Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM INSOLVENTA RAMNICU VALCEA :

/ #48218 Surse: Vânzarea Oltchim pe bucăţi, impusă de la Bruxelles

2016-08-26 15:26

CIOLOŞ A TRECUT PESTE CAPUL LUI PIPEREA
 BURSA 26.08.2016

  * Cele nouă pachete de active: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu, fabrica de Anhidridă ftalică
     * Rezultatul dezmembrării - la finalul lunii decembrie, după alegeri
     

       * ACTUALIZARE 14:50 Chimcomplex este interesat de vânzarea activelor de la Oltchim
     Preşedintele CA de la Chimcomplex, Virgiliu Băncilă a declarat astăzi că societatea este interesată de vânzarea activelor de la Oltchim, dar tranzacţia trebuie făcută atâr în interesul Oltchim, cat şi în interesul vânzătorului şi al cumpărătorului.
     "În ultimii trei ani Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare şi a purtat mai multe corespondenţe la autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister) în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât a vânzătorului cât şi a cumpărătorului, dar şi a societăţii Oltchim", informează reprezentanţii societăţii prin intermediul unui comunicat de presă.
     Potrivit sursei citate, gruparea activelor trebuie să se facă pe principiul funcţionalităţii acestora, grupele formate constituind entităţi funcţionale tehnologic.
     De asemenea, reprezentanţii Chimcomplex susţin că vânzătorul trebuie să ofere şi soluţii pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eşalonate într-un timp rezonabil.
     Totodată, acţionariatul Chimcomplex precizează că preţul de plecare al vaânzării să fie unul realist, să ţină cont de uzura fizică şi morală a activelor respective.
     "Prin achiziţia activelor de la Oltchim vrem să constituim Compania Romană de Chimie pe nucleul format din Chimcomplex şi Oltchim. Sinergia celor două combinate şi investiţiile preconizate vor crea o corporaţie puternică în România. Aceasta va valorifica superior resursele ţării: materii prime, personal instruit, piaţă şi tehnologie. Pe de altă parte urmărim şi evoluţiile din industria chimică din ţările vecine; suntem interesaţi şi am avut contacte cu autorităţile ucrainiene pentru a ne implica în programul de privatizare lansat în ţara vecină, Ucraina", se mai menţionează în comunicat.
     (G.F.)     
    Vânzarea "Oltchim" pe bucăţi, noua metodă de privatizare a combinatului, anunţată marţi, ar fi impusă de la Bruxelles, peste capul administratorilor judiciari, după ce Comisia Europeană a început, în aprilie, o investigaţie privind un eventual ajutor de stat, privind ştergerea datoriilor combinatului.
     Se pare că premierul Dacian Cioloş nu îşi doreşte ca, în mandatul său, ţara noastră să primească vreo sancţiune de la Comisie, astfel că ar fi agreat soluţia vânzării pe bucăţi a combinatului, pentru care au fost angajate, drept consultanţi, firmele AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei.
     "Oltchim" a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, acţiune care are ca termen finalul lunii decembrie.
     Conform surselor noastre, cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică.
     Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări. Conform unor surse, cel mai mare client al combinatului aduce 11% din venituri, iar primii 10 clienţi, 49% din venituri.
     Unele surse susţin că există 11 investitori interesaţi de activele "Oltchim".
     Avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, adminis¬trator judiciar al combinatului ne-a explicat, marţi, că varianta de vânzare pe pachete a fost solicitată de Comisia Europeană şi discutată cu creditorii, astfel încât să se asigure dis¬continuitatea dintre stat şi cumpărător, iar eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător.
     Recent, adunarea creditorilor Oltchim a aprobat extinderea perioadei de reorganizare a activităţii cu încă un an, semn că administratorul judiciar dorea să continue planul de vânzarea a Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA), societate pe care urmau să fie transferate activele bune ale companiei.
     Acum, însă, gurile rele spun că rolul administratorului judiciar a fost diminuat, iar de vânzare se ocupă noii consultanţi.
     Comisia Europeană a dat semnale că urmează să constate că societatea a beneficiat de un ajutor de stat ilegal odată cu ştergerea datoriilor. "Orice tip de ajutor ilegal poate fi recuperat de la beneficiar", avertiza Comisia în scrisoarea transmisă autorităţilor noastre. Se pare că acesta a fost substratul înţelegerii cu Dacian Cioloş de schimbare a strategiei de privatizare.
     Anunţul a fost însă făcut pe Bursa de Valori, de administratorul judiciar, chiar dacă acesta nu avea legătură cu ideea.
     "Politizarea" subiectului a venit, imediat, din partea vicepremierului tehnocrat Costin Borc, care a spus, aşa cum se practică înainte de orice campanie electorală: "Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi".
     Nu este clar cum se ajunge la acest obiectiv, în cazul vânzării pe bucăţi.
     Dar, poate că nici nu este important, întrucât termenul pentru selecţia cumpărătorilor este finalul anului, adică după alegeri.
     Noua metodă se poate împiedica însă pe parcurs.
     Avocatul Piperea ne-a precizat, miercuri, că nu este nevoie de o nouă aprobare a planului de reorganizare, după ce compania a propus vânzarea de active.
     Unele surse susţin însă contrariul, acestea precizând că este nevoie ca noua strategie să fie aprobată de creditori.
     Planul de reorganizare prevede vânzarea prin vehiculul Oltchim SPV sau conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni ale Oltchim SA, parţial sau integral sau darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi cladiri către creditorii bugetari.
     De asemenea, conform planului, activele Oltchim SA care nu concură la bunul mers al afacerii şi care nu vor face obiectul transferului către Oltchim SPV (e.g activul Ramplast, căminele de nefamilişti, terenurile din afara incintei de pe platformele industriale Valcea) vor putea fi vândute, prin licitaţie publică/negociere directă, în condiţii de competitivitate şi publicitate prealabilă, dar nu la mai puţin decât valoarea de lichidare a activului, astfel cum este stabilită prin raportul de evaluare întocmit de Winterhil Romania SRL.
     "În condiţiile în care se vor identifica oportunităţi de valorificare a patrimoniului şi afacerii Oltchim SA diferite faţă de cele prevăzute în prezentul Plan sau oportunităţi de acoperire a masei credale a Oltchim SA diferite faţă de cele prevăzute în prezentul Plan, va fi convocată Adunarea creditorilor în vederea luării unei decizii în acest sens", se mai arată în plan.
     Unii avocaţi susţin nu numai că este necesară o nouă aprobare a planului, ci şi că nemodificarea acestuia de către creditori poate conduce direct la falimentul companiei. Potrivit acestora, legea veche a insolvenţei, pe care a fost deschisă procedura la Oltchim, prevede: "Dacă debitorul nu se conformează planului sau desfăşurarea activităţii aduce pierderi averii sale, administratorul judiciar, comitetul creditorilor sau oricare dintre creditori, precum şi administratorul special pot solicita oricând judecatorului-sindic să aprobe intrarea în faliment".
     Gheorghe Piperea ne-a spus, ieri, că nu este neapărat nevoie de modificarea planului, însă că subiectul va fi supus dezbaterii creditorilor.