Lipsa Timbrelor pentru psihologi=Prostitutie Intelectuala!


Musafir

/ #64 CINE ESTE DUVAC?

2012-03-21 15:03

Duvac ascultat de "Vulpe" cu aparatura DGIPI
Adina ANGHELESCU Razvan SAVALIUC •28 Ianuarie 2005
Yahoo Tipareste Salveaza
comenteaza »
Revenim la cazul "Vulpii", pe care unii membri ai Comisiilor de aparare, inclusiv fostul sef al SIE Ioan Talpes, l-au scos basma curata. Toata lumea s-a intrebat de ce Ardelean a solicitat la PNA aceasta autorizare - cum a sustinut insusi seful DGIPI
Revenim la cazul "Vulpii", pe care unii membri ai Comisiilor de aparare, inclusiv fostul sef al SIE Ioan Talpes, l-au scos basma curata. Toata lumea s-a intrebat de ce Ardelean a solicitat la PNA aceasta autorizare - cum a sustinut insusi seful DGIPI din MAI la audierea din fata comisiilor. Mai mult, "Vulpea" a afirmat ca "impreuna cu PNA, in luna septembrie, s-a eliberat o autorizatie de interceptare a telefoanelor lui Duvac", dar masura nu a dat rezultat pentru ca ofiterul suspectat isi schimba des cartelele de mobil si numerele de telefon. Povestea ascultarii telefonului lui Duvac are o istorie mai lunga. Adjunctul PNA, Adrian Miclescu ne-a declarat, ieri, ca in data de 16 septembrie 2003 a fost inregistrata prima cerere a DGIPI (directia condusa de Virgil Ardeleanu) pentru ofiterul Duvac, "autorizatia fiind de punere in executare prin instalatiile DGIPI".
O chestiune de procedura
Dupa 15 zile, ofiterul MAI a venit cu solicitarea de prelungire a autorizatiei de interceptare si cu o extindere pe acele numere fixe. "Chiar eu am fost cel care a stabilit ca nu exista elemente care sa motiveze aceasta prelungire, i-am aratat-o si procurorului sef Vasile Draghici, si acesta a pus aceeasi rezolutie, cum ca oportunitatea unor astfel de interceptari nu se justifica. Dupa aceea, in 16 octombrie 2003, ofiterul MAI a venit cu solicitarea prelungirii primei autorizatii, doar pentru Duvac, pe o perioada de 30 de zile si noi le-am dat acea autorizatie. Punerea in executare a fost facuta tot de ei si in data de 14 noiembrie a expirat. In 3 decembrie, in dosarul privitor la ofiterul Duvac s-a dat solutia neinceperii urmaririi penale", a mai precizat Miclescu. De la data de 1 ianuarie 2004 au intrat in vigoare modificarile din Codul de procedura penala publicate in iulie 2003, inclusiv cele privind emiterea mandatelor de interceptare de catre instanta.
Interesant este faptul ca Virgil Ardelean a afirmat, la audierea de la comisiile de aparare ale Parlamentului ca "nu are infrastructura tehnica pentru a face inregistrari". Si totusi, punerea in executare a fost facuta de aceasta directie a lui Virgil Ardelean, fapt sustinut si de adjunctul procurorului general al PNA, Miclescu. Conform adjunctului PNA, Serviciul Roman de Informatii este "singura institutie de pe teritoriul Romaniei care are controlul serviciului national de telecomunicatii. Si alte servicii au posibilitatea sa realizeze interceptari, dar numai cu autorizatie. Spre exemplu, noi avem serviciul tehnic care se afla in sediul SRI, pentru ca personal, la PNA nu este tras cablu cu fibra optica, deci inregistrarea propriu zisa o face SRI si transmite serviciului nostru aflat in incinta lor, prin calculator, inregistrarea bruta. Redarea o putem realiza la Biroul tehnic".
Aparatura "Vulpii"
"Vulpea" nu poate fi catalogata drept o persoana naiva. Aparatura de interceptare - afirma surse confidentiale - ar exista la actuala directie- fosta 0962 - inca de acum doi ani. In acest context, ne intrebam de ce Virgil Ardelean a pretins ca directia lui nu detine aparatura necesara interceptarii? Cine are aparatura de interceptare de convorbiri telefonice in dotare poate realiza aceste operatiuni specifice si legal si ilegal. Legal, adica sa aiba la baza o autorizare in acest sens, conform legii, sau ilegal daca risca din curiozitate ca sa stie ce vorbesc anumite persoane mai putin simpatice, sau care lezeaza interesele unora sau altora dintre apropiati sau chiar ale lor. Si presa intra in acest cerc. Pe de alta parte, interceptari ilegale au fost realizate si de SRI, pe aceeasi aparatura pe care se efectuau legal alte interceptari, fapt ce a fost dovedit intr-un scandal de presa bazat pe dezvaluirile fostului capitan SRI, Constantin Bucur.
Ascultari cu creionul
Dar, interceptarile se pot realiza si in cadru ambiental, prin aparatura unidirectionala, iar ilegalitatea se poate savarsi usor. Surse confidentiale ne-au dezvaluit ca in SRI exista -daca nu cumva exista si acum- asa-numitul procedeu de registru al autorizatiilor in care se realizau niste "creionari".
Adica, se trecea cu creionul o anumita convorbire telefonica si, daca in cadrul unei ascultari "pica" o informatie cu caracter infractional, in combinatie cu organul emitent al autorizatiei (n.red.-pana la data de 1 ianuarie emitentul era procurorul) se rescria cu pixul peste creion, ca si cum autorizatia fusese emisa cu o data ulterioara ascultarii. Asa fiind, interceptarile ilegale au fost un instrument de santaj.
Pe de alta parte, in momentul in care numarul de telefon al unei persoane se pune sub interceptare, oricine apeleaza telefonul cu pricina, de la un telefon pentru care nu exista mandat de interceptare, poate fi implicit ascultat. Astfel, caracterul intim al unor convorbiri poate fi, in interiorul unui mandat de ascultare emis pentru o persoana vizata de organele de ancheta, stiut si manipulat in alte interese decat cele legale. Inclusiv pentru santaj.