Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

#COLECTIV DISPONIBILIZARI CREANTELE SALARIALE OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM!!!!!!!!!

/ #45326 Consecință a dosarului lui Dan Șova: Patru alți avocați celebri riscă anchetarea DNA pentru legături

2015-11-25 11:20

Consecință a dosarului lui Dan Șova: Patru alți avocați celebri riscă anchetarea DNA pentru legături cu CET Govora

http://www.evz.ro/image-original.jpg

Mihai Bălan, fostul director al CET Govora, a fost arestat pentru 30 de zile
 

În septembrie, ANAF sesiza contractele încheiate de compania de stat cu patru mari case de avocatură, deși cheltuiala nu se impunea. Același argument, cheltuiala inutilă, apare și în cererea de arestare

 

Cererea de arestare formulată pe numele senatorului Dan Șova și plasarea sub control judiciar a fostului director al CET Govora readuc în discuție un raport al ANAF din 18 septembrie, raport care lua în vizor tocmai contractele încheiate de compania de stat cu diverse case de avocatură. Parte din acuzațiile pentru care DNA a cerut arestarea lui Mihai Bălan, fostul director, se regăsesc și în raportul inspectorilor fiscali.

Traficul de influență și o intermediară frumoasă

În referat se spune că denunțătoarea din dosar, o avocată care în trecut lucrase și la Societatea „Dan Șova și Asociații”, a discutat cu fostul ei șef despre un contract cu CET Govora, companie care avusese și în trecut relații de afaceri cu Șova.

Șova i-ar fi dat numărul lui Mihai Bălan și apoi contractul s-a încheiat la 5 decembrie 2011. După un an, contractul s-a consumat, el fiind reînnoit abia în mai 2013, după ce Bălan s-a întors la Govora. Timp de câteva luni Bălan a fost numit șef la falimentarul Oltchim.

 

Denunțătoarea spune că a avut cele două contracte după ce a fost de acord să-i plătească lui Șova un ”comision” de 5.000 euro lunar, adică jumătate din suma încasată de avocată.

Avocata spune că scotea lunar banii din bancă – după ce CET îi făcea plata - și îi transmitea lui Șova printr-o intermediară, Simona.

În două rânduri, când Govora întârzia cu plata, ea îi transmitea senatorului și acesta rezolva problema.

Bani în contul unei datorii la Cristian Rizea

Denunțătoarea mai spune că în 2014, CET Govora nu a mai făcut plățile și ultima plată a venit cu mare întârziere ( abia în august 2014) dar că nu a mai plătit comisionul pentru că aflase că Dan Șova e anchetat în dosarul Turceni. Comisionul total încasat de Șova ar fi de 100.000 de euro.

DNA susține că banii au mers la plata unei datorii către un alt politician, deputatul Cristian Rizea, de la care Șova a luat o casă. 5.000 de euro era rata lunară plătită de Șova, direct, șoferului lui Rizea. Casa – care i-a aparținut fratelui deputatului – costase 200.000 de euro, iar actul de vânzare-cumpărare este făcut pe numele senatorului.

Plata ratelor din contractul cu CET Govora s-a făcut pe parcu_rsul lui 2011. În 2012, când firma denunțătoarei nu a mai avut contract cu Govora, Șova tot s-a descu_rcat cu rata. Rizea și-a primit banii de la soțul unei alte avocate.

Probleme la încheierea contractelor de asistență

În vara acestui an, ANAF a verificat contractele încheiate de CET Govora cu mai multe case de avocatură, în special în anii 2014-2015.

Principala problemă era că ele nu se justificau – în opinia inspectorilor fiscali – pentru că erau prea scumpe și exista un departament juridic.

Cu_rios și totodată periculos pentru acele case de avocatură, aceleași argumente apar și în cererea de arestare.

Procu_rorii spun că atunci când Bălan, instruit de Dan Șova, a cerut departamentului juridic să încheie contractul, șeful din acea vreme al departamentului i-a spus că e prea scump, că poate încredința casei respective 4, cel mult 5 procese și că prețul unui dosar este de cel mult 1000 de euro și asta doar dacă e o obligație, pentru că altfel juriștii companiei fac foarte bine față.

http://www.evz.ro/consecinta