Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#10453 Exclusiv: Roibu folosea TVA-ul rambursat al Oltchim pentru a acoperi datoriile unor firme apropiate

2013-10-24 11:29

http://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/572/roibu-folosea-tva-ul-rambur...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/roibu-folosea-tva-ul-rambursat-al-oltchim-pentru-a-acoperi-datoriile-unor-firme-apropiate-106212

Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a găsit o portiță în legislație prin care combinatul plătea datoriile pe care le aveau la stat mai multe firme deținute de apropiați de-ai lui • Plățile se făceau din banii obținuți de la Direcția Județeană a Finanțelor Vâlcea, sub formă de rambursare de TVA • Constantin Roibu a decis să compenseze, în detrimentul celor mai importanți furnizori, restanțele mai multor companii care nu ofereau combinatului materii prime sau servicii vitale, ci abonamente media, publicitate, internet, etichete etc • În anumite perioade, firmele de acest gen primeau chiar mai mulți bani decât marii furnizori ai Oltchim, care ofereau etilenă, propilenă, gaze sau energie electrică • ZIUAnews a analizat datele contabile ale Oltchim, din perioada iunie 2004-ianuarie 2005, și a observat că 12 firme au „beneficiat" de o astfel de compensare a datoriilor prin TVA, multe dintre ele fiind firme apropiate lui Constantin Roibu, conduse de parteneri de afaceri de-ai lui sau, în unele cazuri, chiar de fostul director

Mecanismul de care a uzat Roibu pentru a direcționa sute de miliarde către conturile unor societăți alese „pe sprânceană" nu este unul extrem de complicat. Oltchim solicita Direcției Județene a Finanțelor Vâlcea, condusă de Gheorghe Gogârnoiu, rambursarea TVA-ului, rezultat din diferența sumelor obținute din plăți către furnizori și încasări de la clienți. În același timp, combinatul avea datorii către diverse firme, care, la rândul lor, nu își plătiseră dările și impozitele. Astfel, combinatului i se rambursa TVA-ul într-un mod condiționat: după ce își plătea propriile restanțe la stat, trebuia să aleagă alte companii la care avea datorii și să plătească din banii primiți de la stat sub formă de rambursare de TVA o anumită sumă, în contul restanțelor acestora către Finanțe. Constantin Roibu a ales să aplice această măsură și pentru companii care nu ofereau combinatului materiile prime și ale căror servicii nu influențau activitatea Oltchim, dar care erau patronate de persoane apropiate lui, sau din a căror conducere făcea parte chiar el, ce-i drept, fiind mandatat de ministrul Economiei.

ZIUAnews i-a solicitat fostului director general o opinie cu privire la faptul că, în anumite date, TVA-ul rămas din rambursare era direcționat către companii ale căror servicii nu erau obligatorii pentru combinat și care erau practic alese în detrimentul companiilor de stat care ofereau combinatului materiile prime. Constantin Roibu ne-a explicat că reprezentanții Direcției Județene a Finanțelor Vâlcea aveau interesul să recupereze datoriile către stat ale companiilor din acest teritoriu. Roibu, la rândul său, era presat, după cum ne-a spus, de conducerile firmelor la care Oltchim era dator și astfel decidea să compenseze restanțele prin TVA-ul rambursat. Fostul director ne-a precizat că aceste firme erau selectate în funcție de vechimea datoriilor și de rolul pe care îl aveau pentru o bună funcționare a combinatului. „De multe ori ne puneau în vedere (n.red. - reprezentanții Direcției Județene a Finanțelor Vâlcea): vedeți că aveți datorii către firma cutare, puneți mâna și faceți plățile și plătiți-le datoria. Neavând bani să plătim, o parte din datoria pe care o aveam, o plăteam din TVA-ul pe care îl aveam de recuperat. Finanțele forțau firmele care erau din Vâlcea să-și plătească obligațiile față de stat. La rândul lor, firmele respective veneau peste noi și ne spuneau: ne strâng Finanțele cu ușa, nu mai putem să ne continuăm activitatea, faceți-ne plăți. Când aveam bani, plăteam cu bani, când n-aveam bani, plăteam cu TVA", ne-a spus fostul director al Oltchim.

