Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#27154 Re: Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de co

2014-10-04 08:54

#27142: - Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copert 

 

Business Magazin, în 2010 - Va fi anul cu cele mai multe şi mai mari falimente din rândul firmelor private

Postat la 23 iulie 2014

http://www.businessmagazin.ro/

abcdef abcdef

2010, anul falimentelor?

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din ianuarie 2010.

Mii de firme datornice au ajuns in ultimii doi ani in fata instantei si au intrat iIn insolventa, dar mai putin de un sfert dintre acestea au dat deja faliment. solutionarea acestor mii de dosare de insolventa ar putea face din 2010 anul cu cele mai multe si mai mari falimente din randul firmelor private.

"Vreau sa fiu optimist", spune Arin Stanescu, presedintele UNPIR (Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa si Restructurare) si coordonatorul casei de insolventa Reconversie si Valorificare Active (RVA Insolvency). Stanescu se refera la sansele pe care le au cele peste 21.000 de dosare deschise anul trecut de a evita falimentul. Avocatul, unul dintre cei mai experimentati practicieni in insolventa de pe piata, crede ca, din cele 21.000 de cazuri deschise anul trecut, 98% sunt de fapt dosare de faliment.

Termenul de insolventa, care a devenit foarte popular anul trecut, odata cu deschiderea acestei proceduri de catre companii mari si foarte mari din Romania, suna mai bine si putin mai optimist fata de faliment. A intra in insolventa inseamna ca o firma sa se adreseze tribunalului pentru a se proteja de creditori si de a-si continua activitatea, intre timp incercand sa isi achite datoriile. Procedura cuprinde trei pasi: observatia, reorganizarea si falimentul - asadar o firma in insolventa se poate afla in oricare din cele trei etape, dar nu in faliment.

 

Experienta anilor trecuti a aratat insa ca mai putin de 2% din firmele care au ajuns in insolventa au reusit sa evite lacatul pe poarta din fata. "Falimentele au dominat piata pana in 2008. La un moment dat era un procent de 1% reorganizari cu succes, adica foarte putin. |n conditiile in care situatia economica nu se imbunatateste si nu vad cum s-ar putea intampla asta in urmatoarele luni, cu siguranta companiile vor alege sa se puna sub protectia legii insolventei, asta daca vor sa supravietuiasca, iar daca nu, vor intra direct in faliment. Dar cred ca vom mai asista la niste cazuri rasunatoare", este de parere Geanina Oancea, practician in insolventa la BDO Business Restructuring.

 

Reorganizarile nu reusesc, de cele mai multe ori, cam din aceleasi motive, legate de faptul ca firmele nu aplica legea corect, dupa cum spune Arin Stanescu. Mai precis, nu se adreseaza instantei imediat ce observa ca nu mai au cu ce-si plati datoriile, nu urmaresc litera planului de reorganizare, dar, cel mai important, nu au surse de finantare din exterior sau, cum se spune in limbajul practicienilor in insolventa, "fresh money". "Cel mai important aspect al planului de reorganizare este legat de bani; de fapt, dosarul de restructurare nici nu ar trebui aprobat daca nu se face dovada unei surse de finantare, eventual externe, care sa acopere problemele. Asadar, insolventa e de cele mai multe ori artificiala", explica Stanescu, motivand astfel de ce cea mai mare parte din dosarele de insolventa sunt de fapt dosare de faliment.

abcdef abcdef

A mai fost si cauza numita 2009. Arin Stanescu crede ca foarte multe dintre companiile care s-au prabusit in ultimul an ar fi putut continua sa lucreze foarte bine, fara a avea nicio problema. "A intervenit insa criza, care a generat caderea acestor firme prin ingustarea pietelor, scaderea consumului, restrictii la acordarea creditelor - la toate astea se adauga faptul ca multe companii au fost prinse pe picior gresit, de parca ar fi trait in alta lume si au facut investitii masive, iar acum sunt prinse intr-o situatie extrem de dificila datorita creditelor contractate, pe care in momentul de fata nu le mai pot restitui."

 

Raspunsuri


Musafir

#27155 Re: Re: Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole d

2014-10-04 08:56:55

#27154: - Re: Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de co 

 

Business Magazin, în 2010 - Va fi anul cu cele mai multe şi mai mari falimente din rândul firmelor private

Postat la 23 iulie 2014

http://www.businessmagazin.ro/

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din ianuarie 2010.

abcdef abcdef

Cu toate acestea, Arin Stanescu ramane optimist: spera ca poate in 2010 procentul insolventelor care nu vor ajunge in faliment va fi putin mai mare, de 3-4%. {i asta pentru ca anul trecut multi administratori si proprietari de afaceri au devenit mai constienti de gravitatea problemelor si s-au adresat instantei mai din timp, cu speranta de a se redresa. Practicienii in insolventa care se ocupa de dosare precum Leonardo, Mondex sau Cuprom nici nu vor sa auda de faliment. |n schimb, cele mai putine sanse sunt date companiilor si mai ales vehiculelor de investitii din constructii si imobiliare.

