Semnează petiția pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%

Musafir

/ #320 Scaderea pretului nu are niciun impact in piata

2016-09-28 17:28

Preturile la medicamente, in Romania, sunt reglemetate prin Ordinul MS 75/2009, prin care se stipuleaza ca preturile la medicamente trebuie sa fie cel mult egale cu minimul din 12 tari ale UE (printre care Cehia, Polonia, Bulgaria). Datorita faptului ca rata de schimb (atat EUR, cat si non-EUR) este stabilita de Comisia de Prognoza si nu este rata BNR a zilei (sau macar o medie) de multe ori transferul din moneda straina in RON genereaza un pret mai mic decat minimul european mentionat mai sus.

Punctul despre care se vb in petitie (art 8^1) stipuleaza ca toate preturile produselor medicamentoase care si-au pierdut patentul sa coboare la pretul medicamentului generic (care tot prin acelasi ordin este stabilit la 65% din pretul medicamentului original).

FNUASS (adica fondul de compensare al CNAS) plateste, in sistem compensat, cel mai ieftin generic. Statul plateste prin sistemul de compensare CEL MAI IEFTIN GENERIC. Diferenta de pret dintre genericul (compensat) si original este platita de pacient (co-plata) numai in mod voluntar. Pacientul nu va simti scaderea pretului original in mod direct. 

Scaderea de pret (pret de catalog si nu pret de decontare) va avea urmatoarul impact: 800.000 de pacienti impactati direct de lipsa originalului de pe piata, echipe intregi de oameni dati afara... si nu va avea impactul scontat de petitie.