Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM:
Musafir

/ #36756 23 septembrie, data la care se va depune raportul trimestrial al Oltchim

2015-04-27 06:23

23 septembrie, data la care se va depune raportul trimestrial al Oltchim

Tribunalul Vâlcea a aprobat miercuri planul de reorganizare şi funcţionare al combinatului Oltchim, propus de administratorii judiciari ai societăţii. Acest plan urmează să fie implementat în termen de 36 de luni de la aprobare. În soluţia dată de judecătorul sindic se menţionează că, „în temeiul art. 101, alin. 1 din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei: confirmă Planul de reorganizare propus de Consorţiul ROMINSOLV SPRL şi BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL, fila 77 din Planul de reorganizare, cu scenariile A şi B, capitolul 1.1.1., filele 83-90 din Planul de reorganizare votat în şedinţa Adunării Creditorilor din data de 09.03.2015. Stabileşte termen de fond 23.09.2015, în vederea depunerii Raportului trimestrial, prevăzut de dispoziţiile art.106 din Legea nr.85/2006. Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare”.
Instanţa dispusese amânarea discuţiilor pentru confirmarea planului de reorganizare din 25 martie pentru 22 aprilie, după ce Electrica Furnizare a depus o contestaţie care a fost, ulterior, respinsă. Electrica Furnizare reprezintă unul dintre principalii creditori ai Oltchim. Compania a contestat tabelul definitiv al creanţelor şi planul de reorganizare aprobat la începutul lunii martie, pe motiv că i-a fost subevaluată garanţia la 30% din valoarea creanţei.

Încă 3 – 4 ani de incertitudine

Planul de reorganizare a combinatului a fost aprobat de creditorii Oltchim pe 9 martie. Acesta prevedea vânzarea combinatului către un investitor privat, soluţie încercată în mai multe rânduri, dar la care administratorii judiciari încă mai speră: „Combinatul vâlcean nu mai este un pacient în comă, ci s-a stabilizat şi se află în convalescenţă. Din acest motiv, putem spune că reorganizarea a devenit posibilitatea valorificării unei oportunităţi şi nu o metodă de salvare de la faliment. Excludem, în continuare, posibilitatea falimentului”, a declarat Gheorghe Piperea, unul dintre administratori. Aceştia au decis să continue restructurarea şi eficientizarea Oltchim, pentru a face societatea mult mai atractivă, după tentativele eşuate de vânzare din ultimii doi ani.
Planul aprobat de creditori prevede o perioadă de reorganizare, care s-ar derula pe parcursul a trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Planul prevede trei variante de valorificare a patrimoniului combinatului, una dintre acestea având în vedere vânzarea Oltchim SPV.
Administratorii judiciari prevăd ca modalitate de reorganizare a societăţii restructurarea operaţională, restructurarea corporativă şi conversia parţială sau totală a creanţelor creditorilor bugetari în părţi sociale, precum şi vânzarea activităţii societăţii.

Obiecţiile disponibilizaţilor vor fi rezolvate punctual

La tribunal au fost prezenţi şi o parte dintre disponibilizaţii Oltchim, care au dorit să afle încă o dată, fără succes, ce şanse au să-şi primească salariile compensatorii: „Sigur, disponibilizaţii au obiecţii, care vor fi luate punctual şi vor fi rezolvate conform legii”, a spus Piperea, care le-a explicat celor care l-au întrebat unde sunt banii lor, că „există încă 64 de milioane de lei de plătit la CET, fără de care nu putem să funcţionăm. Trebuie să vă intereseze acest aspect, pentru că salariaţii de la CET ar putea să fie în aceeaşi situaţie ca şi dumneavoastră”, le-a spus Piperea oamenilor furioşi.
Foştii angajaţi au dreptul la salarii compensatorii, în funcţie de vechime, între 6 şi 18, până în 50.000 de lei de persoană. „Acum urmează greul şi mai greul, pentru că trebuie să ţinem în viaţă societatea, până vom reuşi să vindem SPV-ul, iar, dacă nu vom reuşi, va trebui să ţinem în viaţă societatea să-şi plătească datoriile curente, pe cele din urmă care sunt prevăzute în planul de reorganizare, adică vreo 307 milioane de euro, restul urmând să fie şterse şi să i-l dăm curat onorabilului stat român peste 3 – 4 ani şi să-l privatizeze sau nu, după caz”, a mai declarat Piperea, la ieşirea din tribunal.

Memoriu pentru recuperarea salariilor compensatorii


În numele foştilor angajaţi s-a depus la tribunal şi un memoriu pentru a primi ajutor pentru recuperarea drepturile băneşti. Disponibilizaţii s-au arătat nemulţumiţi de declaraţiile pe care administratorii le-au dat în faţa instanţei de judecată, cum ar fi cea legată de existenţa unor persoane împuternicite să-i reprezinte în privinţa salariilor compensatorii, faptul că aceştia s-ar folosi de semnăturile lor, motiv pentru care au semnalat falsul şi uzul de fals. De asemenea, oamenii s-au arătat furioşi şi pe declaraţiile potrivit cărora ar fi început să se achite o parte din salariile compensatorii, în contextul în care în contul fiecăruia s-au virat doar câte 500 de lei. Doar 25 de disponibilizaţi ar fi primit câte 10.000 de lei fiindcă suferă de cancer, în ultimul stadiu.
Foştii angajaţi au făcut referire şi la noua secţie de electroliză, care se preconizează ce se va înfiinţa, susţinând că, pentru acest lucru, este nevoie de 60 de milioane de euro, nu doar 25 de milioane cât a fost suma prognozată de administratori. Disponibilizaţii mai cred că, dacă se va lua o parte din salariile şefilor, s-ar recupera o parte din datorii.

Sindicaliştii salută decizia

Sindicaliştii salută aprobarea planului de reorganizare, spunând, însă, că această hotărâre îi responsabilizează pe administratorii judiciari. „Este o decizie bună a judecătorului sindic, de a aproba planul de reorganizare al combinatului vâlcean, cu cele două variante: fie vânzarea activului Oltchim SPV, fie conversia în părţi sociale a creanţelor Oltchim. Este o mare responsabilitate pentru administratorii judiciari. Sincer, cred că-şi vor da demisia, nu cred că vor fi în stare să ducă la bun sfârşit acest plan de reorganizare şi funcţionare al Oltchim”, a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu. Acesta mai spune, însă, că decizia de miercuri salvează de la faliment combinatul vâlcean.
Oltchim Râmnicu Vâlcea se află de doi ani în insolvenţă, după ce fusese aproape de închidere în anul 2012. Societatea mai are 2.300 de salariaţi şi a fost propus în mai multe rânduri pentru a fi privatizat, dar nici un investitor nu s-a prezentat la licitaţii.