Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Oltchim se vinde pe bucăţi BURSA 24.08.2016

/ #48198 Oltchim se vinde pe bucăţi BURSA 24.08.2016

2016-08-24 09:26


PENTRU EVITAREA SANCŢIUNILOR ÎN ANCHETA PRIVIND UN EVENTUAL AJUTOR DE STAT

 

BURSA 24.08.2016

 
*  Gheorghe Piperea: "Am luat această decizie pentru a facilita vânzarea şi ca să nu mai pierdem timp inutil cu ancheta CE privind eventualul ajutor de stat"
     ----
       * ACTUALIZARE 09:16 Costin Borc: "Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim."
     Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiior cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Costin Borc a declarat că încă de la începutul mandatului său şi-a stabilit printre priorităţi Oltchim, potrivit unui comunicat al MECRMA remis redacţiei.
     Costin Borc face precizări referitoare la anunţul de iniţiere a procesului de vânzare a SC Oltchim SA, proces prevăzut în planul de reorganizare al societăţii.
     "Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Astăzi, compania şi-a anunţat intenţia de vânzare prin pachete de active şi sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă.
     Deşi este în insolvenţă, situaţia financiară a SC Oltchim SA s-a îmbunătăţit, ceea ce ne dă speranţă în găsirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activităţilor economice ale companiei, în condiţii de piaţă.
     Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi", precizează Costin Borc, conform sursei citate.
     Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sprijină transparenţa procesului de vânzare, poartă în continuare un dialog deschis cu Comisia Europeană pentru clarificarea problemelor vechi ale SC Oltchim SA, ceea ce va oferi siguranţă juridică potenţialului investitor, mai transmite comunicatul.
     ----
     Combinatul chimic "Oltchim" (OLT) va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
     Compania a invitat investitorii să depună scrisori de interes până la 30 septembrie, urmând ca selecţia să se finalizeze până la finalul anului 2016.
     Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
     "Orice tip de ajutor ilegal poate fi recuperat de la beneficiar", preciza Comisia Europeană.
     Avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al Oltchim, ne-a explicat: "Este o variantă de vânzare (n.r. vânzarea pe pachete) solicitată de Comisia Europeană şi discutată cu creditorii, astfel încât să se asigure discontinuitatea dintre stat şi cumpărător, astfel încât eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător. Am luat această decizie pentru a facilita vânzarea, pentru a nu se suspenda reorganizarea şi ca să nu mai pierdem timp inutil cu ancheta CE privind eventualul ajutor de stat.
     Creditorii au angajat o bancă de investiţii pe care am agreat-o pentru accelerarea procedurii de vânzare".
     Conform domnului Piperea, teoretic, se poate ca activele "Oltchim" să fie cumpărate de nouă investitori diferiţi, însă, practic este destul de greu să se ajungă la această situaţie: "Practic, nu prea merge. Acest ansamblu func-ţionează destul de legat".
     Compania precizează în comunicatul transmis că, deşi este în insolvenţă, veniturile acesteia şi EBITDA au depăşit estimările din planul de reorganizare.
     Investigaţia Comisiei are în vedere trei măsuri de sprijin luate de România în favoarea combinatului: "Măsura nr. 1: neexecutarea silită şi acumularea de noi datorii de către Oltchim faţă de AAAS începând din 2012. AAAS nu şi-a reluat procesul de recuperare a creanţelor pe care Oltchim i le datora, după ce privatizarea a eşuat în septembrie 2012 şi nu a solicitat rambursarea imediată a creanţelor sale prin intermediul unei lichidări a Oltchim, ci a aşteptat conversia creanţelor în acţiuni, chiar dacă procesul de privatizare a Oltchim a eşuat din nou.
     Măsura nr. 2: anularea datoriilor, în 2015, de către AAAS şi diverse întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare. În special, AAAS a fost de acord să anuleze 216 milioane euro din creanţele sale în vederea recuperării (nesigure) a unei sume de 47 de milioane euro.
      În ceea ce priveşte întreprinderile de stat, Electrica SA a fost de acord să anuleze o datorie de 112 milioane euro, SC CET Govora SA - 21,1 milioane euro, Salrom - 4,2 milioane euro şi Administraţia Naţională «Apele Române» - 2,2 milioane euro.
      Măsura nr. 3: sprijinirea operaţiunilor desfăşurate de Oltchim sub forma continuării livrărilor din partea furnizorilor publici (CET Govora şi Salrom). După eşecul privatizării din septembrie 2012, situaţia financiară a Oltchim s-a deteriorat şi producţia a fost suspendată. Oltchim şi-a reluat producţia la data de 24 octombrie 2012 datorită CET Govora şi Salrom şi care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat livrările către Oltchim (şi anume prin schimbarea sistemului de plăţi în avans cu cel de plăţi la scadenţă sau prin acceptarea amânării unor plăţi)".
     Comisia Europeană apreciază că măsurile respective pot constitui ajutoare pentru Oltchim, deoarece este posibil ca furnizorii publici şi creditorii să fi acţionat într-un mod diferit faţă de un operator economic privat în economia de piaţă aflat într-o situaţie similară.