Semnează petiția pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%

Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru Medic primar urgenţe
Musafir

/ #50 E uşor de citit asta domnule ministru.

2016-09-27 15:14

E uşor de citit asta domnule ministru. De ce un român trebuie să plătească pe un medicament mai mult decât în celelalte ţări din UE.? De ce, de exemplu, dacă mergeţi în Ungaria veţi plăti mai puţin pe acelaşi medicament decât în România.

Cândva s-a dat un ordin 75 care stabilea un preţ mai mic la medicamente. Ghinionul nostru! S-au întâlnit ministrul cu lobbyistul. Întâi unchiul cu nepotul apoi ministrul (de pe la sănătate) cu lobbyistul (big farma). Aşa că anul asta nepotul nu a vrut să mai aplice 75 ordinul ce ieftinea medicamentele. Asta doar ca să poată da 400 milioane în plus pe medicamente! Evident, din banii noştri. Care merg la multinaţionale! Simplu?

De asta românii nu au şi nu vor avea medicamente la un preţ accesibil atunci când au nevoie. De asta nu sunt medicamente pentru copiii bolnavi de cancer şi nici spitale noi.

Pacienţii cu boli grave nu au timp să aştepte să aveţi chef să aplicaţi un ordin. De cele 400 de milioane construiam singuri măcar 2 spitale regionale de urgenţă şi rămâneau bani şi de un spital de arşi.

Soluţii sunt şi pentru stoparea exportului paralel E un suficient să dai un ordin prin care să interzici exportul medicamentelor ieftine dacă nu ai asigurat necesarul intern (se practică în lumea asta) şi să reduci taxa claw-back, aşa cum prevede proiectul meu de lege.

Asta dacă vrei. Doar dacă vrei. Dar ghinionul nostru! S-au întâlnit ministrul cu lobbyistul.

Ştiu că adevărul doare. Mă aştept, din nou, la ameninţări şi presiuni. Nu ar fi prima dată. Dar nu pot rămâne indiferent şi nici nu pot şi nici nu vreau să tac.


Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru
Medic primar urgenţe