Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS OLTCHIM:

/ #34586 Re: Administratorii judiciari speră să vândă Oltchim până la finalul anului BURSA 25.02.2015

2015-02-25 13:16

#34585: BREAKING NEWS OLTCHIM: - Administratorii judiciari speră să vândă Oltchim până la finalul anului BURSA 25.02.2015 

 continuarea...

*  Datorii de circa 50 milioane de euro cumulate în perioada insolvenţei
     În cei doi ani de insolvenţă, Oltchim a cumulat datorii de circa 50 milioane de euro, potrivit planului de reorganizare propus creditorilor. Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring a explicat: "Estimăm că aceste datorii pot fi achitate în aproximativ doi ani. Circa 9-10 milioane de euro sunt creanţele salariaţilor, respectiv plăţile compensatorii către disponibilizaţi şi cele două salarii şi jumătate per salariat rămase restante din perioada în care Oltchim nu a funcţionat deloc, înainte de intrarea în insolvenţă. Compania mai are datorii către furnizori interni şi externi şi o sumă importantă - 62 milioane de lei către CET Govora pentru furnizarea de abur tehnologic".
     La rândul său, Gheorghe Piperea a subliniat că Oltchim a agreat cu CET Govora un plan de plată eşalonată a datoriei, care a început deja şi a subliniat că societatea vâlceană a plătit mereu factura pentru electricitatea livrată de CET.
     Anul trecut, Oltchim a continuat să înregistreze o pierdere netă, în scădere faţă de cea raportată în 2013. Administratorii speră ca 2015 să vină cu un profit net pentru societate.
     
     *  Planul B
     RomInsolv şi BDO Business Restructuring au şi un plan B pentru Oltchim, în cazul în care investitorul întârzie să apară: societatea îşi continuă activitatea aşa cum este acum, cu identificarea de soluţii de finanţare pentru majorarea producţiei.
     Administratorii Oltchim susţin: "Presupunând că Oltchim rămâne cu condiţiile actuale de 30% utilizare a capacităţii de producţie, din simularea noastră reiese că, pe următorii 5 ani, există posibilitatea realizării unei cifre de afaceri cumulate de 1,5 miliarde euro, din care exporturi de 1,1 miliarde euro şi numai 200 milioane euro importuri. În următorii 5 ani, putem face plăţi către bugetul consolidat al statului provenite din TVA, impozite, taxe aferente salariilor de aproximativ 390 milioane euro, la care se adaugă plăţi către bugetul local pentru următorii 5 ani de aproximativ 4,1 milioane euro".
     Ei au mai spus că aprobarea planului de reorganizare propus mai înseamnă păstrarea unui număr de aproximativ 5.500 de locuri de muncă din Oltchim şi din industria orizontală direct dependentă de societate.
     
     Salariaţii Direcţiei Petrochimice Bradu a Oltchim SA au trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi ministrului Economiei Mihai Tudose, în care protestează împotriva transformării rafinăriei Arpechim, deţinută de Petrom, în depozit şi împotriva planului de reorganizare a Oltchim.
     Ei arată, în scrisoare: "A fost elaborat planul de reorganizare. Nu am citit despre o strategie: de unde se aduce materia primă, ce investiţii se vor face pentru a putea porni instalaţiile Oxo-Alcooli şi, ulterior AF-DOF. Planul de reorganizare este o prezentare (istoric+bilanţ contabil), iar reorganizarea este bazată pe ipoteze şi scenarii".
     Slariaţii Oltchim reproşează administratorilor companiei că nu au luat în calcul posibilitatea repornirii Petrochimiei, care poate asigura materia primă pentru instalaţiile Propenoxid şi OXO, de pe platforma de la Vâlcea, la un preţ scăzut. "Din păcate, conductele special prevăzute, pe o lungime de 82 Km, pentru a aproviziona Oltchim-ul cu etilenă şi propilenă vor ajunge tot la fier vechi sau vor fi mâncate de rugină. Într-adevăr, este nevoie de investiţii pentru repornire, dar, apoi, situaţia contabilă va arăta pe plus", se arată în documentul citat, prin care angajaţii combinatului fac apel la autorităţi pentru salvarea petrochimiei.