Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #34909 Fostul prefect Petre Ungureanu i-ar putea lăsa pe râmniceni fără Dealul Capela

2015-03-03 07:31

Fostul prefect Petre Ungureanu i-ar putea lăsa pe râmniceni fără Dealul Capela

Avocatul cere în numele moştenitorilor boierului Pleşoianu sute de hectare de pădure. IPJ Vâlcea a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu.

Dealul Capela ar putea ajunge în proprietatea moştenitorilor familiei Pleşoianu, care cer Direcţiei Silvice Vâlcea nu mai puţin de 574 de hectare de pădure. O parte din moştenitori sunt reprezentaţi în instanţă de avocatul Petre Ungureanu, fost prefect şi preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Fond Funciar între 2009-2012.
În 2007, Comisia Judeţeană le valida moştenitorilor boierilor Pleşoianu, la propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar Livezi, dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 113 hectare de pădure. Reprezentanţii Direcţiei Silvice au considerat atunci că solicitarea este lipsită de temei întrucât moştenitorii aveau dreptul la 45 de hectare de pădure, suprafaţă pe care au şi fost puşi în posesie în 2006, prin procesele verbale de punere în posesie înregistrate la Ocolul Silvic Horezu sub nr. 6630/09.11.2006.
Dată fiind situaţia, juriştii Direcţiei Silvice au atacat în instanţă Hotărârea nr. 8/18.01.2007, hotărârea Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Aceştia au motivat în faţa magistraţilor, printre altele, că membrii Comisiei Locale Livezi nu au ataşat la dosar documentaţia care să menţioneze amplasamentul celor 113 hectare de pădure solicitate de moştenitorii lui Pleşoianu, respectiv planul parcelar. De asemenea, juriştii au arătat că nici Comisia Judeţeană nu şi-a îndeplinit obligaţia de a verifica legalitatea propunerii înaintate de Comisia Locală şi nici existenţa actelor doveditoare sau autenticitatea acestora.
Magistraţii le-au dat atunci dreptate juriştilor Direcţiei Silvice Vâlcea şi au menţionat în sentinţa civilă nr. 470/2008 mai multe aspecte, printre care: “Comisia Locală Livezi nu a fost în măsură să probeze faptul că a efectuat aceste verificări, nu a identificat vechiul amplasament solicitat şi, ca urmare, nu a fost în stare să probeze nici dacă titlurile de proprietate pentru acest amplasament au fost emise cu respectarea dispoziţiilor legii fondului funciar”. Astfel, sentinţa civilă dată în 2008 de Judecătoria Bălceşti a anulat hotărârea nr.8/18.01.2007 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Sentinţa judecătorilor din Bălceşti a fost menţinută şi de Tribunalul Vâlcea, care a respins recursul formulat de cele două comisii de aplicare a Legii Fondului Funciar.

Prefectura a ignorat decizia instanţei

Decizia instanţei nu i-a descurajat pe moştenitorii lui Aurel Pleşoianu, respectiv Grigore Pleşoianu. În 2008, aceştia au cerut validarea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 461 de hectare de teren forestier. Solicitarea a fost aprobată de Comisia Locală şi validată de Comisia Judeţeană de Fond Funciar. Suprafeţele menţionate au fost înscrise în Anexa nr. 42, pentru a fi puse în posesie pe teritoriul administrativ al altor localităţi, întrucât în Livezi nu mai există suprafeţe disponibile. Ca şi în cazul celor 113 hectare, Comisa Locală nu a stabilit vechiul amplasament şi nici nu a întocmit planul de delimitare şi parcelare. Juriştii Direcţiei Silvice susţin că documentul în baza căruia s-a făcut solicitarea pentru 258 de hectare din totalul de 461, respectiv Fişa moşiei Pârâieni, proprietatea boierului Gr. V. Pleşoianu, care a fost întocmită în 1935, probează dreptul de proprietate doar pentru 149,9 hectare de pădure.
În februarie 2009, Comisia Judeţeană de Fond Funciar, în fruntea căreia se afla prefectul Radu Renga, a validat înscrierea în Anexa nr. 42 a suprafeţei de 574 de hectare de teren forestier.
Prefectura a ignorat decizia Tribunalului Vâlcea şi a trecut în anexă şi suprafaţa de 113 hectare de pădure care a făcut, în 2007, obiectul litigiului dintre Direcţia Silvică şi cele două comisii de fond funciar. În urma validărilor făcute în 2009, Direcţia Silvică Vâlcea încearcă de câţiva ani să anuleze în instanţă hotărârea Prefecturii prin care li se recunoştea moştenitorilor dreptul la 574 de hectare de pădure.

Dealul Capela ar putea ajunge la moştenitorii lui Pleşoianu

Unii din moştenitorii boierilor Pleşoianu sunt reprezentanţi în instanţă, în procesul cu Direcţia Silvică Vâlcea, de avocatul Petre Ungureanu. Fost prefect al judeţului Vâlcea între 2009-2012, Petre Ungureanu a devenit avocatul tuturor moştenitorilor la scurt timp după ce a fost schimbat din funcţie. Ulterior, unii dintre moştenitori au apelat la ajutorul unui alt avocat. În urmă cu un an, avocatul Petre Ungureanu a transmis o notificare Direcţiei Silvice în care solicita punerea la dispoziţie a 113 hectare de pădure. De asemenea, o altă notificare a ajuns la sediul instituţiei, dar din partea unei avocate, pentru suprafaţa de aproape 300 de hectare de pădure. Pentru că pe teritoriul comunei Livezi nu mai sunt suprafeţe disponibile pentru împroprietărirea clienţilor avocatului Petre Ungureanu, Direcţia Silvică Vâlcea ar trebui să pună la dispoziţia moştenitorilor, dacă va pierde procesul, pădure în alte localităţi.
Fostul prefect de Vâlcea ar vrea pentru clienţii săi pădure pe Dealul Capela, în localitatea Băbeni sau în staţiunea Băile Olăneşti. Dată fiind notorietatea de care se bucură, nu ar fi exclus ca avocatul să câştige şi acest proces, iar persoanele care au cerut pădure în Livezi, localitate situată la circa 100 de kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea, să primească pădure pe Dealul Capela.

Direcţia Silvică solicită Primăriei Livezi anularea actelor de reconstituire

Potrivit Inspectoratului de Poliţie al judeţului Vâlcea, în acest caz a fost deschis şi un dosar penal, poliţiştii efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Direcţia Silvică Vâlcea a depus în luna noiembrie a anului trecut o plângere împotriva Comisiei Locale de Fond Funciar Livezi pentru atribuiri ilegale, iar dosarul penal este în lucru la Poliţia oraşului Bălceşti.
Totodată, Direcţia Silvică solicită primarului comunei Livezi, printr-o adresă oficială, constatarea nulităţii actelor de reconstituire a suprafeţei de 574 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră.