APEL CĂTRE NAŢIUNE: Forţaţi societatea civilă să se organizeze!

IB

/ #12

2012-03-10 12:14

Ce drepturi și ce obligații ar trebui să aibă un voluntar?/ De ce in Romania societatea civila este doar partial functionala ?
Motto: 1) "Politicienii nostri si nu numai ei, au avut grija, ca timp de 20 ani, sa ne ascunda niste adevaruri. De ce politicienii sau reprezentantii societatii civile nu fac cunoscute adevarurile prin televiziuni, mass-media in general (atunci cand sunt invitati) sau prin alte miljoace, ca sa afle si "boborul"- care sunt atributele unei societati democratice ?" (mesaj dintr-un feed-back)
2) M-am intalnit cu cazuri, unde datele duceau la concluzia ca functionari ai statului roman isi iau spaga pe ONG-uri (in care ei nu sunt neaparat membri, dar sunt interpusii, oameni de incredere care "mananca si ei o paine de acolo") !
A/Ce drepturi și ce obligații ar trebui să aibă un voluntar?
Este atasat o parte din interviul cu dna Cristina Rigman, gasit la linkul:
http://ec.europa.eu/romania/news/articole_si_dialoguri/int_cristina_rigman_ro.htm
din care citez:
11. Ce drepturi și ce obligații ar trebui să aibă un voluntar?

C.R.: Voluntarul nu trebuie să aibă obligaţii, ci responsabilităţi. Principalele responsabilităţi ale voluntarului sunt legate de respectarea programului de lucru stabilit de comun acord cu organizaţia gazdă, respectarea normelor de lucru cu beneficiarii (dacă este cazul, în funcţie de activitate), respectarea procedurilor de lucru ale organizaţiei în cadrul căreia activează, îndeplinirea sarcinilor asumate, realizarea raportărilor sau monitorizărilor necesare aşa cum au fost agreate cu organizaţia gazdă, anunţarea organizaţiei în timp util în situaţiile în care nu îşi poate îndeplini sarcinile asumate, etc.Desigur că natura responsabilităţilor, dar şi a drepturilor voluntarului, depinde foarte mult de tipul de activitate în care se implică. Principalele drepturi ale voluntarului includ :

Ø dreptul la orientare şi instruire în vederea realizării sarcinilor asumate,

Ø dreptul la un supervizor/coordonator care să îi ghideze activitatea şi să îi ofere sprijin,

Ø dreptul ca o fişă de post care să detalieze caracteristicile activităţii de voluntariat,

Ø dreptul la decontarea cheltuielilor realizate în îndeplinirea activităţii de voluntaiat potrivit înţelegerii anterioare cu organizaţia gazdă,

Ø dreptul la o adeverinţă care să menţioneze durata activităţii de voluntariat,

Ø dreptul la asigurare pentru durata activităţii de voluntariat etc."
Partea aceasta privind drepturile este bine gandita, dar viziunea generala a voluntariatului trebuie sa fie gandita in termenii unui stat de drept, democratic si cu economie de piata in care cetatenii sa aiba egalitatea de sanse in fata legii.
Deocamdata in Romania voluntariatul nu este gandit pentru statul de drept care ofera egalitate de sanse in fata legii tuturor cetatenilor.
Un om fara niciun venit NU poate fi voluntar si este din start discriminat fata de un concetatean care dispune mai mult sau mai putin de ceva venituri si care face sau nu voluntariat, dupa cum are sau nu chef .
Din punctul meu de vedere in Romania, voluntariatului i s-a dat conotatie de exploatare a omului.

Eu am facut voluntariat, benevol de drag fara pretentii la un adapost pentru caini comunitari, unde am muncit si am dus hrana& diverse pentru caini, timp de vreo 8 ani; mergeam de 2-3 ori pe saptamana, stateam si 8 ore, uneori poate chiar mai mult ; nu am auzit o vorba buna de la cei ce gestionau adapostul si asociatia, ba dimpotriva mi s-a spus ca nu am facut nimic sau ca nu am facut destul. Pana la urma pe degeaba, fara bani, ce s-ar fi dorit sa fac ?

Bineinteles ca nu mergeam acolo pentru oameni ci pentru a ajuta bietii caini fara aparare, iar daca n-as fi fost eu si inca vreo 2-3 persoane, soarta lor ar fi fost cumplita.

In 2007 acolo am cazut intr-un canal care era acoperit cu o scandura se pare putrezita si m-am ales cu laba piciorului drept deteriorata, adica cu fisura de os si vase de sange sparte. A insemnat 3 luni suferinta pana la vindecare (si eu nu sunt un om care ma las cu una cu doua). Noroc ca aveam asigurare pentru ca eram angajata, dar nimeni nu a fost deranjat de ceea ce mi s-a intamplat, ca sa nu spun ca am avut zile pentru ca daca imi nimerea capul cu 10 cm mai incolo ma loveam de beton . Cine a raspuns, sau trebuia sa raspunda ? : NIMENI, NIMENI, NIMENI !

Din activitatea mea de voluntariat si din experienta cu unele ONG-uri am inteles cata lipsa de transparenta exista fata de VEST si cat de defectuos s-a aplicat la noi, pentru ca legislatiile sunt diferite (de exemplu la noi nu exista fisa completa pentru deduceri fiscale la persoane fizice pe cand acolo exista, iar voluntariatul dispune de o multime de echivalari si fiscale si de alta natura);