Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Comisia Europeană ia la puricat situaţia financiară a Oltchim BURSA 30.01.2015

/ #32923 Comisia Europeană ia la puricat situaţia financiară a Oltchim BURSA 30.01.2015

2015-02-01 18:17


BURSA 30.01.2015

  Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), aflaţi în aceste zile la Bucureşti, ar urma să discute astăzi cu autorităţile noastre despre situaţia combinatului vâlcean Oltchim, conform unor surse apropiate situaţiei.
     "Oficialii Comisiei Europene doresc, în special, să vadă dacă datoriile Oltchim au crescut sau nu în timpul procedurii insolvenţei şi dacă statul, prin companiile sale, i-a acordat ajutoare suplimentare nepermise", susţin sursele noastre, care consideră că ar putea apărea probleme din cauza facturilor cumulate la CET Govora, care-i furnizează combinatului electricitatea.
     Statul este principalul creditor al Oltchim, iar reprezentanţii CE ar fi atras atenţia autorităţilor noastre, în repetate rânduri, că nu s-au preocupat să-şi recupereze datoriile şi să eficientizeze combinatul. "Conversia creanţelor în acţiuni a fost aprobată de Comisie în vederea privatizării, dar nici conversia şi nici privatizarea nu au mai avut loc", afirmă sursele citate.
     Planul pentru reorganizarea Oltchim a fost deja finalizat şi se află pe circuitul de avizare, ne-a declarat, recent, avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai combinatului vâlcean. Domnia sa ne-a precizat că tabelul definitiv al creanţelor a fost publicat pe 7 ianuarie şi că pe 9 februarie va fi publicat şi planul de reorganizare.
     Conform raportului privind rezultatele financiare preliminare pe 2014, cifra de afaceri a combinatului a crescut la 141,19 milioane euro, faţă de cele 112,68 milioane euro raportate în 2013. De asemenea, vânzările la export s-au majorat, anul trecut, cu 44%, la 100 milioane de euro.
     Administratorii susţin că EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) Oltchim, calculat strict pentru producţie, s-a îmbunătăţit cu 36,8 milioane euro. Astfel, combinatul a înregistrat, anul trecut, o pierdere din exploatare de 9,3 milioane euro, faţă de pierderea de 46,1 milioane euro raportată în 2013.
     Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), ne-a declarat că modul în care administratorii au prezentat rezultatele financiare preliminare este total neprofesionist, că nu este prezentată situaţia financiară reală, cu pierderea netă şi nici nivelul datoriilor şi cum au evoluat acestea în perioada insolvenţei. Domnia sa susţine că are informaţii că balanţa iese pe pierdere netă în 2014, iar situaţia companiei s-a degradat în ultimii doi ani.
     Gheorghe Piperea ne-a spus că datoriile totale se află în tabelul final al creanţelor şi că recuperarea lor este tratată în planul de reorganizare.