Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #34902 Râmnicenii au ajuns să le plătească popilor facturile la apă şi căldură

2015-03-03 00:37

Râmnicenii au ajuns să le plătească popilor facturile la apă şi căldură

În ciuda criticilor din plen, CL Râmnicu Vâlcea a aprobat ca 80.000 de lei din bugetul primăriei să fie alocaţi numai pentru plata utilităţilor bisericilor

În timp ce mii de râmniceni trăiesc de azi pe mâine şi nu mai ştiu cum să facă rost de bani pentru a-şi achita facturile, una din cele mai bogate instituţii din judeţ - Arhiepiscopia Râmnicului - îşi plăteşte apa şi căldura cu fonduri de la bugetul local. Într-un gest de bunăvoinţă extremă, Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a alocat Bisericii aproape 80.000 de lei, pentru plata utilităţilor.
În motivarea proiectului de hotărâre care a ajuns pe masa consilierilor locali în şedinţa ordinară de la sfârşitul lui februarie, se arată că Arhiepiscopia Râmnicului solicită bani pentru acoperirea cheltuielilor cu utilităţile înregistrate în sezonul rece 2014-2015, la sediul din Strada Episcopiei. Biserica a cerut să i se aloce din bugetul primăriei, de la Capitolul “Cultură, recreere şi religie”, suma de 78.405 lei. Solicitarea a stârnit comentarii ironice din partea unor consilieri municipali, care au apreciat că suma e mult prea mare pentru a fi acoperită din bugetul local pe 2015.
“Pentru bugetul primăriei e o sumă importantă, dar pentru Arhiepiscopia Râmnicului e o sumă insignifiantă. Mă gândesc să nu se supere. Eu ştiu că foarte mulţi gândiţi ca şi mine, însă nu vă lasă doctrina partidului să spuneţi, pentru că toţi gândiţi că vă ajută Dumnezeu la alegeri. Cu aceşti bani se putea susţine un act de cultură, care ar fi lăsat ceva în urmă, că nu stă Arhiepiscopia în banii ăştia, sunt sigur de asta”, a spus consilierul Dumitru Ţârdea, în timpul şedinţei.
Cu toate acestea, de frică să nu-l mânie pe Dumnezeu, mai ales că se apropie campania electorală, aleşii municipali au votat proiectul de hotărâre.

200 de mii de lei pentru reparaţii la biserici, în 2014

Anul trecut, CL Râmnicu Vâlcea a aprobat nu mai puţin de 200.000 de lei pentru reparaţii la bisericile din oraş şi praznice, în timp ce pentru organizarea unor concursuri şcolare s-au alocat cu greu câteva mii de lei.
De exemplu, doar în şedinţa din luna octombrie 2014 s-au alocat aproape 30.000 de lei mai multor lăcaşe sfinte de pe raza municipiului. Parohia “Toţi Sfinţii” a primit atunci 10.000 de lei pentru decontarea unor lucrări la acoperiş, în timp ce parohiei din Colonie Nuci i s-au alocat 15.000 de lei în vederea achitării unor facturi restante. Consilierii municipali au aprobat în aceeaşi şedinţă o sponsorizare de 2.000 de lei pentru sărbătorirea hramului bisericii din incinta Centrului de Instruire “Panait Donici”.
Cea mai mare investiţie a municipalităţii din ultimii ani a fost cu siguranţă cea din ograda Parohiei “Toţi Sfinţii”. După dărâmarea vechii grădiniţe din curtea bisericii cu acelaşi nume, edilii din Râmnicu Vâlcea au fost forţaţi să investească 2.536.746 lei în reconstrucţia unei noi unităţi de învăţământ preuniversitar, întrucât Biserica nu a putut aloca mai mult de 300.000 de lei.

“Pentru bugetul primăriei e o sumă importantă, dar pentru Arhiepiscopia Râmnicului e o sumă insignifiantă. Mă gândesc să nu se supere. Eu ştiu că foarte mulţi gândiţi ca şi mine, însă nu vă lasă doctrina partidului să spuneţi, pentru că toţi gândiţi că vă ajută Dumnezeu la alegeri”, Dumitru Ţârdea, consilier municipal UNPR.

După faptă, nu-i răsplată: ÎPS Varsanufie vrea sediul liceului “Mircea cel Bătrân”

Şi, în timp ce Consiliul Local Râmnicu Vâlcea exagerează dând prea multe semne de bunăvoinţă faţă de Arhiepiscopia Râmnicului, ÎPS Varsanufie Gogescu se pregăteşte să lase în stradă peste 1.300 de elevi. Mai marii Bisericii din judeţul Vâlcea intenţionează să revendice clădirea în care funcţionează, din 1954, liceul “Mircea cel Bătrân”.
“În Consiliul Local am aprobat bani pentru construirea de biserici, pentru editarea de cărţi, dar n-am primit nimic la schimb. Să-şi plătească cheltuielile, pentru că au fonduri proprii şi nu au dat niciun semn de bunăvoinţă ba, mai mult, acum revendică şi clădirea liceului Mircea cel Bătrân”, a declarat consilierul municipal Iulian Voicu.
Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Vâlcea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Râmnicului au contactat deja o firmă de avocatură în vederea introducerii acţiunii de revendicare în instanţă.