficienta economica vanatoarea cu arcul ar putea aduce beneficii  organizatiilor si detinatorilor fondurilor de vanatoare cat si economiei  noastre.  Tendinta din ultimii ani a tot mai multi vanatori de a practica vanatoarea cu arcul ii face sa plateasca bani multi pentru  vanatori organizate in Ungaria, Bulgaria,Turcia,Spania,Africa,etc. unde platesc  cazare, ghid de vanatoare si trofeul daca este cazul.  

  Legalizarea acestei activitati va avea impact si asupra dezvoltarii tirului sportiv cu arcul prin cresterea practicantilor acestui sport. Cel ce vaneaza cu arcul va avea nevoie de antrenament si cel mai probabil va dori sa participe la concursuri de tir cu arcul in perioada cand vanatoarea este inchisa, tirul sportiv neavand sezoane.

   A nu se intelege gresit !  Legalizarea vanatorii cu arcul nu inseamna ca oricine detine un arc poate merge la vanatoare si nu va exista un aflux major de vanatori, se vrea a fi doar o alternativa la vanatoarea cu arma de foc.  Pentru asta legiuitorul va stabili conditiile necesare pentru a deveni  vanator cu arcul in conformitate cu litera  legii. De asemenea vor trebui stabilite speciile care se pot vana cu arcul cat si perioada in care se poate face acest lucru.

  Pentru a deveni  vanator cu arcul in Romania ar trebui  indeplinite aceleasi conditii legale ca si in cazul vanatorilor cu arma de foc: stagiatura, examen teoretic  si proba practica de abilitati. Pentru vanatorii deja autorizati cu arma de foc doar proba practica de tir cu arcul si cursuri teoretice de vanatoare cu arcul.  

   Ii rog pe cei ce doresc ca vanatoarea cu arcul sa fie legalizata in Romania sa semneze petitia si sa o dea mai departe!


Valentin Muresianu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Valentin Muresianu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...