Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Paul

/ #5040 Sindromul ”casa de copii”

2012-04-11 09:09

#5039: Szilárd - Re:

Da, de acest sindrom sufera multi cetateni romani de etnie maghiara. Precum niste copii institutionalizati, ei considera ca au numai drepturi. Nu am vazut pe forumul acesta nici macar unul care sa se refere si la modul in care se achita de indatoririle pe care le are.

Draga Szilard, acel ”momentan  Romania” este destul de ofensator, nu gasesti?

As dori sa-ti amintesc ca pe langa ”bunurile” mostenite de Statul Roman de la Statul Maghiar se numara si datoriile de razboi, dupa Tratatul de Pace de la Trianon, pe care Romania s-a obligat sa le plateasca proportional cu suprafata si numarul de locuitori ai Transilvaniei. Asa se face ca desi invingatoare, Romania  a platit daune de razboi dupa 1920. Nu e un repros, ci o constatare. O constatare a faptului ca Romania a platit si a tot platit nu numai de pe urma propriilor greseli, ci si de pe urma alegerilor gresite pe care Ungaria a reusit sa le faca in ultimul secol si jumatate.

Nu cred ca se teme cineva de binele care ii asteapta pe studentii maghiari, eventual de ne-binele ce-i poate astepta pe studentii romani, dar asta viitorul o va lamuri.

Ma intreb si intreb si aici: de unde teama asta de romanizare? In definitiv aveti atatea drepturi care va asigura existenta ca grup etnic, cum nu mai are nicio minoritate nicaieri in lume.

Personal sunt de parere ca ar trebui ca Tinutul Secuiesc sa devina entitate de sine-statatoare. Sa iasa dumealor de colo numai cu pasaportul, sa se autogestioneze, sa se autoguverneze. Daca tot isi doresc secesiune, sa o aiba. Dar sa nu se planga dupa aceea ca o duc rau, ca resursele sunt limitate, ca venitul pe cap de locuitor este insuficient...Va sari Budapesta sa-i asiste altfel decat propagandistic? Ma indoiesc.