Demiterea directorului juridic CPR pt. deservicii aduse profesiei


Musafir

/ #428

2017-12-05 12:27

Modelul finlandez de educație vs. cel românesc. Care sunt marile diferențe

Sistemul educaţional românesc le îndeasă copiilor pe gât materii multe şi grele, însă neglijează o latură la fel de importantă, cum este psihicul.

Studiile arată că deşi IQ- ul are un mare rol în dezvoltarea unui om, baza o reprezintă tot inteligența emoţională.

Tocmai de aceea, după modelul ţărilor nordice, mai multe organizaţii cer ca profesorii să fie instruiţi ca să îi înveţe pe elevi să fie relaxaţi şi echilibraţi.

Zâmbete, bucurie şi joacă. De toate acestea are nevoie un copil ca să fie fericit la şcoală. Modelul care se aplică în Finlanda, a fost introdus şi într-o şcoală privată din Bucureşti, unde accentul se pune pe dezvoltarea inteligenţei emoţionale a celui mic. Pe principiul cu cât este mai bucuros la ore, cu atât prinde drag de carte. În curriculă există materii la care învaţă să îşi recunoască trăirile şi să se calmeze rezolvând problemele, nu fugind de ele.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/modelul-finlandez-de-educatie

Scoala romaneasca:
-fiecare profesor crede ca materia lui e cea mai importanta si scoate \"untu\" din copii
-nu exista cu adevarat scoli cu profil, cumva are legatura cu randul de mai sus (fiica mea este la una din cele mai bune scoli de arta din tara si nu are timp destul de studiat la instrumentul pentru care a mers acolo pentru ca trebuie sa invete cu orele la italiana sau alte obiecte ca sa aiba o medie mare)
-scoala gratuita nu mai e gratuita (se plateste tot: manuale, banci, termopane daca nu vrei sa vina copilul cu urechile umflate acasa, paznicul, portarul, mai nou vor sa bage catalog digital si fiecare copil plateste o suma lunar, covoare, perdele, 1 martie, 8 martie, craciun plin de atentii, uniforma, si nu-mi mai trece prin cap ce se mai cere la \"fondul clasei\"). Ah aici mai am ceva de spus.... Olimpiada se plateste. 500.000 lei vechi fara chitanta. Chiar daca anul acesta s-a tinut in scoala si orasul lui fiica-mea. Nu conteaza...este taxa. Si nu e vorba de o faza eliminatorie sau de calificare. Nu! E faza zonala.
-se practica cu foarte mare succes \"ora debusolanta\" (copilul vine acasa mai prost decat a plecat). De ce? Pai dom\'le daca odrasla dumitale nu intelege si nu-l duce capul ....necesita niste \"pregatire\" in particular. Adica intelegeti dimneavoastra
-ca sa intri ca omul la wc (cel putin in aceasta scoala/liceu) trebuie sa fii de nivelul lui Jean Cloude van Damme....adica sa poti sa \"o faci\" din spagata pe perete. Asta in caz de nu iei alta minune de virus, asa ca ne educam copii: \"fa pipi acasa dimineata pentru toata ziua\". Partea buna tine de yoga si autocontrol (banuiesc ca asta se urmareste)
-la concursuri se merge pe principiul copilului care face pregatire cu domnul x....este mai bun...merita 1 punct in plus...asa ca sansa unei burse din merit se rezuma la zero cu virgula (echivalentul 6/49)
-nu avem bude...nu avem geamuri...dar avem sali ultramoderne de baschet. Chiar iti pica fata daca le vezi. Super. Numai ca nu inteleg o faza.... e cumva baschetul sportul national a Romaniei? Nu. E OINA !!! Numai ca...ce e aia oina???? Mama baseball-ului cumva? Cine a auzit de oina? AMERICANII!!!!!!!! Pentru noi e un sport de tarani pe camp care trag cu ghioaga in ciori. Lasam valorile si traditiile. Asa ca mai bine jucam baschet. Ca doar trebuieau consumati niste bani...care erau cu dedicatie pentru anumite firme.
-coloritul politic e evident....bate la ochi...deranjeaza
-totul se \"petrece\" la Bucuresti. Cei mai buni copii sunt in Bucuresti. Mai greu cu olimpiadele internationale unde nu mai au ce face domnii cu \"greutate\"....si iaca asa mai apare cate un geniu de pe la Iasi, Vaslui, Cluj, Resita (spre disperarea unora)...in rest totul e acolo....banii sunt acolo.......provincia bex... \"ce e cu prostii aia\"... la Bucuresti \"e multi destepti\"
Sa ma scuze eventualii bucuresteni de pe aici (nu am nimic cu ei ca si oameni...de fapt nu am nimic cu nimeni...am ce am doar cu sistemul)....dar totul e asa de vizibil incat ti se face greata sa te mai gandesti la ceva bun

Lista poate continua....

Copiii cresc in stress total....vai maine am italiana am 5 pagini tema....vai maine am istoria si dam test....blablabla....bine mai....are program ca la fabrica de la 8 la 4 (cam asa invata fiica-mea, fata de celelalte scoli dupa orele normale au instrumente..cor...etc)...vine acasa....eu ma urlu la ea ca fa studiul la instrument mai intai....ea zbiara la mine ca-i pune 4 daca nu face tema mamut la italiana (am eu ceva cu doamna de italiana)....apoi ne urlam unu la altu ...ai pica ochii in gura de somn....eu o spurc pe doamna de italiana ca e o vaca incaltata si nu tine cont ca ala este liceu de arta si copiii au venit sa devina artisti nu traducatori.... ea baga cox sa termine temele....pe la 8 noaptea mai are si putin timp de studiu...apoi sta putin cu noi si se culca.
Asta e un caz fericit...de asta am si ales un liceu de arta. E mai mult de munca dar are o directie. Merge la scoala cu un scop. E mai ordonata. Activitati legate de filarmonica, de opera, de teatru...nu barbunca de la liceele teoretice. De cele industriale nu mai vorbesc ca nu merita efortul.