De menționat este însă faptul că, așa cum am precizat anterior, parte din companiile ale căror datorii către stat au fost compensate cu TVA-ul de la Oltchim ofereau servicii care nu influențau activitatea combinatului: Etalon (publicitate), Conphys (etichete, cărți de vizită), Onix (abonamente internet), Padem (mănuși pentru lăcătuși). „Mare parte din TVA se ducea să plătim taxele și impozitele către stat pe care le aveam, să plătim cotele la salarii și rămânea o foarte mare... o foarte mică (!) parte din TVA care nu era consumat și astupam și noi acolo unde, mă rog, se țipa și erau problemele cele mai mari că nu mai rezistau", a spus fostul director.

Structurile acționariatelor acestor firme cuprind, în majoritate, persoane apropiate lui Constantin Roibu. ZIUAnews vă prezintă schema afacerilor gestionate de Constantin Roibu, cu TVA-ul rambursat al Oltchim, în perioada iunie 2004-ianuarie 2005, sumele compensărilor, serviciile oferite Oltchimului, dar și relațiile dintre persoanele care conduc cele 12 societăți și fostul director al combinatului.

Vezi aici schema firmelor de casă ale fostului director de la Oltchim, Constantin Roibu http://www.ziuanews.ro/static/files/schema_oltchim_pdf.pdf

SC Oltchim SA

Combinatul chimic vâlcean, aflat în plină procedură de insolvență, a strâns, de-a lungul timpului, un record de datorii. „Oltchim a bătut toate recordurile, nu există nici o altă unitate din industria prelucrătoare care să fi avut vreodată o datorie atât de mare. 793 de milioane de euro este datoria acumulată în decursul timpului de Oltchim şi situaţia este agravată şi de faptul că, practic, toate activele sunt ipotecate, societatea a mers în pierdere", a spus fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian. Cele mai mari restanțe sunt la Electrica (150,2 milioane de euro), AVAS (123,5 milioane de euro), BCR (78,7 milioane de euro), Banca Transilvania (37,5 milioane de euro) și CFR Marfă (26,3 milioane de euro). Materiile prime de care are nevoie Oltchim sunt etilenă, propilenă (date de Arpechim), sare și calcar. La acestea se adaugă curentul, gazele și transportul feroviar de care are nevoie societatea pentru a funcționa. În perioada iunie 2004-ianuarie 2005, din documentele deținute de ZIUAnews, reiese că nu s-a făcut nicio compensare a datoriilor din TVA-ul rambursat către vreo societate care oferea combinatului aceste materii prime sau servicii.

SC Protectchim SRL

Compania a fost înființată în 2003, avându-i ca administratori pe Constantin Roibu, Mihai Diculoiu - liderul sindicatului liber de la Oltchim - și Nicolae Enache - apropiat al lui Roibu. De-a lungul timpului, Protectchim a oferit combinatului servicii de modernizări și mentenanță. În perioada iunie 2004 - ianurie 2005, Constantin Roibu a plătit, în fiecare lună, din TVA-ul rambursat Oltchimului de către stat, datoriile acestei companii. În total, Protectchim a primit 28.744.459.444 de lei vechi. „Eram administrator la Protectchim, pentru că așa aveam mandatul semnat de către Ministerul Economiei, în toate firmele în care Oltchim era acționar să le controlăm, să fim administrator în ele. Da?! Deci, nu erau firmele mele", ne-a spus Constantin Roibu, întrebat cum se explică faptul că datoriile acestei companii, pe care o administra, au fost compensate prin TVA-ul rambursat Oltchimului.

SC Designro SA

Firma Designro, înființată tot în 2003, i-a avut ca administratori pe Constantin Roibu și Nicolae Radu Olaru, fostul directorul general adjunct producție și investiții al combinatului. În doar trei luni din perioada analizată de ZIUAnews, compania a primit de la Oltchim 6.195.531.368 de lei vechi. Serviciile oferite de Desingro Oltchimului au fost de proiectare.

„Designro este fosta secție de proiectare a Oltchimului, deci oamenii erau plecați tot din Oltchim și s-a făcut externalizarea, cu ocazia reducerilor de personal. Protectchim era fosta secție de construcții care s-a externalizat din Oltchim, tot în ideea de reducere a personalului. Deci erau tot fostele secții ale Oltchimului care au fost, mă rog, o decizie care a fost luată de către Guvern la vremea respectivă, ca aceste activități conexe și de întreținere să fie externalizate. Deci nu e vorba de firmele mele sau de vreun interes al meu", ne-a precizat Roibu.

