Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #34288 Toate poveştile au fost spulberate: Arpechim se va demola, urmează probabil Oltchim. Adio, visul ..

2015-02-20 14:39

http://www.ramnicuvalceaweek.ro/?p=12450

Arpechim se va demola, urmează probabil Oltchim

Adio, visul frumos s-a terminat.

Toate poveştile cu vânzarea la pachet a Arpechim şi Oltchim au fost spulberate azi, când OMW Petrom a remis Agenţiei de Mediu din Piteşti cererea de demolarea a rafinăriei piteştene.
Deci e clar, mult discutata, aburita, păcălita şi povestită funcţionare în regim integrat aşa cum au gândit-o comuniştii în anii 70 a celor două active economice s-a sfârşit.

Prin demolarea rafinăriei de la Piteşti, posbilitatea aprovizionării cu materie primă ieftină prin conducte de la Arpechim pentru secţiile PVC de la Oltchim, nu mai există.

Este un adevăr trist care vine că o măciuca pentru chimiştii vâlceni care visau poveşti cu chinezi care vin să preia ambele active.

Deci Arpechim se va demola. Urmează Oltchimul…

Societatea OMV Petrom a transmis o notificare privind intenţia de a demola unele instalaţii ale rafinăriei Arpechim de lângă Piteşti, a cărei activitate este sistată din anul 2011, au anunţat miercuri reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Argeş.

“OMV Petrom SA a informat cu privire la intenţia de desfiinţare prin demolare a unor instalaţii de pe amplasamentul punctului de lucru Arpechim Piteşti. Conform notificării OMV Petrom SA, procesul de demolare pe care intenţionează să-l demareze este de lungă durată, demolarea instalaţiilor urmând a se realiza etapizat, întregul proces fiind estimat a se încheia în anul 2018″, se arată într-un comunicat al APM Argeş.

În schimb, OMV Petrom nu a solicitat până în prezent de la APM Argeş autorizaţiile necesare în vederea începerii procesului de demolare a unor instalaţii, conform aceleiaşi surse.

Pe 24 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim. Conform reprezentanţilor societăţii, decizia de închidere a fost luată în conformitate cu strategia companiei de a maximiza beneficiile şi de a creşte eficienţa.

OMV Petrom renunţase, încă din anul 2009, la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al cărei unic beneficiar era combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea. OMV Petrom a transferat către societatea vâlceană activele fixe aferente activităţii de petrochimie, care includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilenă de joasă densitate şi polietilenă de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare.

 

AP