Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

NEWS ALERT DNA:

#35684 Tăvălugul Şova se rostogoleşte spre CET Govora

2015-03-26 20:36

Semne de întrebare asupra contractului notarial de transfer al minelor Berbeşti şi Alunu.

 

În contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, publicaţia gorjnews.ro oferă o informaţie incendiară în acest caz. Notarul Daniela Volintiru, soţia procurorului Dănuţ Volintiru, numărul 3 din DNA, a încasat un comision uriaş, de aproape 6 miliarde, pentru perfectarea vânzării Exploatării Miniere Berbeşti-Alunu, de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Govora, din judeţul Vâlcea. Ziarul publică atât factura în baza căreia s-a plătit comisionul, cât şi un pasaj din taxa de transfer prin care se face o excepţie de la regulă: taxele notariale privind autentificarea contractului de transfer sunt suportate de către vânzător (CEO), şi nu de către cumpărător (CET). De-a lungul timpului, firma de avocatură a lui Dan Şova a derulat contracte de consultanţă juridică şi cu CET Govora. Colaborarea a începutt în 2003 şi a fost, potrivit directorului Mihai Bălan, foarte avantajoasă.

 

Afaceri cu Complexul Energetic Oltenia

DNA a cerut, recent, încuviinţarea arestării preventive a senatorului Dan Şova, într-un dosar în care mai sunt urmăriţi penal Laurenţiu Ciurel (fost director la Rovinari, actual manager la CE Oltenia) şi Cristea Dumitru (ex-director de la Turceni). Cei trei sunt acuzaţi într-un dosar privind contractele de asistenţă juridică între „Şova şi asociaţii” şi CE Oltenia, în 2007 şi 2008. Prejudiciul se ridică la 155 de milioane de lei, iar SC „Şova şi asociaţii” ar fi încasat foloase necuvenite (pentru serviciile de consultanţă) în valoare de 3,455 milioane de lei, potrivit procurorilor anticorupţie. Publicaţia gorjnews.ro susţine că Laurenţiu Ciurel i-a virat banii soţiei lui Volintiru chiar în ziua în care comisia juridică a Senatului încuviinţa arestarea lui Şova.

 

Colaborare de 1,4 milioane euro între CET şi „Şova şi asociaţii”

Colaborarea dintre CET Govora şi „Şova şi asociaţii” a început în anul 2003, tot pe contracte de asistenţă juridică. Potrivit unui raport de control fiscal, în perioada 2006-2009, fosta casă de avocatură a lui Şova a încasat de la CET 6.486.505 lei noi, deci circa 1,4 milioane de euro. Când în anul 2013 au apărut primele informaţii despre această colaborare, directorul CET, Mihai Bălan, a susţinut legalitatea tuturor contractelor şi a declarat că toate acţiunile pe care CET le-a întreprins împreună cu această casă de avocatură au fost câştigătoare.

 

Trei solicitări către directorul CET

Cum directorul CET Govora, Mihai Bălan, refuză, de la începutul acestui an, să stea de vorbă cu presa, Indiscret în Oltenia îi solicită, în baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, următoarele:

1) Să fie făcute publice toate contractele de consultanţă încheiate între CET Govora şi firma „Şova şi asociaţii”;

2) Să fie făcut public contractul notarial încheiat la Biroul Notarial al notarului public Volintiru Daniela Claudia, privind transferul de afacere a Exploatării Miniere Berbeşti-Alunu de la CEO către CET Govora;

3) Să explice motivele care au generat înţelegerea ca taxele notariale privind autentificarea acestui contract de transfer de afacere să rămână în sarcina CEO Oltenia.

 http://www.indiscret.ro/articol-tavalugul

 

 

Raspunsuri

Anton Paul

#35688 Re: Tăvălugul Şova se rostogoleşte spre CET Govora

2015-03-27 09:24:00

#35684: NEWS ALERT DNA: - Tăvălugul Şova se rostogoleşte spre CET Govora 

 La puscarie cu toti acesti mafioti!