SC Etalon SRL

Acționarul majoritar al companiei este Mădălina Iliescu, soția fostului secretar de stat Valentin Iliescu. Etalon l-a susținut mediatic pe Constantin Roibu, promovând activitatea acestuia în calitate de director general al Oltchim. În ianuarie 2005, Constantin Roibu a direcționat către stat, în contul companiei lui Iliescu, suma de 712.175.045 de lei vechi. Serviciile pe care Etalon le-a oferit Oltchimului au fost de publicitate. Firma a avut în 2012 contracte cu societăți de stat și primării din județul Vâlcea de circa 1.500.000.000 de lei vechi, cei mai mulți bani fiind plătiți de Oltchim.

SC Onix SRL

Compania este deținută de Veronel Lungu, asociat și în firma Mentchim, al cărei administrator a fost Mihai Diculoiu, liderul de sindicat de la combinatul chimic vâlcean. Onix a oferit Oltchimului servicii de internet, iar în perioada iulie - decembrie 2004, firma a primit peste 10.000.000.000 lei vechi, din TVA-ul rambursat al Oltchimului.

SC Curier SRL

Compania este administrată de Ioan Barbu, însă o parte din acțiuni sunt deținute de Carmen Sofianu, soția cunoscutului om de afaceri vâlcean Nicolae Sofianu. Obiectul de activitate declarat al firmei este editarea ziarelor, iar serviciile oferite de aceasta Oltchimului au fost abonamentele media. Într-o singură lună din perioada amintită anterior, Constantin Roibu a compensat datoriile pe care Curier le avea la stat prin 87.281.800 lei vechi, din TVA-ul rambursat.

SC Oltquino SA

Printre administratorii companiei se află și Nicolae Stănciugel, contabilul șef de la Oltchim, numit în locul actualului director economic Alin Smeu. Compania a oferit combinatului produse precum lindan și metanol. Roibu a direcționat în trei luni din perioada iunie 2004-ianuarie 2005 3.282.446.752 de lei vechi din TVA restituit.

SNP Petrom SA

Pentru această companie, Oltchim a făcut, într-o singură lună din cele șapte analizate, o compensare a datoriilor prin TVA în valoare de 15.000.000.000 de lei vechi. SNP Petrom oferă combinatului materia primă metanol.

SC Conphys SRL

Compania este deținută de soții Șteflea, apropiați lui Constantin Roibu. Pe langă relațiile contractuale pe care firma soților Șteflea le-a avut cu Oltchim, soția lui Constantin Roibu deține, conform declarației de avere a fostului director al combinatului, un teren intravilan, împreună cu Rodica Șteflea. Conphys a oferit combinatului servicii precum realizarea de etichete, cărți de vizită, benzi, cutii. Soții Șteflea au primit de la Roibu, în contul datoriilor către stat, suma de 3.282.446.752 de lei vechi, în trei luni din perioada analizată. „Auziți, câte cărți de vizită, cât e valoarea la cărțile de vizită? (...) Eu vă spun un singur lucru: nu s-au făcut niciun fel de favoritisme sau nu s-au făcut niciun fel de ilegalități", a precizat Constantin Roibu.

SC Sett SRL

Societatea este deținută de Cătălin Vameșu, care, potrivit surselor ZIUAnews, este un om de afaceri apropiat lui Constantin Roibu. Firma a oferit Oltchimului servicii de montat și izolat conducte, montat jgheaburi, instalații pilot, lucrări de demolare a instalațiilor. În două luni, firma lui Vameșu a primit din TVA-ul rambursat al Oltchimului 197.409.538 de lei vechi.

SC Padem SRL

Compania este în prezent deținută de Mihai Paraschiv, un om de afaceri de 25 de ani. În septembrie 2004, companiei i-au fost achitate datorii către stat în valoare de 145.856.177 de lei vechi, într-o singură lună. Padem a oferit Oltchimului mănuși pentru muncitorii angajați pe postul de lăcătuși.

SC CET Govora SA

Compania de stat, având Consiliul Județean Vâlcea ca unic acționar, iar membrii Consiliului de Administrație fiind numiți politic, a oferit Oltchimului, de-a lungul timpului, abur și apă caldă. CET a primit, în perioada iunie 2004 - ianuarie 2005, suma de 102.463.765.762 de lei vechi. „Sumele mari se duceau către CET, către furnizorii de energie. Deci avem și Distrigazul, care era la vremea respectivă", ne-a declarat Constantin Roibu.

Uzinele Sodice Govora

Compania a oferit combinatului chimic vâlcean materia primă, sodă calcinată. În cele șapte luni analizate de ZIUAnews s-a făcut o singură compensare a datoriilor prin TVA rambursat al Oltchimului, în valoare de 10.134.924.866 de lei vechi.

