Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS OLTCHIM:

/ #34585 Administratorii judiciari speră să vândă Oltchim până la finalul anului BURSA 25.02.2015

2015-02-25 13:15


BURSA 25.02.2015
 
CREDITORII CONVOCAŢI PENTRU APROBAREA PLANULUI DE REORGANIZARE
 

*  Bogdan Stănescu: "Evoluţia pozitivă a combinatului din ultimele luni a stârnit interesul investitorilor"
       Administratorii judiciari ai Oltchim (RomInsolv şi BDO Business Restructuring) au anunţat ieri că planul de reorganizare a societăţii aflată în insolvenţă de aproape doi ani presupune vânzarea către un investitor privat, soluţie pe care au mai încercat-o, fără succes.
     Avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul RomInsolv, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Acum vânzarea Oltchim nu mai stă sub presiunea timpului. În plus, combinatul vâlcean nu mai este un pacient în comă, ci s-a stabilizat şi se află în convalescenţă. Din acest motiv, putem spune că reorganizarea a devenit posibilitatea valorificării unei oportunităţi şi nu o metodă de salvare de la faliment. Excludem în continuare posibilitatea falimentului".
     Domnia sa susţine că Oltchim a înregistrat o evoluţie bună în ultimele luni şi şi-a recâştigat credibilitatea ca partener de afaceri. "Varianta vânzării am mai încercat-o şi a fost un eşec. Am preferat să nu mă duc cu mârţoaga la iarmaroc şi să o vând pe trei gâşte şi am decis să continuăm restructurarea şi eficientizarea pentru a face societatea mult mai atractivă. Acum putem vinde Oltchim prin planul de reorganizare, cu alte premise, pornind de la îmbunătăţirea situaţiei financiare".
     Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim a depus pe 5 februarie, la Tribunalul Vâlcea, planul de reorganizare a activităţii combinatului. Pentru aprobarea acestuia, creditorii au fost convocaţi pe data de 9 martie 2015.
     La rândul său, Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim, a spus că evoluţia pozitivă a combinatului din ultimele luni a atras mai mulţi investitori, dar şi fonduri de investiţii dispuse să finanţeze combinatul. Domnia sa a precizat: "Dacă vom avea o ofertă concretă, o vom prezenta creditorilor. Reorganizarea durează trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, dacă va fi nevoie. Teoretic, putem vinde Oltchim şi în anul III al reorganizării. Noi sperăm să se întâmple în acest an sau anul viitor. Planul de reorganizare are ca scop obţinerea celui mai bun preţ pentru vânzarea Oltchim SPV, o societate viabilă, restructurată profund, capabilă de a se autofinanţa şi de a face performanţă pe piaţă produselor petrochimice".
     Administratorii au încredere că vor obţine acordul creditorilor şi susţin că s-au consultat cu principalii creditori înainte de întocmirea planului. Gheorghe Piperea a mai spus că planul este susţinut şi de Ministerul Economiei.
     Conform proiectului de reorganizare, începând cu luna octombrie 2014, EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) Oltchim a crescut de la o medie lunară de 300.000 euro în trimestrul IV 2014, la 700.000 euro în luna ianuarie 2015.
     Administratorii afirmă: "Oltchim este exportator net. La nivel anual, unul din indicatorii care au contat în decizia reorganizării a fost balanţa comercială netă de 88 de milioane de euro în favoarea Oltchim. Altfel spus, din cifra de afaceri de 141 de milioane de euro, 100 de milioane euro au reprezentat exporturi, pentru care am utilizat importuri de numai 12 milioane de euro. Societatea a ajuns la un punct de echilibru".
     Ei susţin că rezultatele bune au fost realizate în principal prin managementul foarte eficient al resurselor proprii, societatea necontractând credite pentru a finanţa capitalul de lucru.
     Recâştigarea pieţelor externe a fost dificilă, în opinia administratorilor: "În primele trei luni ulterioare intrării în procedura insolvenţei, combinatul livra lunar aproximativ 2.300 tone polioli - polieteri (principalul produs fabricat de societate, cu o pondere de aproximativ 71% în cifra de afaceri). Treptat, la acest produs s-a ajuns la o medie de 4.000 tone livrări lunare în semestrul I 2014 şi, începând cu luna octombrie 2014, se livrează, în medie, 6.000 tone lunar".
