Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

N. Burdoaza

/ #374 Oltchim

2012-11-24 23:20

Imi cer scuze celui care a creat siteul "Salvati Oltchim-Arpechim" pentru limbajul folosit intr-un mesaj care care a fost sters (nu cred ca am limbaj de om sau angajat suburban).
Daca ai fi lucrat in Oltchim, ai fi fost convins de conditiile noastre de munca. Am fost considerati ultimii oameni in timp ce conducerea Oltchim si directorii, in urma muncii noastre, luau procente din productia produsa (nu vanduta). Daca ei considera ca au facut aceasta productie fara noi muncitorii se inseala. Am fost buni cat timp am muncit si nu am vociferat.

Sa nu uite doamna Proteasa cand a venit in sectia "Propenoxid" si ne-a ridicat de la masa ca sa mergem la munca si a trebuit sa ramanem peste program ca altfel pierdem locurile de munca. Se crease o psihoza si ni se spunea ca sunt 100 de oameni la poarta Oltchimului care vor sa lucreze. Dar doamna Proteasa si probabil si fosta conducere nu stiau ca iti trebuie un personal cat de cat pregatit in domeniul chimiei si nu poti angaja peronal nepregatit. Este usor sa ameninti oamenii ca poti sa-i schimbi ca pe sosete. Vorbesc din proprie experienta.
Cand m-am angajat eu, in urma cu 25-26 ani, se mai angaja si tineret. Insa de cel putin 15-20 de ani nu s-au mai angajat decat "pilosii" (fiul, fiica, nasul si nasa, etc) si cei veniti in functie de politicul care a venit la conducere, care a trimis spre angajare "specialisti", gen cei care au decat liceul si ocupa functii de conducere. In 2001 am venit la sectia "Propenoxid" de la sectia "Apa Oxigenata" si la cateva luni am intrat in coloana de distilare. Intr-o zi, am intrat in coloana de distilare la ora 09:00, din care am iesit la ora 04:00 a doua zi (19 ore de munca in conditii toxice), iar conducerea ne-a felicitat cu un carnacior si un castravete (se poate verifica) intre doua felii de paine (in timp ce ei luau sume importante de bani).

Va este frica sa vorbiti si sa spuneti lucrurilor pe nume?

Cei care stiti multe dati-va drumul la gura! Nu mai asteptati, ca mortul de la groapa nu se va mai intoarce. Intelegeti ca a sosit timpul sa va spuneti pasurile.
Sunt printre voi cei care au beneficiat de avantaje majore de la sindicatul domnului Diculoiu, care apropo, vineri cand noi am fost la Arpechim sa ajutam angajatii de acolo sa nu ramana fara loc de munca in urma vanzarii instalatiilor de productie, la intoarcere l-am intalnit pe domnul Diculoiu, pe domnul Marcu si pe domnul Prisacaru in Carrefour (era "Black Friday" sau "Vinerea Neagra", vinerea reducerilor, insa probabil a posturilor de munca a celor 3200 de angajati propusi spre a fi disponibilizati de fosta conducere).
Nu stiu cati dintre voi, pe data de 14/08/2012, au avut curajul sa il infrunte pe fostul director general Constantin Roibu. Pe aceasta data am fost chemat impreuna cu cativa colegi de catre conducere si am fost catalogati ca si instigatori, iar eu personal am fost denumit omul PCC-ului si al domnului Dumitru (lider sindicat "Unirea"). Desi scopul nostru a fost sa ne cerem drepturile si salariile restante, am fost catalogati ca cei care vor raul Oltchimului. A fost ceva de genul "hotul striga hotul".
Pe data de 05/09/2012, conducerea a rugat cateva persoane care erau in fruntea manifestatiei sa ii fie acordat un termen de 5 zile, timp in care conducerea se angaja sa amelioreze situatia. In realitate, aceste 5 zile au fost folosite pentru a scoate din Oltchim tot ce se putea scoate (propilena, glicerina, etc) si tot ce s-a putut vinde pentru a putea achita datoriile. Si aici vorbim de materie prima care in momentul fata nu exista in Oltchim, materie prima care era necesara repornirii actuale a Oltchimului. Noua conducere face eforturi mari pentru a procura aceasta materie prima.
In comparatie cu vechea conducere, am avut oportunitatea de a fi in imediata apropiere a actualei conduceri si am realizat ca acesti oameni sunt de buna credinta si vor intr-adevar sa salveze Oltchimul (politic sau nepolitic asa cum afirmati unii).
Si spun ca am fost in imediata apropiere a acestor oameni, nu pentru faptul ca as fi fost nevoit (chemat) sa particip la aceste intalniri de catre sus-pusi, ci pentru faptul ca am fost trimis de oamenii unor sectii precum "Propen", "Polieter", "Sinteze", "Pompieri", "Retele", "CTC", etc sa ii reprezint (drept dovada, actuala conducere, a apelat la noi pentru mitingul de la Pitesti din data de 23/11/2012). Si nu am fost la acest miting pentru a denigra vreo persoana, ci pentru a ajuta niste oameni (muncitori) sa nu isi piarda locurile de munca cum si noi am putea sa ni le pierdem daca nu am fi uniti si nu am reactiona la distrugerea acestui simbol - Otlchim.

Personal cred ca domnul Balan (actualul director general al Oltchim) este persoana potrivita sa scoata Oltchim din situatia in care este, acesta reusind sa scoata din impas si USG (Uzina Sodica Govora) in urma cu cativa ani. Este o carte de vizita pentru domnul Balan si nu cred ca acesta isi va risca reputatia si imaginea pentru jocurile unora sau altora. Cred in actuala conducere si nu o mai denigrati ca a angajat 200 de persoane si ca are salariile luate la zi. Sunt minciuni. Provocati-ma si spun mai multe.

UNDE SUNT INVESTITIILE BUNE ALE OLTCHIMULUI?
1. instalatia de seringi
2. apa oxigenata
3. instalatia petzetakis
4. instalatia de marire capacitate PVC 2 (la care specialistii spun ca nu poate fi pornita deoarece nici la probele cu apa nu au functionat in conditii de siguranta)
5. maresti capacitate PVC si monomerul este subdimensionat
6. maresti capacitate propen si polioli si sectia "Electroliza III" este dezastru in momentul de fata (necesita 12 milioane Euro pentru a fi la limitele standardelor)

Recomand neavizatilor sa nu vorbeasca in necunostinta de cauza si sa nu dezinformeze sau sa arunce cu noroi in cine nu trebuie. Ati mancat atatia ani, intelegeti ca totul are un sfarsit. Ar fi cazul ca Oltchim sa fie in pozitia din care sa aduca profit acolo unde trebuie nu doar unui cerc restrans de oameni care au capusat "Perla Economieri Romanesti".