Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Breaking News Romania

/ #46769 Constantin Niță, pus sub control judiciar de DNA! Fostul ministru este acuzat de trafic de influență

2016-04-25 16:28

Constantin Niță, pus sub control judiciar de DNA! Fostul ministru este acuzat de trafic de influență

Constantin Niță, fost ministru al Economiei și actual deputat PSD, a fost pus sub control judiciar pe cauțiune de către procurorii DNA, care îl acuză că și-ar fi traficat influența pentru suma de 30.000 de euro. Acesta a fost audiat astăzi mai bine de o oră de oamenii legii.

UPDATE 16.00: Constantin Niță a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență. Fostul ministru al Economiei trebuie să depună o cauțiune în valoare de 150.000 de lei în termen de șase zile.

Mai exact, procurorii arată în ordonanța de luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune că, în cursul anului 2013, Constantin Niță, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

Comisionul a fost pretins de Constantin Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Constantin Niță în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Constantin Niță.

În consecință, la data de 21 iulie 2013, Constantin Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București.

De asemenea, la solicitarea fostului ministru al economiei a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013.

În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Constantin Niță, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin.

UPDATE 15.20: Constantin Niță a ieșit din sediul DNA. Acesta nu a dorit să facă nicio declarație în fața jurnaliștilor.

Acesta a ajuns la sediul DNA însoțit de avocatul său.

Constantin Niță s-a mai prezentat în fața procurorilor anticorupție în anul 2013, atunci când a fost audiat în calitate de martor în dosarul "Mită la Hidroelectrica", legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. 

Fostul ministru al Economiei a anunțat, la încheierea mandatului de președinte al PSD Brașov, că se retrage din viața politică și că nu va mai candida pentru un mandat de deputat în viitorul Parlament.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/constantin-ni-