Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS ALERT , ALERT, ALERT, ROMANIA :

/ #39725 Prefectul de Vâlcea, în incompatibilitate şi conflict de interese

2015-06-09 18:01

http://laraport.ro/index.

Dumitru Cornoiu este şi preşedinte al Colegiului Psihologilor Vâlcea, asociaţie din care face parte şi fiul său, beneficiar al unui contract de miliarde de lei vechi cu CET Govora SA!

Concomitent cu funcţia de Prefect al judeţului Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu deţine şi funcţia de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România (CPR) – Filiala Teritorială Vâlcea. Din aceeaşi asociaţie face parte şi fiul său, Constantin Bogdan Cornoiu, specializat, conform informaţiilor postate pe site-ul oficial al CPR, în psihologia aplicată în servicii. Cornoiu junior încasează anual sume consistente în urma contractelor de prestări servicii de psihologia muncii de la instituţii şi societăţi publice. Numai de la CET Govora SA, fiul prefectului a încasat, prin încredințare directă, cel puţin 136.000 lei pe an, adică 1,36 miliarde de lei vechi!

Colegii psihologi îl acuză chiar de incompatibilitate

Situaţia din Colegiul Psihologilor Vâlcea este una explozivă, nemulţumirile fiind generate de aceeaşi atitudine inconsecventă de care este acuzat Dumitru Nicu Cornoiu şi în calitate de prefect. “În şedinţa de pe 24 mai anul cu_rent îi delegase atribuţiile de preşedinte al filialei domnului secretar Adrian Sandu, pentru că unii dintre noi i-am atras atenţia că este în incompatibilitate. A revenit asupra deciziei peste o săptămână, în şedinţa din 3 iunie şi şi-a reluat atribuţiile de preşedinte. A susţinut că nu se află în nicio situaţie de incompatibilitate. Domnia sa a fost ales în 2012 în această funcţie, concomitent cu câştigarea alegerilor de către USL. Vom sesiza toate instituţiile abilitate să cerceteze această situaţie”, ne-a declarat una dintre sursele noastre, căreia momentan îi vom păstra anonimă identitatea.

Atât Dumitru Cornoiu, cât şi secretarul Adrian Sandu nu au răspuns la repetatele noastre încercări de a-i contacta, ambii fiind plecaţi în concedii.

Preşedintele CA recunoaşte că CET Govora SA are psihologi angajaţi

Aşa cum recunoaşte şi Sorin Fodoreanu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) de la CET, Constantin Bogdan Cornoiu are încheiat un contract de prestări a serviciilor de psihologia muncii cu societatea. “În şedinţa consiliului de administraţie de acum două săptămâni am dezbătut renunţarea la astfel de contracte externe, în condiţiile în care avem şi personal angajat de specialitate. Am hotărât, totuşi, să amânăm luarea unei decizii în acest sens din raţiuni pur economice, nu legate de alte supărări, ca să mă exprim plastic, bazate pe complexitatea procesului de fuziune cu UMC Berbeşti. Gândiţi-vă că acum societatea numără aproape 2.800 de angajaţi. Vom reanaliza situaţia în şedinţa de săptămâna aceasta situaţia. Avem la CET o doamnă care s-a specializat în acest domeniu, dar care până de cu_rând a activat ca şi asistent medical. Există şi la UMC Berbeşti personal cu pregătire şi situaţie similară. Şi noi dorim să lucrăm cu angajaţii proprii, pentru a nu mai fi nevoie să externalizăm astfel de servicii”, ne-a declarat Sorin Fodoreanu.

Buget dublu pentru “alte servicii executate de terţi” aprobat de consilierii judeţeni

Din informaţiile noastre Claudia Joică este psiholog atestat, specialzat şi recunoscut în breaslă, fiind angajată la CET Govora. Tot din informaţiile noastre, tariful minim perceput pentru serviciile de asistenţă psihologică la CET este de 80 de lei de persoană, anual. La un număr de aproape 1.700 angajaţi, ar rezulta că fiul prefectului Dumitru Nicu Cornoiu a încasat de la societatea la care acţionar unic este judeţul Vâlcea aproape 136.000 lei, adică 1,36 miliarde de lei vechi!

În şedinţa ordinară din 29 mai, CJ Vâlcea a aprobat bugetul CET Govora SA. Din document reiese că a fost dublată suma prognozată a fi cheltuită pentru “Alte servicii executate de terţi”, de la 9,72 milioane lei, la 18,53 milioane lei!

Hotărârea CJ privind bugetul CET a trecut şi pe sub ochii prefectului

Articolul 253 din Codul Penal al României stabileşte că funcţionarii publici nu pot lua parte la luarea unei decizii dacă aceasta aduce beneficii materiale pentru propria persoană, o rudă ori un afin până la gradul II.

În calitate de preşedinte al Colegiului Psihologilor, Cornoiu senior pune parafă pe orice act profesional necesar lui Cornoiu junior pentru a încheia contracte comerciale.

În calitate de prefect, Cornoiu senior acordă aviz de legalitate hotărârilor CJ Vâlcea. CJ Vâlcea este unic acţionar la CET Govora SA şi dezbate şi aprobă inclusiv bugetul anual de venituri şi cheltuieli al societăţii. Din poziţia de prefect, Cornoiu poate condiţiona spre beneficiul propriu sau al apropiaţiilor, avizul de legalitate. “Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru aceste categorii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”, mai prevede Codul Penal.