Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS OLTCHIM:

/ #34570 Plan de reorganizare pentru Oltchim

2015-02-24 22:16

Plan de reorganizare pentru Oltchim

Planul de reorganizare a Oltchim a fost depus la Tribunalul Vâlcea, urmând ca, la începutul lunii martie, să fie discutat cu creditorii, au anunţat administratorii combinatului, aflat în insolvenţă. Aceştia au punctat faptul că Oltchim nu va intra în faliment, chiar dacă sunt presiuni ca acest lucru să se întâmple.

“Oltchim funcţionează pe principii sănătoase, are securizate materiile prime, are piaţă de desfacere”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre adminsitratorii judiciari ai combinatului. El a precizat că Planul de reorganizare prevede suma recomandată de evaluatori pentru vânzarea combinatului din Râmnicu Vâlcea ca fiind de 307 milioane de euro.

“Metoda prin care încercăm să obţinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, în care să se treacă toate activele, licenţele, autorizaţiile, plus personalul, în aşa fel încât să poată fi cumpărate părţile sociale de un investitor”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul din administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea.

În prezent, combinatul funcţionează la 30% din capacitate şi generează lunar un rulaj de 15 milioane euro şi un EBITDA de peste 700.000 euro, iar peste 70% din producţie pleacă la export. Comparativ, în vara anului 2012, când funcţiona la o capacitate de 80%, compania avea pierderi lunare de cinci milioane de euro, potrivit sursei citate.

Piperea a spus că, pe 9 martie, este planificată adunarea creditorilor pentru votul asupra planului de reorganizare. “Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, foszl AVAS, Electrica şi BCR sunt principalii trei creditori ai Oltchim”, a spus Piperea. “Am acordat un grad de recuperare de 70% creditorilor garantaţi, 100% pentru creanţele salariale, cu 30% m-am dus la creditorii esenţiali, indispensabili, iar pentru bugetari este o diferenţă care se calculează luând în calcul toate aceste valori. Creditorii chirografari nu primesc nimic în această ipoteză, pentru că toate celelalte creanţe sunt semnificative”, a arătat Niculae Bălan, partener coordonator în cadrul BDO Business Restructuring SPRL, celălalt administrator judicar al Otchim. În total, tabelul creditorilor totalizează 800 milioane euro.

Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului, dar, în cazul în care nu se produce acest lucru, administratorii sunt hotărâţi să continue activitatea la Oltchim, chiar şi cu redeschiderea unei alte secţii, cea de PVC.

Combinatul chimic este controlat de stat prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiuni, şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013.