Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post


Musafir

#5036

2012-04-08 09:37

Este un abuz sa tot spuneti ca aceasta facultate a fost initial in limba maghiara! Ceea ce nu spuneti este ca a fost infiintata de statul roman, din banii statului roman iar pe vremea aceea se pregatea infiintarea regiunii autonome maghiare, care a functionat din anul 1950. 
In plus, faptul ca initial a fost in limba maghiara nu are nici o valoare, acum situatia este alta! Daca ceva a fost la inceputuri ceva trebuie sa fie si in prezent? Lumea evolueaza, se schimba, situatia din prezent e alta!
De altfel, si cand s-a introdus limba romana s-a introdus pentru ca s-a vazut ca nu e bine si nu a fost corect! 
In plus, studentii au studiat foarte bine in limba maghiara la UMF TG Mures! Ce se schimba pentru ei acum acum? Invata ca si pana acum! In schimb, vor fi profesori si cativa lideri care vor avea functii mai mari! va fi mai bine pentru comunitatea maghiara? Nu, va fi mai bine doar pentru cativa lideri, care tot aburesc maghiarii ca lupta pentru drepturile lor! 
Ei intotdeauna au avut dreptul de a invata in limba lor.  Pacientii maghiari vor ajunge oricum la doctor cu care se vor intelege ca si pana acum, dar vor avea de suferit pacientii romani. dar asta pe voi nu va intereseaza... 
Intr-o zi, poate veti gandi mai bine si veti realiza ca tot ceea ce faceti nu e bine. Din pacate, toate actiunile voastre nu sunt altceva decat separare totala fata de romani. Candva poate veti regreta!
Trebuie sa nu uitati totusi ca traiti pe un teritoriu care se numeste Romania!

Raspunsuri

Szilárd

#5039 Re:

2012-04-10 23:01:55

#5036: -

Pardon amigo! In primul rind traim pe un teritoriu care se numeste Tg.-Mures|Marosvásárhely, indiferent de ce tara ar apartine. Orasul a fost acelasi, nu s-a mutat din loc nici cind apartinea de Imperiul Habsburgic, Ungaria, Austro-Ungaria sau, momentan Romania. Daca pui problema in felul asta, adica ''a fost infiintata din banii statului roman'', trebuie sa amintim ca acelasi stat roman a ''mostenit'' o serie de bunuri de valori imense care au fost infiintate din banii statului ungar! Asa ca nu ne simtim datori cu nimic, ba dimpotriva. Pentru studentii maghiari se vor schimba multe lucruri in bine, tocmai asta-i temerea voastra. Vrei sa ne aburesti cu cei citiva lideri maghiari care vor avea functii mai mari ? Si care-i problema? - foarte bine, sa aiba ! Care-i motivul pentru care liderii trebuie sa fie numai romani ? Care sint liderii vostri? - Copotoiu & company??  Frumosi lideri aveti, ''astia da'' intelectuali ! De altfel se poate observa ca declinul facultatii, care este indiscutabil, a inceput in urma cu citiva ani, cind s-a inceput accelerarea romanizarii fortate a institutiei ! ''Vor avea de suferit pacientii romani''.... - cu ce???? Asta-i o afirmatie timpita din cale afara, ce treaba are mai amigo limba de studiu universitar al medicului cu pacientul ?? Absolut nici o treaba!