Asadar, 2009 a adus un numar de insolvente dublu fata de cel din 2007, iar numarul de falimente a fost la randul lui dublu. De fapt, cresterea pietei de insolventa a inceput inca din 2008 cand, dupa cum arata o analiza a Coface, creditorii au apelat la o varianta prin care sa isi recupereze datoriile. Odata cu toamna lui 2008, si aparitia primelor semnale ale crizei economice, "procedura insolventei a devenit doar un instrument constatator al unei situatii de fapt, respectiv aceea de neputinta a firmelor romanesti in a-si achita datoriile din ce in ce mai mari", dupa cum spune Speranta Munteanu, partener al PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services. Cu alte cuvinte, al falimentului. Iar daca acesta este traseul oricum, de ce se mai incearca insolventa? De ce nu merg toate companiile cu probleme pe procedura simplificata a falimentului? Cui i-e frica si de ce de faliment?

Momentul 2010
"Cu siguranta este un business al momentului sa ai o casa de insolventa. Pentru ca traim un moment in care insolventa e pe buzele tuturor". Geanina Oancea este avocat de insolventa de noua ani. Acum este partener al BDO Business Restructuring, una dintre cele mai mari case de avocatura specializata pe insolvente de pe piata.

Despre insolventa nu prea se vorbea in anii trecuti. Sfarsitul lui 2008 si 2009 au adus insa sute de stiri despre companii care nu au rezistat schimbarilor pietei si au incercat o restructurare. |nsa nu una obisnuita, ci una supravegheata de tribunal, unde toate deciziile trec de la managerii obisnuiti la avocati, practicieni de insolventa, care se transforma in consultanti de business si incearca sa salveze compania. Insolventa e o latura a avocaturii destul de tanara: legea s-a aprobat din 1999, iar specialistii de pe aceasta piata isi amintesc cu placere de perioada de inceput. Geanina Oancea isi aduce aminte ca in anii '90 a fost o perioada frumoasa, in care toti avocatii erau prieteni, desi concurenti: "Era o piata in formare, nimeni nu prea stia ce e cu legea insolventei pe atunci, cu totii bajbaiam cumva. A fost o practica care s-a format destul de greu".

Acum, piata insolventei este impartita intre firme si practicieni individuali (335 de societati de insolventa si 1.612 cabinete individuale). Desi este un proces neplacut, la capatul caruia de multe ori nu se mai afla nicio cale de redresare, practicienii il vad ca pe un fenomen natural. Speranta Munteanu spune ca Romania a fost "anormala" din acest punct de vedere, deoarece in Germania, de exemplu, procentul de insolvente este mult mai mare: "Insolventa este o stare naturala din evolutia in lume a unei companii. Sigur ca la noi toate companiile au fost tinere vreo 20 de ani, toate s-au format pentru ca au plecat de la zero, dar acum ne apropiem de normalizare". Iar un ritm normal, dupa cum apreciaza Arin Stanescu, este ca aproximativ 5% din firmele de pe piata sa intre in insolventa in cursul unui an. Dintre acestea, ar fi tot natural, tot dupa aprecierea lui Stanescu, ca in jur de 1-2% sa dea faliment.

Pentru acest an, Stanescu apreciaza ca peste 20.000 de firme vor intra in faliment. Motivatia avocatului este ca, dupa luna februarie, bancile nu vor mai restructura creditele, pentru ca societatile care vor ajunge la 1 an si jumatate de cand tot incearca sa plateasca nu vor mai putea sa continue, dat fiind ca vanzarile vor scadea in continuare sau se vor mentine foarte jos: "Atunci vor trece la actiune si teama imi e ca se va trece direct la faliment, adica nu vor mai exista sanse pentru o reorganizare. Este si normal: dupa o perioada atat de lunga, aproape ca nu mai exista sanse de redresare a unei firme".

Numarul firmelor care s-ar putea indrepta catre insolvente ar putea fi mai mare in 2010, fata de 2009. Una dintre explicatii ar fi ca, de la sfarsitul lui 2008 si in 2009, au avut loc multe reesalonari in afara instantei, firmele incercand sa-si rezolve problemele fara a apela la ajutorul legii. "Multi dintre administratori nu au vrut sa accepte ca sunt aproape de faliment sau ca au nevoie de o reorganizare judiciara, dar cred ca asta de fapt le-a adancit problemele", crede Arin Stanescu, care estimeaza ca pana la urma cele mai multe dintre acestea vor ajunge tot la practicianul in insolventa. Asadar, Geanina Oancea apreciaza ca 2009 nu a fost decat inceputul pentru ce urmeaza a fi 2010: "Cred ca marile insolvente urmeaza in acest an si tot in acest an vom afla si cate companii mari vor renunta la reorganizare si vor intra in faliment". Mai ales ca piata nu da semnale de imbunatatire, bancile nu au devenit mai flexibile, iar consumul inca este blocat.