Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

OLTCHIM

#46732 Re: EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e deoseb

2016-04-19 10:11

#46731: OLTCHIM - EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e deosebit d 

 continuare

EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e deosebit de solicitantă, orice mică greşeală poate produce catastrofe!”

Când venea Ceuşescu “pompele erau golite de substanțe chimice şi umplute cu apă!”

Cel mai vechi angajat al Oltchim este un chimist pur sânge care a ”aterizat” pe platforma vâlceană, mamutul industrial care odinioară susținea un întreg oraș, direct de pe băncile facultății. Mihai Tălpășanu, director de producție, a auzit și a văzut multe în aproape cele patru decenii de când își câștigă pâinea aici. A prins vizitele oficiale ale soților Ceaușescu și a văzut cu ochii lui modul stupid în care securiștii pregăteau întâlnirea cuplului dictatorial cu clasa muncitoare. Chiar și după atâția ani, inginerul chimist nu uită agitația de dinaintea vizitelor, oricum foarte rare, ale cuplului dictatorial. Surprinzător, Nicolae Ceaușescu, fostul președinte comunist al României, a vizitat Oltchim-ul doar de două ori. Și, de fiecare dată, măsurile de siguranță au fost extreme și luate din timp. Securiștii, care aveau biroul lor în combinat -, au inspectat linia de producție înaintea fiecărei vizite oficiale a ”multiubitului și  multstimatului” și au decis un lucru uluitor, ieșit din comun. Instalația să fie golită de substanțele chimice și umplută cu… apă! Doar așa au stat liniștiți și i-au dat undă verde primului  om în stat.

 

”Au băgat apă în toate pompele! S-a golit tot combinatul. Asta în caz că, vezi, Doamne!, s-ar fi produs vreo explozie, vreo avarie, și președintele ar fi fost stropit cu acizi și otrăvuri. Ne-am conformat, ce era să facem?”, povestește directorul de producție Mihail Tălpășanu, cel mai vechi angajat al Oltchim. Legendele locului spun că nici soția dictatorului – primul chimist cu ”patalama” al țării -,  nu s-a prea înghesuit să vadă ce se întâmplă la Oltchim, un combinat care ar fi trebuit să-i fie pe suflet. Vizitele ei au fost, e adevărat, ceva mai mult de două ori însă, de fiecare dată, s-a ținut distanța de zona de producție.

 

La capitolul incidente, Oltchim a contabilizat, din fericire, doar două evenimente majore: o explozie violentă la secția de propenoxid-poliesteri și o dereglare tehnologică la elecroliza cu catod de mercur. Ambele au făcut obiectul unor anchete ale securiștilor din combinat care, printre altele, îi ”vânau” și pe hoți și pe paznicii care ar fi putut colabora cu ei.

Produsele combinatului sunt exportate în 80 de ţări

Oltchim Râmnicu Vâlcea este cea mai mare companie de produse chimice din România şi din Europa de Sud-Est. Oltchim produce materiile prime din care se fabrică hârtie, mase plastice, cauciuc sintetic, articole de ceramică, vopseluri, detergenţi etc. Practic, aproape tot ce ne înconjoară are la origine substanţele fabricate la Oltchim. Produsele combinatului sunt exportate în peste 80 de ţări.

 http://www.libertatea.ro/stiri/

Raspunsuri


Musafir

#46733 Re: Re: EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e de

2016-04-19 13:35:34

#46732: OLTCHIM - Re: EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e deoseb 

 NU TE SUPARA DAR LA CAPITOLUL INCIDENTE INTRA SI SECTIA OXO DIN 1986 SAU 1987,MULTI CARE AM LUCRAT NU AM UITAT.