Demiterea directorului juridic CPR pt. deservicii aduse profesiei


Musafir

/ #447

2017-12-12 09:15

PRECIZĂRI

Scris de copsi

Publicat 9 decembrie 2017 


Având în vedere faptul că în spațiul public au fost vehiculate mai multe informații în scop de dezinformare, Colegiul Psihologilor din România aduce câteva precizări, pe care le consideră necesare pentru informarea corectă a psihologilor și a opiniei publice:
1. Colegiul Psihologilor din România funcționează pe baza prevederilor Legii nr. 213/2004, a HG nr. 788/2005 și a altor acte normative emise în executarea acestora, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. Orice alte documente aduse prezentate public, care nu au caracter normativ, nu pot produce efecte juridice pentru membrii organizației profesionale.
Concluzie:
Orice document redactat de către una sau mai multe persoane, nepublicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nu este opozabil sub aspect normativ psihologilor cu drept de liberă practică în exercitarea profesiei. Cu alte cuvinte, documentele semnate de către numitul Ion Dafinoiu sau numita Florinda Tinella Golu, sau prezentate în spațiul online de către Laura Cristina Pătruț, în numele și pe seama Colegiului Psihologilor din România, nu au caracter normativ și nu pot produce efecte juridice în organizarea exercitării profesiei de psiholog cu drept de liberă practică.
2. Convenția națională a Colegiului Psihologilor din România nu are desemnați în prezent președintele și membrii Comitetului director, în urma alegerilor desfășurate în perioada 18 ianuarie 2017–18 aprilie 2017 (6 mai 2017), convocate în mod legal de către președintele Colegiului Psihologilor din România, potrivit art. 41 lit. c) din Legea nr. 213/2004.
Concluzie:
Având în vedere faptul că, potrivit art. 33 lit. a) din Legea nr. 213/2004, Comitetul director „eliberează atestatul de psiholog cu drept de liberă practică”, iar potrivit art. 41 lit. a) din Legea nr. 213/2004 raportat la art. 42 alin. (1) lit. g) din Regulamentul de organizare și funcționare internă a Colegiului Psihologilor din România, președintele „semnează toate actele emise de către forurile de conducere ale Colegiului”, atestatele de liberă practică nu mai pot fi emise și semnate începând cu data de 19 aprilie 2017, neexistând forurile de conducere legale care să emită și să semneze aceste documente. Mai mult, „activitățile specifice de înregistrare și arhivare a documentelor în vederea obținerii atestatelor de liberă practică” și „activitățile specifice de relații publice, înregistrarea și actualizarea Registrului unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România” reprezintă atribuții ale structurii de suport a Colegiului Psihologilor din România, potrivit art. 58 alin. (1) și (2) din Regulamentul de organizare și funcționare internă a Colegiului Psihologilor din România și nu ale unor persoane neautorizate.
3. Securizarea actelor profesionale se realizează prin aplicarea timbrelor profesionale conținând marca „Colegiul Psihologilor din România”, acestea fiind distribuite către psihologi doar de către Colegiul Psihologilor din România, în baza unui sistem online de comandă și expediție coordonat numai de către Biroul de timbre profesionale din cadrul Departamentului juridic și de comunicare, potrivit art. 6 si 7 din Hotărârea Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 3/2013 privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică.
Concluzie:
Timbrele profesionale nu pot fi distribuite pe baza unui alt sistem de comandă și expediție, coordonat de către alte persoane decât salariații din cadrul Departamentului juridic și de comunicare. Totodată, sistemul de comandă și achiziție a timbrelor profesionale, prevăzut în Hotărârea Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 3/2013 privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 24 octombrie 2013, nu poate fi modificat sau anulat prin documente nepublicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. Potrivit hotărârii Comitetului director, timbrele profesionale se realizează de către Fabrica de Timbre, din cadrul CN Poșta Română, care a realizat matrița acestora și le produce pe bază de comandă fermă, din anul 2013 până în prezent. Orice altă persoană, fizică sau juridică, nu poate reproduce și comercializa timbrele profesionale purtând marca „Colegiul Psihologilor din România”, potrivit art. 7 alin. (4) din Hotărârea Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 3/2013 privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 24 octombrie 2013.
4. Domnul Ștefan Iulian-Laurențiu este salariat în cadrul Colegiului Psihologilor din România din data de 1 noiembrie 2005, deținând și în prezent funcția de director general în cadrul instituției, cu atribuții delegate de reprezentare, potrivit fișei de post și dispozițiilor președintelui organizației profesionale. Domnul Ștefan Iulian-Laurențiu nu putea fi disponibilizat în data de 13 iulie 2017, la acea dată neexistând foruri de conducere care să poată dispune sau aproba o decizie de concediere ipotetică, fapt constatat prin Sentința civilă nr. 8234/27 iunie 2017, pronunțată de către Judecătoria Sectorului 4 București, în dosarul nr. 10837/4/2017 (instanța de judecată a respins cererea formulată de către Florinda Tinella Golu de a prelua accesul la registrele instituției, ștampile și REVISAL), prin Sentința civilă din data de 7 iulie 2017, pronunțată de către Judecătoria Sectorului 4 București, în dosarul nr. 15002/4/2017 și Sentința civilă din data de 14 iunie 2017, pronunțată de către Judecătoria Sectorului 4 București, în dosarul nr. 10835/4/2017.
Concluzie:
Domnul Ștefan Iulian-Laurențiu reprezintă în prezent Colegiul Psihologilor din România în fața tuturor entităților și în demersurile în care este solicitat, în vederea organizării activității salariaților organizației profesionale și îndeplinirii de către aceasta a obligațiilor ce îi revin, în condițiile legii. Pentru a înlătura orice speculație pe această temă, domnul Ștefan Iulian-Laurențiu a solicitat și instanței de judecată competente ca, pe baza sentințelor mai sus amintite, să constate în mod expres nulitatea actului emis de către numita Florinda Tinella Golu fără a deține calitatea de președinte al Colegiului Psihologilor din România, în vederea informării corecte a opiniei publice. Chiar dacă nu are nicio relevanță în raport cu funcția deținută, precizăm că domnul Ștefan Iulian-Laurențiu nu a fost implicat și nu i s-a adus la cunoștință până în prezent nicio procedură desfășurată de CNATDCU sau de Ministerul Educației în legătură cu titlurile pe care le deține. De altfel, salariații Colegiului Psihologilor din România, în special domnul Ștefan Iulian-Laurențiu, sunt supuși unei campanii de denigrare și de intimidare fără precedent, promovată de către grupul ilegitim, în scopul obținerii demisiei/retragerii acestora, fapt care demonstrează că le sunt recunoscute indirect calitățile și atribuțiile. Totodată, numitul Doru Dima nu deține și nu a deținut niciodată calitatea de director general sau de salariat al Colegiului Psihologilor din România, acesta neavând încheiat un contract individual de muncă cu organizația profesională, atât pentru funcția de director general, cât și pentru o altă funcție salarizată. Menționăm faptul că directorii Colegiului Psihologilor din România reprezintă funcții salariale și nu funcții elective.
5. Numiții Florinda Tinella Golu și Ion Dafinoiu, precum și grupul organizat care le-a susținut acțiunile din data de 10 aprilie 2017 până în prezent, nu reprezintă conducerea Colegiului Psihologilor din România, fapt constatat de către instanțele de judecată, Guvernul României, RA Monitorul Oficial (care nu au aprobat publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a niciunui document emis de către aceste persoane în numele Colegiului Psihologilor din România) și recunoscut indirect de către aceștia, prin retragerea acțiunilor în justiție, în prezent neavând nicio recunoaștere legală.
Concluzie:
Crearea de către un grup ilegitim a unei clone virtuale a website-ului Colegiului Psihologilor din România nu poate înlocui organizația profesională Colegiul Psihologilor din România și nu le conferă autorilor nici un drept legitim, ci reprezintă o încercare de preluare în mod abuziv a unei instituții care funcționează în mod legal, prin dezinformarea și manipularea membrilor și solicitanților atestatelor de liberă practică. Având în vedere suportul avocațial de care au beneficiat, în cazul în care aceștia ar fi avut dreptul legitim de reprezentare după data de 19 aprilie 2017 până în prezent, orice reprezentant legitim ar fi putut obține preluarea legală a Colegiului Psihologilor din România, inclusiv a sediilor acestuia, însă în cazul grupului ilegitim, instanțele de judecată competente i-au respins solicitările și au constatat nulitatea demersurilor judiciare pe care le-a întreprins în numele Colegiului Psihologilor din România. Acțiunile grupului organizat demonstrează ilegitimitatea sa și nerecunosterea acestuia de către majoritatea membrilor și a personalului salariat al Colegiului Psihologilor din România. Astfel, acesta încearcă, într-un mod ilegal, agresiv și vulgar, să obțină solidaritatea unei părți a membrilor, speculând nevoile de atestare profesională ale acestora. De altfel, devine inexplicabilă necontinuarea activității de atestare profesională după data de 19 aprilie 2017, în cazul în care grupul ilegitim reprezentat de către Florinda Tinella Golu și ulterior, de către Ion Dafinoiu, și-ar fi apreciat activitatea ca fiind în condițiile legii. În realitate, grupul ilegitim a conștientizat permanent că nu îndeplinește condițiile legale pentru reprezentarea Colegiului Psihologilor din România, însă a sperat că prin intimidare, amenințări, violență verbală și vulgaritate la adresa personalului salariat și a membrilor, vor putea impune în mod abuziv o conducere ilegală. Din acest motiv, Colegiul Psihologilor din România s-a adresat Curții de Apel București, în vederea pronunțării unei soluții judiciare, care să facă posibilă continuarea activității de atestare profesională, în condițiile legii, formulând concomitent mai multe plângeri penale împotriva membrilor grupului ilegitim pentru comiterea infracțiunilor de fals, uz de fals și uzurpare de calități oficiale.
6. Numiții Florinda Tinella Golu și Ion Dafinoiu, precum și persoanele care le-au susținut acțiunile din data de 10 aprilie 2017 până în prezent, reprezintă o grupare ilegitimă din care fac parte cadre universitare cu funcții de conducere în învățământul universitar finanțat de la bugetul de stat, membri ai CNATDCU, oameni de afaceri, ofițeri activi sau în rezervă, precum și alte categorii privilegiate, care au făcut parte din forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, de la înființare până în prezent sau au dezvoltat afaceri de tip monopol cu teste psihologice și produse educaționale, achitate de către psihologii cu drept de liberă practică.
Perspectiva imposibilității deținerii controlului asupra organizației profesionale și a psihologilor cu drept de liberă practică din România, îi determină pe aceștia să reacționeze în mod agresiv și abuziv, urmărind să își mențină funcțiile de conducere, privilegiile, afacerile și normele didactice.
Pentru mai multe informații accesați pagina www.colegiulpsihologilordinromania.ro sau ne puteti contacta la adresa comunicare@colegiulpsihologilordinromania.ro

Colegiul Psihologilor din România
7 decembrie 2017