Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

NEWS ALERT DNA:

/ #35684 Tăvălugul Şova se rostogoleşte spre CET Govora

2015-03-26 20:36

Semne de întrebare asupra contractului notarial de transfer al minelor Berbeşti şi Alunu.

 

În contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, publicaţia gorjnews.ro oferă o informaţie incendiară în acest caz. Notarul Daniela Volintiru, soţia procurorului Dănuţ Volintiru, numărul 3 din DNA, a încasat un comision uriaş, de aproape 6 miliarde, pentru perfectarea vânzării Exploatării Miniere Berbeşti-Alunu, de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Govora, din judeţul Vâlcea. Ziarul publică atât factura în baza căreia s-a plătit comisionul, cât şi un pasaj din taxa de transfer prin care se face o excepţie de la regulă: taxele notariale privind autentificarea contractului de transfer sunt suportate de către vânzător (CEO), şi nu de către cumpărător (CET). De-a lungul timpului, firma de avocatură a lui Dan Şova a derulat contracte de consultanţă juridică şi cu CET Govora. Colaborarea a începutt în 2003 şi a fost, potrivit directorului Mihai Bălan, foarte avantajoasă.

 

Afaceri cu Complexul Energetic Oltenia

DNA a cerut, recent, încuviinţarea arestării preventive a senatorului Dan Şova, într-un dosar în care mai sunt urmăriţi penal Laurenţiu Ciurel (fost director la Rovinari, actual manager la CE Oltenia) şi Cristea Dumitru (ex-director de la Turceni). Cei trei sunt acuzaţi într-un dosar privind contractele de asistenţă juridică între „Şova şi asociaţii” şi CE Oltenia, în 2007 şi 2008. Prejudiciul se ridică la 155 de milioane de lei, iar SC „Şova şi asociaţii” ar fi încasat foloase necuvenite (pentru serviciile de consultanţă) în valoare de 3,455 milioane de lei, potrivit procurorilor anticorupţie. Publicaţia gorjnews.ro susţine că Laurenţiu Ciurel i-a virat banii soţiei lui Volintiru chiar în ziua în care comisia juridică a Senatului încuviinţa arestarea lui Şova.

 

Colaborare de 1,4 milioane euro între CET şi „Şova şi asociaţii”

Colaborarea dintre CET Govora şi „Şova şi asociaţii” a început în anul 2003, tot pe contracte de asistenţă juridică. Potrivit unui raport de control fiscal, în perioada 2006-2009, fosta casă de avocatură a lui Şova a încasat de la CET 6.486.505 lei noi, deci circa 1,4 milioane de euro. Când în anul 2013 au apărut primele informaţii despre această colaborare, directorul CET, Mihai Bălan, a susţinut legalitatea tuturor contractelor şi a declarat că toate acţiunile pe care CET le-a întreprins împreună cu această casă de avocatură au fost câştigătoare.

 

Trei solicitări către directorul CET

Cum directorul CET Govora, Mihai Bălan, refuză, de la începutul acestui an, să stea de vorbă cu presa, Indiscret în Oltenia îi solicită, în baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, următoarele:

1) Să fie făcute publice toate contractele de consultanţă încheiate între CET Govora şi firma „Şova şi asociaţii”;

2) Să fie făcut public contractul notarial încheiat la Biroul Notarial al notarului public Volintiru Daniela Claudia, privind transferul de afacere a Exploatării Miniere Berbeşti-Alunu de la CEO către CET Govora;

3) Să explice motivele care au generat înţelegerea ca taxele notariale privind autentificarea acestui contract de transfer de afacere să rămână în sarcina CEO Oltenia.

 http://www.indiscret.ro/articol-tavalugul