     Conducerea Oltchim a declarat, în conferinţa de ieri, că şi-a recâştigat, anul trecut, vechii parteneri şi a reuşit să contracteze pe termen lung (un an) 80% din producţia acestui an. În prezent, Oltchim funcţionează la 30% din capacitate, iar administratorii propun şi redeschiderea altor secţii pe parcurs ce fac rost de fonduri.
     *  Investiţii realizate de 2,4 milioane de euro
     Conform sursei citate, în perioada iunie 2014 - februarie 2015, Oltchim a investit suma de 2,45 milioane euro în lucrări majore de revizii şi reparaţii. Astfel, a fost schimbat integral un electrolizor în cadrul principalei instalaţii de producţie, respectiv instalaţia de electroliză cu membrană. Valoarea totală a reabilitării a fost de aproximativ 800.000 euro.
     În prezent, este în derulare efectuarea reviziei capitale la o linie de fabricaţie la instalaţia de var industrial. Contravaloarea lucrărilor care vor fi efectuate este de 450.000 euro, iar lucrarea care a fost demarată în noiembrie 2014 va fi finalizată în martie 2015.
     Administratorii susţin că au demarat şi procedura pentru schimbarea a încă unui electrolizor în cadrul instalaţiei de electroliză cu membrane, echipamentele în valoare de aproximativ 800.000 euro fiind deja contractate (achitarea acestora va fi efectuată până la finele lunii februarie 2015).
     De asemenea, parcul propriu de vagoane specializate prin intermediul cărora se comercializează produsele finite (sodă caustică lichidă) şi se aprovizionează materiile prime (propilenă, clor), a fost parţial reparat.
     În planul de reorganizare sunt prevăzute, pentru primele 5 trimestre, noi investiţii în suma totală de aproximativ 4,2 milioane de euro, toate având efect de levier în rezultatele economico-financiare prin creşterea randamentului instalaţiilor, scăderea consumurilor unitare şi creşterea productivităţii, după cum previzionează RomInsolv şi BDO Business Restructuring. Nu trebuie să omitem creşterea calităţii produselor finite, respectiv consolidarea şi creşterea potenţialului, prin acest rezultat, a relaţiilor comerciale.
     *  Noi măsuri de eficientizare
     Alte măsuri de eficientizare invocate de administratorii Oltchim se referă la optimizarea suplimentară a structurii organizatorice şi diminuarea cheltuielilor fixe cu aproximativ 450.000 euro lunar, prin creşterea productivităţii totale a muncii: "În plan ne referim la măsuri cantitative de reducere a organigramei cu aproximativ 500 de locuri de muncă neproductive (din locaţii şi instalaţii fără perspectivă de activitate, personal din pavilionul central) şi măsuri calitative de evaluare corectă a activităţii desfăşurate de fiecare salariat şi de aplicare corectă a prevederilor contractului colectiv de muncă. Salariaţii disponibilizaţi în urma confirmării planului de reorganizare vor beneficia de plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă".
     Astfel, în funcţie de rezultatele economice ale societăţii debitoare, există premisele că aceştia să primească lunar o sumă egală cu salariul net pe care îl aveau la data disponibilizării, până la epuizarea totală a datoriei curente a Oltchim către fiecare în parte (respectiv cele trei salarii restante precum şi salariile compensatorii, sumele înscrise la masă credală urmând să fie plătite conform programului de plăţi inclus în planul de reorganizare).
     Pentru salariaţii disponibilizaţi din iunie 2013, salariile compensatorii vor începe să fie eşalonate începând cu luna aprilie 2015, a anunţat Gheorghe Piperea. Astfel, pentru luna aprilie şi mai, prognozele permit alocarea unor fonduri în acest sens de 460.000 lei pentru fiecare lună, urmând ca pentru luna iunie, în funcţie de evoluţia economică, administratorii Oltchim să redimensioneze acest fond. 

     continuare...