Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #32600 Oltchim nu are pierderi, salariaţii îşi primesc salariile şi reorganizarea continuă ... numai vorbe.

2015-01-24 19:34

Cum am “subminat” economia naţională, salvând combinatul Oltchim?

http://vosganian.ro/?p=5762

Când am preluat mandatul de ministru al economiei, la începutul lui 2013, Oltchim era vedeta ştirilor de televiziune. Aţi mai auzit ceva, din vara lui 2013, despre Oltchim?

Comentariul meu de azi e prilejuit de o întâlnire ce a avut loc zilele acestea la sediul Ministerului Economiei, între conducerea minietrului, administratorii judiciari şi speciali ai Oltchim şi sindicate. Concluzia întâlnirii a fost aceea că Oltchim nu are pierderi, salariaţii îşi primesc salariile şi reorganizarea continuă, ipoteza falimentului fiind exclusă.

În ianuarie 2013, Oltchim era în pragul dispariţiei. Producţia era de cca 5 milioane de euro, salariaţii nu-şi mai primiseră salariile de câteva luni şi activitatea se derula mai ales în faţa combinatului, prin proteste nesfârşite, decât în spaţiile productive. Fondul Monetar mi-a pus în vedere, cât se poate de răspicat, să lichidez combinatul iar Comisia Europeană mi-a răspuns, când am ridicat chestiunea ajutorului de stat, că nici nu poate fi vorba, Oltchim fiind cel mai negru caz (chiar asta a fost formularea!) pe care l-au avut în ultimii ani. În plus, exista un pericol real ca unii creditori (datoriile erau de 800 de milioane de euro!!!) să ceară executarea silită, ceea ce ar fi pus, de facto, capăt activităţii combinatului.

În toată activitatea mea de ministru nu am închis nicio fabrică, Dimpotrivă, lista fabricilor salvate sau nou înfiinţate a fost destul de lungă. La fel am procedat şi cu Oltchim. Am declanşat insolvenţa, ca să evit pericolul executării silite. Am decuplat combinatul de la toate firmele care îl căpuşau. Am reluat aprovizionarea direct cu furnizorii, ceea ce a creat unele economii, şi am repus combinatul pe piaţă. Am propus o hotărâre de Guvern care a permis disponibilizarea unui număr de cca 1000 de salariaţi în condiţii acceptabile (plata salariilor, în medie, pe doi ani).

Consecinţa? La predarea mandatului meu, în septembrie 2013, producţia se triplase, pierderile erau neglijabile. Peste 2000 de salariaţi îşi păstraseră locurile de muncă şi salariile erau plătite la zi. De unde FMI îmi cerea în februarie să închid combinatul şi să-l vând la bucată, la discuţiile din vară Oltchim a fost scos de pe agenda discuţiilor cu FMI, socotindu-se că nu mai reprezintă un risc pentru economie. Urma privatizarea, dar din motive binecunoscute, contribuţia mea s-a oprit abrupt în septembrie 2013.

Fireşte că nu am făcut singur toate astea. Am fost ajutat de noua conducere a combinatului, de administratori, de autorităţile judeţului,  de colegii mei din Guvern. Si, dacă astăzi combinatul are profit operaţional şi continuă să plătească salariile la zi, asta se datorează, cred, şi succesorilor mei la conducerea ministerului.