Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Piperea: Există deja trei investitori serioşi interesaţi de Oltchim

/ #48210 Piperea: Există deja trei investitori serioşi interesaţi de Oltchim

2016-08-25 06:51

Piperea: Există deja trei investitori serioşi interesaţi de Oltchim

„E momentul să fie vândut, pentru că am pus pe picioare combinatul, funcţionează, are profit, are EBITDA de aproape 5 milioane de euro”, susţine administratorul judiciar al companiei.

 
 

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea are deja trei investitori serioşi interesaţi să achiziţioneze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorităţi, a declarat miercuri, pentru News.ro, avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai companiei, care estimează că până la sfârşitul anului contractele ar putea fi parafate.  Negocierile cu potenţialii investitori au fost, însă, suspendate şi vor fi reluate abia după verdictul Comisiei Europene în ceea ce priveşte investigaţia demarată în cazul Oltchim, răspuns care ar putea veni în intervalul 20-25 septembrie. „Nu putem dezvălui la acest moment care este numele acestor investitori. Le vom face publice la momentul potrivit. Eu sper ca până la sfârşitul anului să avem contractele deja semnate”, a spus Piperea, pentru News.ro.

Investitorii pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016. „E momentul să fie vândut, pentru că am pus pe picioare combinatul, funcţionează, are profit, are EBITDA de aproape 5 milioane de euro, deci e pregătit de vânzare”, a consideră Piperea. Combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, a fost scos la vânzare oficial, pe bucăţi, prin nouă pachete de active. „Această metodă de vânzare a fost solicitată de partea de investiţii. Cele nouă pachete de active sunt ansabluri funcţionale care vor fi teoretic organizate ca centre de afaceri. Este o cerinţă de la Uniunea Europeană. Este o soluţie cu care au fost de acord şi investitorii. Teoretic, pot fi 2, 7 sau 9 cumpărători”, a precizat Piperea.

Avocatul afirmă că negocierile cu investitorii sunt destul de avansate, dar a decis să suspende toate negocierile privind privatizarea Oltchim, acestea urmând a fi reluate abia după ce concluzia investigaţiei Comisiei va fi cunoscută, undeva între 20 şi 25 septembrie. „Selecţia cumpărătorului/cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2016”, se arată într-un anunţ publicat marţi seara de companie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat. Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

 http://www.ziaruldeiasi.ro//stiri/