Domnul Hot Balan de la CET Govora o sa intre in puscarie pentru ca, impreuna cu domnul Coclet si restul conducerii executive din perioada in care conduceau Oltchim au delapidat sume de bani din fondurile salariatilor membri de CAR.

Fara niciun fel de respect,

Anton Paul

BREAKING NEWS ALER VALCEA - OLTCHIM

#45096 Tăvălugul Şova se rostogoleşte spre CET Govora

2015-11-23 08:52:33

 

Ies la iveală marile afaceri ale lui Dan Şova cu CET Govora

Procu_rorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de senatorul Dan Şova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, și cer aviz pentru arestarea lui, şi reţinerea pentru 24 de ore a directorului general al CET Govora, Mihai Bălan, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Conform procu_rorilor, în perioada perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Şova pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Concret, Șova i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună.

În schimbul acestui serviciu, spun procu_rorii DNA, Şova a pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.

În cu_rsul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată Bălan şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeaşi perioadă, Șova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro, spun procu_rorii DNA. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora.

În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET, dar a revenit în funcţie în martie 2013.

 În cu_rsul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Bălan şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada contractuală, Șova a încasat comisionul pentru în total 40.000 euro, susţin procu_rorii DNA.

 Cercetările efectuate de procu_rori au evidenţiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiţi de Șova au fost orientaţi în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligaţiile acestuia de cumpărător al unui imobil situat în Bucu_reşti. În ceea ce-l priveşte pe Bălan, acesta a încheiat cu o societate de avocaţi două contracte şi, în perioada ianuarie 2012 – august 2014, a avizat din partea CET plăţile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispoziţiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora şi a produs o pagubă patrimoniului societăţii în cuantum de 1.301,410 lei, potrivit DNA.

Relaţiile dintre Şova şi Bălan sunt mult mai vechi decât arată procu_rorii DNA, iar CET Govora, condusă ani de zile de acelaşi om, a reprezentat o adevărată vacă de muls pentru casa de avocatură Şova şi Asociaţii. În perioada 2006-2009 în jur de 7 milioane de euro de la societăţile şi instituţiile bugetare iar cea mai mare sumă a provenit de CET Govora, aproape 1,4 milioane de euro, cam cât contractele de la Rovinari şi Turceni laolaltă. Aceste informaţii apar într-un raport al ANAF întocmit în urma unor controale efectuate la complexurile energetice din Gorj. Conform documentului, cei mai mulţi bani luaţi de Şova de la CET Govora – 6,48 milioane de lei; CE Turceni – 3,98 milioane; MFA Mizil – 3,6; CE Rovinari – 3,09; Electrica – 2,9; Electrica Serv – 1,8 etc. După cum se observă, cele mai grase contracte au fost realizate în Oltenia, mai precis Gorj, fieful politc al lui Victor Ponta.

Co_incidenţă sau nu, perioada 2006-2009, la care face referire raportul Fiscului, corespunde cu momentul de lansare al lui Dan Şova în fruntea PSD. Acesta este membru al partidului din 2003, dar saltul îl face mai târziu, în 2008, când devine vicepreşedinte al Departamentului de justiţie al PSD, ca mai apoi să ocupe funcţia de preşedinte al acestui departament (martie 2009). De la acea dată î colo, nimeni nu l-a mai oprit pe Şova din drumul său până la portofoliul de la nou înfiinţatul minister al Marilor Proiecte Naţionale.

