Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

alex

#1731 Re: Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

2012-05-05 01:46

#1725: Dinu - Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

 

1. Scopul nu este nici mai mult si nici mai putin decat de a nu interpreta mereu istoria conform intereselor de recuperare de teren pierdut, ci de a o accepta asa cum este, chiar si atunci cand ea nu place unora. Mitul majoritatii unguresti din trecut in Tg. Mures nu ne obliga sa tinem prezentul in loc ca nu cumva sa sufere pe undeva un procentaj, iar prezentul sa fie imbracat in acest corset al zilelor apuse.  Ceea ce am observat in conceptia unora, e eterna reintoarcere la trecut ca prin aceasta prisma sa se modeleze prezentul si sa se revendice privilegii cu toate ca cerintele nu mai corespund realitatii... Legea primordiala ce guverneaza aceasta lume polara in care traim e TRANSFORMAREA, care e ignorata de foarte multi, ei agatandu-se in continuare de un trecut ce nu mai exista sau facand din el o unitate de masura falsa pentru prezent.
In Germania sunt de cel putin 4-5 ori mai multi turci decat unguri in Transilvania, la intrebarea ce i s-a pus cu ocazia vizitei la Ankara doamnei Merkel daca n-ar fi bine sa se faca o universitate turca in Germania, ea a raspuns eventual atunci daca se va face una germana in Turcia. Iar Germania e o democratie de la care poate invata si Romania si Ungaria.


2. La acele procentaje ce s-au amintit trebuie tinut cont si de campania de maghiarizare vezi Telkes Simon „Cum să maghiarizăm numele de familie” (in engleza si romana) si despre care nu se sufla acum nici un cuvant, fiind indubitabil una dintre cele bine documentate lucrari. In el isi gasesc foarte multe aspecte explicatia logica, e o piesa importanta intr-un puzzle intentionat tinut enigmatic.
Istoria pe care ati facut-o privitor la UMF fiind prin ea insasi o incursiune in trecut, incursiunea mea n-a facut altceva decat sa o acompanieze si sa-i completeze lacunele. Multi dintre dumneavoastra analizeaza evenimentele si lucrurile desprinse si de context si de cauza ca si cum efectele s-ar produce de la sine.


3. In arhive se mai gasesc documente care atesta discriminarile odioase si brutalitatea cu care au fost tratati romanii de catre ungurii minoritari. Deci romanii n-au avut aceleasi sanse in a-si aduce aportul in nici un domeniu, ele fiindu-le anulate de opresiunea maghiara. Eu nu pot intelege acest mod de gandire, in tara primesc si drepturi ce nu li se cuvin, iar in strainatate se plang la toate forurile internationale cat de discriminati sunt. Nu seamana asta a schizofrenie sau a ceva ce are de a face cu caracterul?

 

Raspunsuri


Musafir

#1743 Re: Re: Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

2012-05-09 15:35:19

#1731: alex - Re: Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

1. Atunci sa nu o interpretati asa. Aici nu era vorba de recuperare de teren. In mare majoritate doar comentatorii romani vorbesc despre aceste lucruri pt. a ascunde discriminarea de zi cu zi - prin demonizarea maghiarimii.

Asta se intampla totdeauna: noi vorbim despre drepturile noastre IN ACEST STAT (drepturi incalcate de majoritari in fiecare zi) si voi incepeti sa ne acuzati cu revizionism si iredentism.

Voi sunteti singurii in aceasta tara care aveti interesul sa vorbim mereu despre aceste prostii - ca prin acest lucru reusiti sa tematizati presupunerile voastre rautacioase - in loc de PROBLEME ADEVARATE. Prin acuzarea si demonizarea maghiarimii voi de fapt incercati sa justificati discriminarea.

 

Deci repet inca o data: NU e vorba despre cerinte teritoriale, NU e vorba de revizionism sau iredentism, NU e vorba nici de Ungaria.

Aici e vorba despre drepturile maghiarilor DIN ROMANIA, respectarea legilor ROMANESTI si respectarea drepturilor constitutionale ale minoritatilor din ROMANIA.

Noi am cerut o facultate in cadrum UMF (in aceasta tara, in aceasta univerdsitate, in acest oras). Impertinenta voastra cu care incercati sa faceti mereu referiri la anumite dorinte revizioniste (presupuse de voi) este o metoda postceausista. In sistemul comunist, oricand cand drepturile minoritatilor erau incalcate, totdeauna eu aparut acelasi acuzatii: ca maghiarii sunt hortisti, ca sunt iredentisti, ca sunt nu stiu ce.

O metoda primitiva, rautacioasa, discrimanorie - de fapt chiar diabolica. Sa va fie rusine.

 

NIMENI n-a cerut nici-o reintoarcere la trecut (asta ar insemna ca universitatea sa fie exclusiv maghiara - si ar fi o prostie). Tocmai respectarea si instititutionalizarea conditiilor actuale era cerinta maghiarilor: o singura facultate (pe langa cele 3 existente).

 

In Germania turcii sunt imigranti. Maghiarii sunt aici o minoritatea autohtona (cu o prezenta de peste 1100 ani). Nu le compara imigrantii cu minoritatile autohtone.

 

2. Istoria se preocupa cu trecutul - asta nu e nici iredentism nici revizionism, nimic. Istoria analizeaza trecutul istoric. Ceea ce ai facut tu e falsificarea istoriei (nicidecum o completare corecta).

Targu Mures era locuit de secui (fiind cel mai important centru al scaunului secuiesc Mures). Acesti secui nu erau romani maghiarizati ci erau secui (maghiari).

In alte zone (de obicei in cele mai bogate) a existat bineinteles si germanizare si maghiarizare (aceste lucruri fiind - din pacate - procedee bine cunoscute in secolul XIX. - dar care nu poate sa justifica nici-o discriminare in zilele noastre!). La Targu Mures insa nu putem vorbi despre maghiarizare - ca aici nici nu era "nevoie" de orice fel de "maghiarizare" (orasul fiind intemeiat si locuit totdeauna de secui).

 

3. Romanii, alcatuind o populatie majoritar rurala, erau intr-o situatie nefavorabila din pornire. In plus, intr-adevar existau din cand in cand (desi nu totdeauna!) tendinte de germanizare si de maghiarizare. Sa nu uitam insa ca la Universitatea Franz Joseph din Cluj exista educatie superioara IN TREI LIMBI: maghiara, romana si germana.

Deci maghiarii, oricat de nationalisti erau, totusi nu contestau dreptul la invatamantul superior in limba materna - nici in sexolul XIX.

Iar voi, in secolul XXI. veniti cu explicatiile voastre penibile (care ar fi rusinoase si in Ungaria din secolul XIX.): ca de ce trebuie organizat invatamantul superior numai si numai in limba romana.

E trist...

 

In Romania de azi legislatia este deja una europeana. Dar voi (oamenii de rand) n-ati ajuns nici macar la nivelul secolului XIX. :-(