 

http://www.ziuanews.ro/static/images/tva_oltchim_tabel_interior.jpg...

Raspunsuri


Musafir

#10462 Re: Exclusiv: Roibu folosea TVA-ul rambursat al Oltchim pentru a acoperi datoriile unor firme apropi

2013-10-24 13:18:58

#10453: - Exclusiv: Roibu folosea TVA-ul rambursat al Oltchim pentru a acoperi datoriile unor firme apropiate

asa si te oftici mincami ai sti tu ce,dar apropo;te plateste bine nagitul de cernev,a lui pigus

DOTTORE

#10465 Re: Exclusiv: Roibu folosea TVA-ul rambursat al Oltchim pentru a acoperi datoriile unor firme apropi

2013-10-24 17:05:26

#10453: - Exclusiv: Roibu folosea TVA-ul rambursat al Oltchim pentru a acoperi datoriile unor firme apropiate

Hai sa fim seriosi! Banii se duceau la bugetul de stat.

Nu poti suspecta PETROM (in cazul de fata Arpechim Pitesti - furnizorul OLTCHIM de etilena si propilena pana in anul 2008), CET Govora (furnizorul OLTCHIM de abur la acea data si in prezent si furnizorul OLTCHIM de energie electrica), USG (furnizorul OLTCHIM de soda calcinata si nu numai) ca erau firme apropiate conducerii OLTCHIM - erau furnizori de materii prime si utilitati vitale procesului de productie din OLTCHIM.

PROTECTCHIM, DESIGNRO si chiar MENTCHIM, firme infintate ca urmare a externalizarii unor activitati auxiliare din OLTCHIM, dincolo de presupusa apropiere de conducerea OLTCHIM, deserveau numai OLTCHIM si daca OLTCHIM nu avea lichiditati pentru plata datoriilor catre aceste firme era normala compensarea datoriilor catre aceste firme, mai ales a obligatiilor acestora catre buget.

Celelalte firme enumerate, dincolo de presupusa apropiere de conducerea OLTCHIM, erau firme valcene care au prestat diverse servicii catre OLTCHIM. Cand vorbim despre Conphys nu vorbim numai despre carti de vizita. Sa nu uitam ca in perioada respectiva se comercializau si produsele agrochimice (ierbicide, insecticide, fungicide) pentru care Conphys facea etichete, ambalaje MSDS-uri. Tot in perioada respectiva Conphys edita si prospectele de prezentare a produselor OLTCHIM.

Hai sa fim seriosi!

 

Si, hai sa vedem cine sunt PROTETCHIM, DESIGNRO, OLTQUINO si MENTCHIM:

PROTECTCHIM - infintata prin hotararea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor de la S.C. OLTCHIM S.A. Rm.Valcea, nr. 32/20.10.2002 care a aprobat declansarea procedurii de constituire, pe principii economico- financiare, a unei societati comerciale cu capital mixt – intre S.C. OLTCHIM S.A. si investitori persoane fizice si juridice, astfel incat cota de participare a S.C. OLTCHIM S.A. Rm.Valcea sa fie de 30% iar a celorlalti participanti (salariati) de 70%;

DESIGNRO - infintata prin hotararea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor de la S.C. OLTCHIM S.A. Rm.Valcea, nr. 6/29.08.2003 care a aprobat declansarea procedurii de constituire, pe principii economico- financiare, a unei societati comerciale cu capital mixt –  intre S.C. OLTCHIM S.A. si investitori persoane fizice si juridice, astfel incat cota de participare a S.C. OLTCHIM S.A. Rm.Valcea sa fie de 90% iar a celorlalti participanti de 10%;

MENTCHIM - infintata prin hotararea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor de la S.C. OLTCHIM S.A. Rm.Valcea, nr. 20/17.12.2004 care a aprobat declansarea procedurii de constituire, pe principii economico- financiare, a unei societati comerciale cu capital mixt – intre S.C. OLTCHIM S.A. si investitori persoane fizice si juridice, astfel incat cota de participare a S.C. OLTCHIM S.A. Rm.Valcea sa fie de 25% iar a celorlalti participanti de 75%;

OLTQUINO - infintata la data de 19.12.1994 ca societate comerciala cu capital mixt –  intre S.C. OLTCHIM S.A., INQUINOSA SPANIA si persoane fizice spaniole, astfel incat cota de participare a S.C. OLTCHIM S.A. Rm.Valcea sa fie de 46,64%, a INQUINOSA SPANIA sa fie de 52,99% iar a celorlalti participanti de 0,37%.