Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #36131 Nu este drept ca disponibilizaţii de la Oltchim să primească banii în 3 ani.

2015-04-09 08:31

Publicat în Economie

ADRĂNEL COTESCU: Nu este drept ca disponibilizaţii de la Oltchim să primească banii în 3 ani 

 APR 08, 2015  SCRIS DE  MAGDA POPESCU

http://www.voceavalcii.ro/2015040827908

Prin intermediul unei interpelări adresată ministrului delegat pentru Dialog Social Liviu POP, senatorul PNL Adrănel Cotescu este interesat de modalitatea concretă în care se va realiza plata salariilor compensatorii disponibilizaţilor de la Oltchim. De asemenea, parlamentarul vâlcean este interesat să afle dacă Liviu Pop, în calitatea lui de ministru pentru Dialog Social, având atribuţii în facilitarea desfăşurării dialogului în vederea obţinerii unui consens, va sprijini iniţiativa mai multor parlamentari de Vâlcea şi Argeş, prin care se propune cumpărarea de către statul român a creanţei salariale. Dacă nu, senatorul Cotescu este dispus să accepte orice altă soluţie propusă pentru salariilor compensatorii ale disponibilizaţilor de la OLTCHIM, pentru a nu se ajunge la plata acestora în decursul a 3 ani, în situaţia ipotetică a aprobării planului de reorganizare de către judecătorul sindic.

„În data de 09.03.2015, a avut loc Adunarea Generala a Creditorilor Oltchim S.A., având ca ordine de zi exprimarea votului cu privire la Planul de Reorganizare propus de consorţiul de administratori RomInsolv SPRL şi BDO Bussines Restructuring. Deşi planul a fost votat de majoritatea creditorilor prezenţi, urmează ca acesta să fie supus aprobării judecătorului sindic la termenul din 25 martie a.c.

Chiar şi în ipoteza în care ar acest plan de reorganizare ar fi confirmat, condiţia gravă a disponibilizaţilor subzistă, aceştia urmând a-şi recupera în totalitate drepturile salariale în decursul a 3 ani. În aceste condiţii, nu se poate susţine că s-ar rezolva situaţia foştilor angajaţi ai OLTCHIM, având în vedere cazurile tragice rezultate din imposibilitatea efectivă a asigurării mijloacelor de existenţă a sute de familii din judeţul Vâlcea.

O posibilă soluţie ar fi cumpărarea creanţei salariale de către statul român – acţionar majoritar al OLTCHIM SA, având în vedere că Ministerul Finanţelor Publice nu ar înregistra niciun fel de pierdere, această creanţă urmând a fi acoperită conform planului de reorganizare.

Subsemnatul, împreună cu alţi 5 parlamentari (deputaţii Traian Dobrinescu, Romeo Rădulescu şi Mihai Deaconu - deputat de Argeş - şi senatorul Remus Daniel Niţu), am înaintat deja această propunere Primului Ministru Victor Ponta, prin adresa depusă la Secretariatul General al Guvernului înregistrată cu nr. 17/3302/19.03.2015 şi Ministerului Finanţelor Publice, prin adresa înregistrată sub nr. 18417/19.03.2015", arată senatorul liberal în interpelarea sa.