Semneaza petitia,DEMISIA Patriarhului Daniel!!!

Quoted post

marc

#1989 impozitarea Bisericii Ortodoxe Române

2015-11-06 17:39

Cred ca titlul acestui comentariu conține esența acestui comentariu. 

As vrea sa va supun atenției câteva idei . 

Las deocamdată deoparte numărul URIAȘ de biserici din țară , nu încerc nici măcar sa îl compar cu numărul de spitale sau unități de învățământ.. Las deoparte și construirea Catedralei Mântuirii neamului -un proiect megalomanic ce înghite banii nației . Las deoparte atitudinea total nepotrivita a preainaltilor bisericii ortodoxe române în majoritatea cazurilor .... Cazul Colectiv nu este o excepție . Las la o parte așteptările oamenilor fata de biserica națiunii.. Las deoparte atitudinea BOR- Timisoara în timpul Revoluției din 1989 când au binevoit să închidă porțile catedralei în timp ce oamenii încercau sa își găsească refugiul în acel loc "sfânt" . Uit rapid și faptul ca o mulțime de oameni au murit secerați de gloanțe pe treptele catedralei din Timișoara după ce preafericiții s-au zăvorât în dosul ușilor...Hmmm . 

O sa mă îndrept către o problema de BUN SIMȚ  pe de o parte și o problema de BUGET pe de alta parte. Mii de firme private (sau nu ) din tara asta sunt impozitate - impozit pe clădiri , pe mașini , pe salarii , pe dividende , pe orice fel de venituri ...Exista totuși o instituție ce prosperă chiar și în perioade de criză. Există o instituție , plătită din banii noștri ce trăiește bine-merci indiferent de conducerea politica a țării . Şi trăiește bine fiindcă face jocurile oricărei forțe politice s-ar afla la putere slujind în cel mai josnic mod PSD , PNL , PDL și probabil ar sprijini până și UDMR dacă aceștia din urmă le-ar mai da câteva sute de hectare de teren ,niște măriri de salarii s.a.m.d.

Mii de firme , spuneam , sunt OBLIGATE sa elibereze bonuri fiscale , facturi , chitanțe s.a. Ei bine, o instituție din tara asta nu este OBLIGATĂ sa facă nimic din ce spuneam mai sus . 

Mii de patroni din aceasta țară sunt obligați sa tina o contabilitate la sânge ,orice greșeală din contabilitatea acestor firme - chiar dacă este făcută dintr-o eroare neintenționata - este TAXATĂ intr-un mod exemplar de către organele de control. ( ANAF, Finanțe , DNA...). Ei bine există , "slavă Domnului "(ca doar este un DOMN care a hotărât asta ) , o instituție ce nu are o contabilitate , deci practic nu vor face nici o greșeală...Și apoi nici nu vor fi vreodată "călcați " de vreun control.

Noi , populația acestei țări avem obligația sa cunoaștem legile ( ălea de se schimbă de trei ori pe zi ) . Bun . Conform legilor din țara asta eu -cetățeanul am OBLIGAȚIA de a solicita un bon fiscal și pentru paharul de apă din perete pe care îl solicit doamnei de la crâșma din colț . Foarte bun.Eu unul îl solicit. Am făcut încercarea asta și la biserica ortodoxă. Ei na ... "Fiule ...Voi cu legile voastre ...Noi cu legile Domnului " a fost răspunsul . Măi să fie! Cumpărasem  lumânări de la ei  ( că numa' alea's bune și fumul de la ele nu distruge pereții bisericii )... M-am gândit ca un bon fiscal în plus la loterie n-ar strica. Apropos , tare's curios a câștigat vreodată ( sau va câștiga vreodată ) premiul de la loteria bonurilor fiscale cineva cu un bon de la Biserica Ortodoxă Română? Mda...

Nu este un caz singular ...La înmormântarea unei rude preotul mi-a cerut 150 lei pentru slujbă . Bun . Am plătit ,dar cum nu era mortul meu ci doar mă oferise sa ajut - am cerut bon -chitanță - factură...O hârtie ceva. Trebuia să decontez cheltuielile de înmormântare cu familia. "Fiule..Nu pot sa Îți dau decât pe 50 de lei ...Am și eu greutăți , drum , benzină ,cantorul trebuie plătit și el ..." Mi-a dat o chitanță de mână... De 50 de lei . Fără nici o valoare contabilă... Fără denumirea serviciului achiziționat.. Mă rog, scria doar "50 lei "...Chitantierul era firește nepersonalizat ...deci habar nu am de la cine și pentru ce am plătit 50 lei.