La Govora, societate de stat, Dan Şova a fost ales să apere compania împotriva fraţilor Cristescu din Timişoara, Marius şi Emil. Şeful de la CET, Mihai Bălan, explica de ce a fost ales Şova şi nu altcineva. "Societatea CET Govora a avut un contract de consultanţă cu firma domnului Şova. Atunci când a început contractul, prin 2003, domnul ministru Şova nu era în politică şi nici măcar nu era membru al PSD (Şova a intrat în PSD chiar în 2003, n.r.). Faptul că dânsul a ajuns ulterior ministru, după părerea mea nu are nici o legătură cu contractul pe care dânsul l-a avut cu societatea noastră. Dacă verificaţi, societatea de avocatură a domnului Şova, în anul 2004, era una dintre cele mai bine cotate din ţară. În momentul respectiv, noi eram într-un litigiu foarte puternic cu fraţii Cristescu pentru Uzina de SodăGovora. Casa dânsului de avocatură ne-a reprezentat în acest proces. Totul legal. Vă pot pune la dispoziţie toate contractele şi dacă eram întrebat şi consultat vă explicam despre ce e vorba (...) Dacă vă amintiţi, am preluat administrarea Uzinei de Sodă Govorade la fraţii Cristescu. USG a fost readusă în faza de a fi reprivatizată.Împreună cu AVAS-ul, cu mandat din partea acestuia, am făcut reprivatizareaUSG. De asemenea, tot în acea perioadă, în cadrul aceluiaşi contract deasistenţă juridică invocat, care s-a derulat pe foarte mulţi ani, am reuşit să facem faţă atacului ICM-ului. Exista Compania Naţională a Lighinitului Târgu Jiu care s-a divizat. O parte din datorii, vreo 12 mii de miliarde lei au fost transferate unei societăţi, ICM, aceasta a fost băgată în faliment şi a trecut la executarea datoriilor. Noi aveam la momentul respectiv o mie cincizeci de miliarde lei. Am avut foarte multe procese, nu a recunoscut suma. S-au câştigat procesele şi s-a trecut la executare. Am reuşit să facem o tranzacţie comercială prin care CET-ul a câştigat 500 de miliarde, adică scutire la platăde 500 de miliarde lei. În aceasta au contat aceste contracte şi vi le pun ladispoziţie cu tot istoricul. Eu ca director general şi societatea pe care o reprezint nu are nimic de ascuns, totul este legal. Am fost verificaţi de Cu_rtea de Conturi, am avut foarte multe controale, ANAF-ul şi alte instituţii de control”, a declarat joi şi directorul general Mihai Bălan, citat de Ziarul de Vâlcea.

Despre performanţa invocată de Mihai Bălan, portalul instanţelor din România ne arată cu totul altceva. De exemplu, o hotărâre a instanţei spune aşa: “Anulează ca netimbrată contestaţia în anulare formulatăde CET GOVORA SA împotriva deciziei nr.334/R/C/2004 a Cu_rţii de Apel Piteşti,intimată fiind Uzinele Sodice Govora SA – Irevocabilă”. Mai exact, onorariul a fost luat degeaba, căci o lipsă de procedură a anulat o contestaţie făcută de casa de avocatură, adică Dan Şova şi Asociaţii, în numele CET Govora.

Prietenia dintre Dan Şova şi premierul Victor Ponta este de notorietate iar cercetarea DNA asupra afecerilor celor doi în bazinul Oltenia naşte semne de întrebare şi asupra CET Govora. Să vedem cum s-a construit tot binomul Şova-Ponta în Gorj. În 2004, actualul premier este ales deputat de Gorj. Doi ani mai târziu, Ponta îl acuză pe ministrul Economiei de atunci, Codruţ Şereş, dar şi pe şeful lui de partid, Dan Voiculescu, de afaceri dubioase cu energie la complexurile de stat Turceni şi Rovinari. Se formează o comisie pentru băieţii deştepţi la Cameră, unde Ponta e membru. În 2007, în timp ce comisia lucra, Laurenţiu Ciurel, directorul de la Rovinari (şi actualul şef la Complexului Energetic Oltenia), încheie primul contract cu Dan Şova. În paralel, DIICOT are pe rol un dosar legat de afacerile din Oltenia. Din acest motiv, comisia îşi încetează activitatea. Un an şi ceva de funcţionare au fost de ajuns pentru Victor Ponta de a afla dedesubturile afacerilor cu energie din fieful său politic. Acest amănult este foarte important pentru că la DIICOT au ajuns documente foarte interesante de la comisia parlamentară. Iar contractele lui Şova cu complexurile încep să cu_rgă. În 2007, se semnează un contract cu Turceniul iar în următorul an încă unul cu Turceniul şi alte două cu Rovinariul. http://www.cotidianul.ro/ies-la-iveala