Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

observator

/ #450 oltchim

2012-12-13 17:30

Comisia Europeana nu se opune, de principiu, acordarii unui ajutor de stat la Oltchim si Oltchim incearca, acum, dupa multi ani, sa vina cu un plan de restructurare corect si transparent pentru toata lumea. Alvarez & Marsal au restructurat cu succes Borsodchem, care ulterior restructurarii a fost vandut cu 1,2 miliarde dolari, este motivul pentru care a fost preferat si speram sa se intample si pentru Oltchim ceva bun.
Este foarte important sa nu ne amagim, sa nu bagam bani publici in iluzii, pentru ca asta este ce am facut in ultimii 20 de ani la Oltchim si de aceea am ajuns la un miliard de euro datorii, 2,5 miliarde lei pierdere, piete pierdute, parteneri contractuali care executa silit instalatii sau bunuri in care statul a bagat foarte multi bani. Avem ipoteci de 40 de milioane pentru datorii de 10 de milioane si alte situatii asemenea.
Rezultatele dezastruoase au fost provocate de politicile economice, abordarea pietelor si politicile de contractare
Acea capacitate de 65% a fost decretata ca un adevar nechestionabil de cineva care adus Oltchim pe fundul prapastiei.
Exista anumite capacitati la care se acopera costurile de operare pe fiecare tip de instalatii. Exact la acest lucru se lucreaza, sa se identifice corect centrele de profit, astfel incat sa se identifice, pe fiecare tip de produse care este capacitatea la care respectivul centru de profit isi acopera costurile de operare si prin urmare, poate fi mentinut in functiune fara sa mai fie nevoie ca cineva sa toarne bani cu galeata acolo.
Probabil acolo se va concentra forta de munca ceea ce inseamna ca restructurare nu inseamna si disponibilizare.