Sa trec peste experiențele mele. Mă întorc la legalitate.

Știu ca suntem un popor credincios . Că avem nevoie de cineva acolo sus în care să credem. Că avem nevoie și de instituția în care sa mergem sa ne reculegem . Știu ca suntem obișnuiți să sponsorizăm , ca persoane fizice, săptămâna de săptămâna biserica în care intrăm. Dar ... hai sa respectăm toate legile din țară. Un medic primește de la doamnă al cărui copil a fost operat de acel medic 100 de lei . Așa simte doamna respectivă . Medicul tocmai a salvat viața unicului ei fiu. La ieșirea din spital medicul este reținut pentru "şpagă" . Mă rog ...Ar trebui reținută și doamna -pentru dare de mită. 

Ce se întâmplă însă la biserică ? Doamna lasă 10 lei în "cutia milei" și cu asta basta. E reținut vreun preot pentru mită ? Nu .  Dă biserica vreo chitanță pentru venitul de 10 lei ? Nu. Unde merg acei 10 lei ? Ați văzut vreodată în viața asta un act de caritate al BOR ? Eu nu. Ar trebui ca medicii și profesorii sa facă și ei câte o cutie a milei la ieșirea din instituțiile în care lucrează ? 

Știu ca v-am plictisit de mult ...dar nu am sa las deoparte faptul ca reprezentanții guvernelor se tot plâng de zeci de ani ca exista economie subterană , muncă la negru ...şi ca nu reușesc sa colecteze la bugetul statului sume impresionante. Sa îi ajutăm ,zic. Va informăm dragi guvernanți ca exista o sursa imensa de bani pe care va faceți de zeci de ani ca nu o vedeți . 

Va informăm ca doar impozitarea progresivă a cladirilor BOR ar aduce o mulțime de bani la bugetul statului. Unde mai pui că dacă s-ar percepe taxe pe toate activitățile comerciale efectuate de către BOR ( de la vânzarea de lumânări , vinuri ,miere, icoane, închirieri.... ş.a.m.d) s-ar mai strânge de asigurarea pensiilor în câteva zeci de comune din țară. 

Nu pot sa trec , inainte de a incheia, peste atitudinea sfidătoare a preafericitului. Chiar credeți ca afișarea domniei sale în veșminte aurite este o necesitate intr-o tara în care mai bine de jumătate din populație se afla sub limita sărăciei? Chiar credeți ca domnia sa trebuie sa fie beneficiarul unui salariu dublu decât al președintelui României ? Chiar credeți ca tot aurul afișat de șeful BOR este cumpărat din salariul dansului? Sau cumva este din banii noștri!? 

Una peste alta ...dacă ne dorim o țară corectă hai să facem niște mici schimbări și la BOR. Am privatizat de-a lungul anilor sute de firme ce erau emblematice pentru această țară . Ce ar fi să privatizam și BOR ?! Poate au strâns preafericiții și au pus deoparte vreo două cutii ale milei cu câteva miliarde de euro. Vorba aceea ...Domnu'a dat ...Domnu'a luat ! 

Raspunsuri


Musafir

#1992 Re: impozitarea Bisericii Ortodoxe Române

2015-11-06 17:45:09

#1989: marc - impozitarea Bisericii Ortodoxe Române 

 http://map.patriarhia.ro/

Doar un exemplu. Şi sunt multe alte exemple. Dar nu mă crede.

Du-te la biserica ta de parohie şi stai aproape. O să vezi exact câţi vin şi cer bani: pentru paine, pentru medicamente, pentru rechizyitele copiilor, pentru căldura....Şi mulţi primesc.


Musafir

#2003 Re: impozitarea Bisericii Ortodoxe Române

2015-11-06 18:26:55

#1989: marc - impozitarea Bisericii Ortodoxe Române 

 Văd că esti un meticulos, riguros în a merge pe firul logic până la capăt. Spune-mi şi mie câţi bani primeşte de la stat o parohie şi care sunt cheltuielile pe care trebuie să le facă.

Pentru că eu ştiu că profitul unei afaceri= VENITURI minus CHELTUIELI.

Si apropo- parohia are 300 de enoriasi.


Musafir

#2004 Re: impozitarea Bisericii Ortodoxe Române

2015-11-06 18:33:31

#1989: marc - impozitarea Bisericii Ortodoxe Române 

 Numar biserici, manastiri, capele, paraclise ortodoxe -14000.

Numar localitati -13800